Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki

Zamiast wyrzucać stare pieczywo, można z niego zrobić coś, co zachwyci nawet wybrednych gości. To sposób, który Czesi opanowali do perfekcji, bo dzięki niemu powstaje delikatny jak chmura dodatek do obiadu.

Czeskie knedliki to świetny dodatek obiadowyCzeskie knedliki to świetny dodatek obiadowy
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Czeskie knedliki to prawdziwa wizytówka kuchni naszych południowych sąsiadów. Proste, pulchne i pełne domowego smaku, powstają z najzwyklejszych składników, w tym z czerstwego chleba, który u nas najczęściej kończy w odpadkach. W Czechach nikt nie marnuje nawet kromki, bo wszystko można przerobić na coś pysznego. Knedliki są uniwersalne: podaje się je z gulaszem, pieczenią, sosem grzybowym, a nawet na słodko. A co najlepsze: są banalne w przygotowaniu i nie wymagają ani specjalnego sprzętu, ani wyjątkowych umiejętności.

Lekkie knedle bez ziemniaków. W środku małe słodkości

Czeskie knedliki to sposób na czerstwy chleb

Knedliki przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego, które po wyrośnięciu łączy się z pokrojonym, podsuszonym pieczywem. To właśnie ten trik sprawia, że mają wyjątkową strukturę: mięciutką, ale jednocześnie sprężystą. Ich zapach po ugotowaniu przypomina świeże bułeczki, a neutralny smak sprawia, że pasują do niemal każdego sosu.

W Czechach tradycyjnie gotuje się je na parze, bo wtedy zachowują swoją lekkość i równy kształt. W wersji domowej można też ugotować knedliki w osolonej wodzie, bo wtedy będą miały bardziej zwartą strukturę, ale nadal pozostaną delikatne.

Przepis na klasyczne czeskie knedliki z czerstwego chleba

Składniki:

  • 1,5 szklanki kostek z czerstwego chleba,
  • 20 g świeżych drożdży (lub 1,5 łyżeczki suchych),
  • 1,25 szklanki letniego mleka,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • jajko.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj drożdże z połową mleka i cukrem, odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż zacznie pracować.
  2. Chleb pokrój w kostkę i podpiecz 10 minut w 170°C, aż lekko się zarumieni.
  3. W misce połącz mąkę z solą, resztę mleka i jajko, wlej rozczyn i wyrób gładką, elastyczną masę.
  4. Połącz ciasto z kostkami chleba, przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
  5. Podziel ciasto na dwie części, uformuj wałki i gotuj na parze przez 25 minut. Inny sposób: gotuj knedliki w osolonej wodzie przez ok. 18 minut, obracając w połowie czasu. Po wyjęciu przekłuj w kilku miejscach widelcem, by odparowały.
  6. Pokrój gorące czeskie knedliki nitką lub ostudzone nożem z piłką. Skrop roztopionym masłem, by pozostały miękkie.

Najczęściej podaje się je z gulaszem wołowym lub sosem pieczeniowym, ale równie dobrze sprawdzą się z grzybami, duszoną kapustą czy sosem śmietanowym. To dodatek, który można mrozić i podgrzewać na parze lub w mikrofalówce, gdyż zachowuje miękkość i smak nawet po kilku dniach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥