Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Chleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu oka

Klasyka kuchni PRL przejdzie dziś małą metamorfozę. Do zapiekanych w jajku kanapek dodaj ekspresowy farsz z ulubionych dodatków. My postawiliśmy na klasykę: szynkę, ser i pieczarki. Jajogrzanki w nowej wersji skradły nasze serca od pierwszego kęsa. Z tobą będzie tak samo. Lista składników czeka poniżej. Natomiast instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.

Każdy z nas choć raz w życiu jadł chleb w jajku. Danie to było bardzo popularne w okresie PRL-u. I to z kilku powodów. Po pierwsze, dostęp do produktów spożywczych był utrudniony, dlatego nasze mamy i babcie potrafiły wyczarować naprawdę smaczne dania praktycznie z niczego. Po drugie, takie śniadanie było tanie i szybkie w przygotowaniu. Jednocześnie był to ciekawy i sprawdzony pomysł na wykorzystanie produktów spożywczych w 100 proc.

Do jajecznych kanapek bez problemu można w końcu użyć chleba, który nie jest pierwszej świeżości. Tym samym nic się w kuchni nie zmarnuje. A że jesteśmy ogromnymi zwolennikami filozofii zero waste, postanowiliśmy odświeżyć klasykę kuchni PRL i zaproponować jej współczesną odsłonę. Jajogrzanki z dodatkiem farszu na wierzchu to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Łatwy, szybki i smaczny przepis sprawdzi się w każdym domu.

Składniki na 4 kanapki:

  • 4 kromki chleba,
  • 4 jajka,
  • 120 g szynki drobiowej,
  • 120 g pieczarek,
  • 40 g sera żółtego,
  • 100 g ketchupu
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji.

Przydatne informacje:

  • Przygotowany farsz do jajecznych kanapek jest tylko jedną z wielu ciekawych inspiracji. Możesz robić go za każdym razem z dodatkiem innych składników. Tak, aby śniadanie szybko się nie znudziło.
  • Jajogrzanki upiecz w dwóch fazach. Najpierw umieść sam chleb obtoczony w jajkach w airfryerze i piecz go przez 5 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Następnie rozprowadź na wierzchu każdej kanapki wcześniej przygotowaną mieszankę i ponownie uruchom urządzenie. Tym razem ma ono pracować ok. 8-10 minut.
  • Gotowe kanapki możesz podać z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozprowadzić na nich dodatkową warstwę ketchupu. Wybierz opcję, która najbardziej ci odpowiada. Smacznego.
Więcej wideo
Puszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodłoPuszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodło
Dyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebieDyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebie
Kapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodzinyKapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny
Ciasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszekCiasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszek
Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udanyJesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany
Ciasto jogurtowo-makowe nigdy nie zawodzi. Dosłownie rozpływa się w ustachCiasto jogurtowo-makowe nigdy nie zawodzi. Dosłownie rozpływa się w ustach
Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkamiKolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba