Klasyka kuchni PRL przejdzie dziś małą metamorfozę. Do zapiekanych w jajku kanapek dodaj ekspresowy farsz z ulubionych dodatków. My postawiliśmy na klasykę: szynkę, ser i pieczarki. Jajogrzanki w nowej wersji skradły nasze serca od pierwszego kęsa. Z tobą będzie tak samo. Lista składników czeka poniżej. Natomiast instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.
Każdy z nas choć raz w życiu jadł chleb w jajku. Danie to było bardzo popularne w okresie PRL-u. I to z kilku powodów. Po pierwsze, dostęp do produktów spożywczych był utrudniony, dlatego nasze mamy i babcie potrafiły wyczarować naprawdę smaczne dania praktycznie z niczego. Po drugie, takie śniadanie było tanie i szybkie w przygotowaniu. Jednocześnie był to ciekawy i sprawdzony pomysł na wykorzystanie produktów spożywczych w 100 proc.
Do jajecznych kanapek bez problemu można w końcu użyć chleba, który nie jest pierwszej świeżości. Tym samym nic się w kuchni nie zmarnuje. A że jesteśmy ogromnymi zwolennikami filozofii zero waste, postanowiliśmy odświeżyć klasykę kuchni PRL i zaproponować jej współczesną odsłonę. Jajogrzanki z dodatkiem farszu na wierzchu to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Łatwy, szybki i smaczny przepis sprawdzi się w każdym domu.
Składniki na 4 kanapki:
- 4 kromki chleba,
- 4 jajka,
- 120 g szynki drobiowej,
- 120 g pieczarek,
- 40 g sera żółtego,
- 100 g ketchupu
- posiekana natka pietruszki do dekoracji.
Przydatne informacje:
- Przygotowany farsz do jajecznych kanapek jest tylko jedną z wielu ciekawych inspiracji. Możesz robić go za każdym razem z dodatkiem innych składników. Tak, aby śniadanie szybko się nie znudziło.
- Jajogrzanki upiecz w dwóch fazach. Najpierw umieść sam chleb obtoczony w jajkach w airfryerze i piecz go przez 5 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Następnie rozprowadź na wierzchu każdej kanapki wcześniej przygotowaną mieszankę i ponownie uruchom urządzenie. Tym razem ma ono pracować ok. 8-10 minut.
- Gotowe kanapki możesz podać z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozprowadzić na nich dodatkową warstwę ketchupu. Wybierz opcję, która najbardziej ci odpowiada. Smacznego.