Knedle siostry Anieli to hit jesieni, nawet siostra Anastazja nie robi ich lepiej

To ostatni moment, by móc przygotować dania ze śliwkami w roli głównej. Swoją recepturą na pyszne knedle ze śliwkami, postanowiła się podzielić siostra Aniela. Są miękkie, delikatne, rozpływają się w ustach, a ich smak pozwala powrócić do czasów dzieciństwa.

ObrazekKnedle ze śliwkami - Pyszności; Foto Canva.com i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=Gxa15P1HPIA
Karol Wiak

Knedle ze śliwkami według siostry Anieli - słodki powrót do najlepszych czasów

Jeśli szukasz pomysłów i inspiracji na szybki i słodki obiad, to w takim przypadku świetnie sprawdzą się takie dania, do których możesz użyć śliwek. Jest to o tyle ważne, że październik jest ostatnim dobrym momentem, by móc cokolwiek z nich przygotować. Te świeże, polskie można jeszcze kupić w sklepach lub na targu. Receptura siostry Anieli pozwala słodko przenieść się w czasie, a knedle ze śliwkami będą tu tym najlepszym rozwiązaniem. Pamiętaj, że tego typu danie, możecie przygotować z wykorzystaniem innych owoców, jednak to ze śliwkami smakują one najlepiej.

Obrazek
Śliwki - Pyszności; Foto: Canva.com

W domu robiły je nasze babcie, mamy, więc teraz kolej na Ciebie! Są proste w przygotowaniu, a ich smak zachwyca! Przepisy siostry Anieli to przede wszystkim znane polskie dania. Swoją pasję siostra realizuje od 36 lat i chętnie dzieli się swoimi recepturami z miłośnikami gotowania. Tym razem, przyszła pora na pyszne knedle ze śliwkami.

Knedle ze śliwkami - jak je przygotować?

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, to nie czekaj i przygotuje pyszne knedle ze śliwkami, których smak pozwoli powrócić Ci do czasów dzieciństwa. Aby było jeszcze smaczniej, przygotuj je, korzystając z przepisu siostry Anieli. Dzięki dodatkowi śmietany i cukru wygrywa on nawet z recepturą siostry Anastazji.

Składniki:

  • kilogram zmielonych, ugotowanych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 20 dag mąki pszennej
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • szczypta soli
  • pół kilograma śliwek
  • masło i bułka tarta do polania knedli
  • śmietana 18%
  • cukier do posypania knedli.

Sposób przygotowania:

Jeśli chcesz przygotować knedle ze śliwkami, to rozpocznij od przygotowania ciasta. Do kilograma zmielonych ziemniaków dodajemy 20 dag mąki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej oraz 3 jajka. Ważne, by ciasto odchodziło od ręki i było spoiste. Ugniatamy ciasto. Gdy ciasto jest za rzadkie, dodaj jeszcze odrobinę mąki. W momencie, gdy ciasto będzie wyrobione, należy je odstawić i zająć się śliwkami. Umyte śliwki przekrawamy na pół wzdłuż, by ich nie rozerwać i żeby nie puszczała dużo soku. Najlepsze będą tu śliwki węgierki. Wyciągając pestki, dobrze jest sprawdzić, czy nie są robaczywe.

Obrazek
Przygotowanie knedli - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=7kDHHYuy_ck

Stolnicę podsypujemy mąką. Bierzemy część ciasta i robimy "wałek". Kroimy go na kawałki, podobne jak kopytka. Wkładamy w nie ściśniętą śliwkę i formujemy kulki. W międzyczasie gotujemy wodę, żeby było szybciej. Ciasto jest idealne, gdy nie będzie zbyt twarde. Jeśli woda się zagotuje, to solimy odrobinę i wrzucamy nasze knedle. Nie mieszamy ich bezpośrednio po wrzuceniu. W międzyczasie dobrze jest rozpuścić masło - gdy się zarumieni, to wsypujemy bułkę tartą. Gdy nasze knedle ze śliwkami wypłyną na powierzchnię wody, to wyjmujemy je i następnie polewamy bułką tartą z masłem i posypujemy cukrem. Smacznego!

Idealnym rozwiązaniem na przysmak ze śliwkami będą domowe drożdżówki. Zobacz film na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀