PrzepisKnedle siostry Anieli to hit jesieni, nawet siostra Anastazja nie robi ich lepiej

Knedle siostry Anieli to hit jesieni, nawet siostra Anastazja nie robi ich lepiej

Knedle ze śliwkami - Pyszności; Foto Canva.com i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=Gxa15P1HPIA
Knedle ze śliwkami - Pyszności; Foto Canva.com i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=Gxa15P1HPIA

13.10.2022 13:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To ostatni moment, by móc przygotować dania ze śliwkami w roli głównej. Swoją recepturą na pyszne knedle ze śliwkami, postanowiła się podzielić siostra Aniela. Są miękkie, delikatne, rozpływają się w ustach, a ich smak pozwala powrócić do czasów dzieciństwa.

Knedle ze śliwkami według siostry Anieli - słodki powrót do najlepszych czasów

Jeśli szukasz pomysłów i inspiracji na szybki i słodki obiad, to w takim przypadku świetnie sprawdzą się takie dania, do których możesz użyć śliwek. Jest to o tyle ważne, że październik jest ostatnim dobrym momentem, by móc cokolwiek z nich przygotować. Te świeże, polskie można jeszcze kupić w sklepach lub na targu. Receptura siostry Anieli pozwala słodko przenieść się w czasie, a knedle ze śliwkami będą tu tym najlepszym rozwiązaniem. Pamiętaj, że tego typu danie, możecie przygotować z wykorzystaniem innych owoców, jednak to ze śliwkami smakują one najlepiej.

Śliwki - Pyszności; Foto: Canva.com
Śliwki - Pyszności; Foto: Canva.com

W domu robiły je nasze babcie, mamy, więc teraz kolej na Ciebie! Są proste w przygotowaniu, a ich smak zachwyca! Przepisy siostry Anieli to przede wszystkim znane polskie dania. Swoją pasję siostra realizuje od 36 lat i chętnie dzieli się swoimi recepturami z miłośnikami gotowania. Tym razem, przyszła pora na pyszne knedle ze śliwkami.

Knedle ze śliwkami - jak je przygotować?

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, to nie czekaj i przygotuje pyszne knedle ze śliwkami, których smak pozwoli powrócić Ci do czasów dzieciństwa. Aby było jeszcze smaczniej, przygotuj je, korzystając z przepisu siostry Anieli. Dzięki dodatkowi śmietany i cukru wygrywa on nawet z recepturą siostry Anastazji.

Składniki:

  • kilogram zmielonych, ugotowanych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 20 dag mąki pszennej
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • szczypta soli
  • pół kilograma śliwek
  • masło i bułka tarta do polania knedli
  • śmietana 18%
  • cukier do posypania knedli.

Sposób przygotowania:

Jeśli chcesz przygotować knedle ze śliwkami, to rozpocznij od przygotowania ciasta. Do kilograma zmielonych ziemniaków dodajemy 20 dag mąki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej oraz 3 jajka. Ważne, by ciasto odchodziło od ręki i było spoiste. Ugniatamy ciasto. Gdy ciasto jest za rzadkie, dodaj jeszcze odrobinę mąki. W momencie, gdy ciasto będzie wyrobione, należy je odstawić i zająć się śliwkami. Umyte śliwki przekrawamy na pół wzdłuż, by ich nie rozerwać i żeby nie puszczała dużo soku. Najlepsze będą tu śliwki węgierki. Wyciągając pestki, dobrze jest sprawdzić, czy nie są robaczywe.

Przygotowanie knedli - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=7kDHHYuy_ck
Przygotowanie knedli - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=7kDHHYuy_ck

Stolnicę podsypujemy mąką. Bierzemy część ciasta i robimy "wałek". Kroimy go na kawałki, podobne jak kopytka. Wkładamy w nie ściśniętą śliwkę i formujemy kulki. W międzyczasie gotujemy wodę, żeby było szybciej. Ciasto jest idealne, gdy nie będzie zbyt twarde. Jeśli woda się zagotuje, to solimy odrobinę i wrzucamy nasze knedle. Nie mieszamy ich bezpośrednio po wrzuceniu. W międzyczasie dobrze jest rozpuścić masło - gdy się zarumieni, to wsypujemy bułkę tartą. Gdy nasze knedle ze śliwkami wypłyną na powierzchnię wody, to wyjmujemy je i następnie polewamy bułką tartą z masłem i posypujemy cukrem. Smacznego!

Idealnym rozwiązaniem na przysmak ze śliwkami będą domowe drożdżówki. Zobacz film na naszym kanale YouTube: