Kiedyś jadano go w kryzysie. Dzisiaj podają nawet w drogich restauracjach

Kiedyś symbol biedy i sprytu, dziś sposób na zrobienie śniadania, które wygląda jak z hotelu. Chleb w jajku w wersji na bogato pokazuje, że z prostych składników można stworzyć coś, co smakuje jak danie z restauracji. Wystarczy odrobina fantazji, kilka dodatków i klasyk PRL-u nabiera zupełnie nowego charakteru.

Chleb w jajku ratował podczas kryzysówChleb w jajku ratował podczas kryzysów, a dziś podawany jest w restauracjach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Chleb w jajku to potrawa, która przetrwała wszystkie kryzysy – od pustych półek w PRL po współczesne leniwe poranki. Dawniej był sposobem na wykorzystanie czerstwego pieczywa i tanie, sycące jedzenie. Dziś, w wersji "na bogato", to kulinarny powrót do korzeni, tylko w nowym wydaniu. Kiedyś wystarczyło jajko i patelnia, teraz dochodzi aromatyczne masło, ser i dodatki, które sprawiają, że ta prosta potrawa staje się prawdziwym comfort foodem.

Chleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu oka

Chleb w jajku to klasyk, który zyskał drugie życie

Przed laty chleb w jajku był daniem "na przetrwanie". Maczany w roztrzepanym jajku z odrobiną soli i smażony na oleju, ratował niejeden pusty brzuch. Ale to właśnie w tej prostocie tkwiła jego siła - chrupiący z zewnątrz, miękki w środku smakował każdemu. Dziś ten sam przepis powraca, ale w zupełnie nowej odsłonie. Szefowie kuchni dorzucają do niego parmezan, boczek, zioła i dobre masło klarowane, tworząc coś, co spokojnie mogłoby trafić do hotelowego menu.

Zwykła kromka chleba, gdy trafi do jajka z przyprawami i sera, zyskuje zupełnie inny wymiar. Wystarczy dodać szczyptę curry lub słodkiej papryki, by podkręcić jej smak i aromat. W wersji premium do masy jajecznej trafia starty ser gruyere lub parmezan, a gotowe grzanki posypuje się chrupiącym boczkiem, polewa np. syropem klonowym. I tak danie, które kosztowało grosze, wygląda jak z brunchu w restauracji.

Jak zrobić chleb w jajku na bogato?

Składniki:

  • 4 kromki czerstwego chleba wiejskiego,
  • 2 jajka,
  • 50 g parmezanu lub sera gruyere,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 4 plastry boczku,
  • sól, pieprz, curry do smaku,
  • szczypiorek do posypania,
  • syrop klonowy (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Boczek podsmaż na chrupiąco i odłóż na ręcznik papierowy.
  2. W misce roztrzep jajka z mlekiem, przyprawami i połową startego sera.
  3. Zanurz kromki chleba w masie jajecznej - tak, by dobrze nasiąkły.
  4. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż chleb z obu stron na złoto.
  5. Posyp boczkiem, resztą sera i świeżym szczypiorkiem. Możesz też polać je syropem klonowym.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione