Kiedyś jadano go w kryzysie. Dzisiaj podają nawet w drogich restauracjach

Kiedyś symbol biedy i sprytu, dziś sposób na zrobienie śniadania, które wygląda jak z hotelu. Chleb w jajku w wersji na bogato pokazuje, że z prostych składników można stworzyć coś, co smakuje jak danie z restauracji. Wystarczy odrobina fantazji, kilka dodatków i klasyk PRL-u nabiera zupełnie nowego charakteru.

Chleb w jajku ratował podczas kryzysówChleb w jajku ratował podczas kryzysów, a dziś podawany jest w restauracjach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Chleb w jajku to potrawa, która przetrwała wszystkie kryzysy – od pustych półek w PRL po współczesne leniwe poranki. Dawniej był sposobem na wykorzystanie czerstwego pieczywa i tanie, sycące jedzenie. Dziś, w wersji "na bogato", to kulinarny powrót do korzeni, tylko w nowym wydaniu. Kiedyś wystarczyło jajko i patelnia, teraz dochodzi aromatyczne masło, ser i dodatki, które sprawiają, że ta prosta potrawa staje się prawdziwym comfort foodem.

Chleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu oka

Chleb w jajku to klasyk, który zyskał drugie życie

Przed laty chleb w jajku był daniem "na przetrwanie". Maczany w roztrzepanym jajku z odrobiną soli i smażony na oleju, ratował niejeden pusty brzuch. Ale to właśnie w tej prostocie tkwiła jego siła - chrupiący z zewnątrz, miękki w środku smakował każdemu. Dziś ten sam przepis powraca, ale w zupełnie nowej odsłonie. Szefowie kuchni dorzucają do niego parmezan, boczek, zioła i dobre masło klarowane, tworząc coś, co spokojnie mogłoby trafić do hotelowego menu.

Zwykła kromka chleba, gdy trafi do jajka z przyprawami i sera, zyskuje zupełnie inny wymiar. Wystarczy dodać szczyptę curry lub słodkiej papryki, by podkręcić jej smak i aromat. W wersji premium do masy jajecznej trafia starty ser gruyere lub parmezan, a gotowe grzanki posypuje się chrupiącym boczkiem, polewa np. syropem klonowym. I tak danie, które kosztowało grosze, wygląda jak z brunchu w restauracji.

Jak zrobić chleb w jajku na bogato?

Składniki:

  • 4 kromki czerstwego chleba wiejskiego,
  • 2 jajka,
  • 50 g parmezanu lub sera gruyere,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 4 plastry boczku,
  • sól, pieprz, curry do smaku,
  • szczypiorek do posypania,
  • syrop klonowy (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Boczek podsmaż na chrupiąco i odłóż na ręcznik papierowy.
  2. W misce roztrzep jajka z mlekiem, przyprawami i połową startego sera.
  3. Zanurz kromki chleba w masie jajecznej - tak, by dobrze nasiąkły.
  4. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż chleb z obu stron na złoto.
  5. Posyp boczkiem, resztą sera i świeżym szczypiorkiem. Możesz też polać je syropem klonowym.
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟