PrzepisZupyWiosną robię tę zupę na okrągło. Niewiele osób odgadnie główny składnik

Wiosną robię tę zupę na okrągło. Niewiele osób odgadnie główny składnik

Zupa z rzodkiewki - Pyszności
Zupa z rzodkiewki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
08.03.2024 11:53, aktualizacja: 08.03.2024 13:08

Kiedy za oknem pojawiają się pierwsze oznaki wiosny, nasza kuchnia staje się lżejsza i pojawia się w niej więcej warzyw. Moim wiosennym hitem jest pyszna i pożywna zupa warzywna, podkręcona dużą ilością świeżego koperku. Smakuje tak dobrze, że jeszcze nikt nie odmówił dokładki.

Zupa z rzodkiewek z koperkiem to kwintesencja świeżości i lekkości, prawdziwa wiosna na talerzu. Ostrość rzodkiewki znika po podsmażeniu, czyniąc zupę idealną dla każdego, zarówno małych, jak i dużych smakoszy. To idealny przepis dla zabieganych, bo przygotowuje się ją naprawdę ekspresowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z rzodkiewek

Chociaż rzodkiewki kojarzą się przede wszystkim z kanapkami, sałatkami i śniadaniowym twarożkiem, to w tej zupie zagrają po prostu koncertowo.

Zupa z rzodkiewką - Pyszności
Zupa z rzodkiewką - Pyszności© Canva

Do zupy możesz dodać inne wiosenne warzywa, takie jak młoda marchewka, pęczek zielonej pietruszki, szczypiorek, seler naciowy, a nawet świeży czosnek niedźwiedzi. Jest warzywnie, prosto i przede wszystkim przepysznie.

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • 3 średniej wielkości ziemniaki,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej,
  • pęczek koperku,
  • sok z cytryny (opcjonalnie),
  • sól, pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Zalej je gorącym bulionem i gotuj do miękkości.
  2. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Koperek i liście z jednego pęczka rzodkiewek drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozpuść masło i wrzuć rzodkiewki. Podsmażaj je przez 2-3 minuty. Pod koniec dodaj posiekane liście rzodkiewki.
  4. Zawartość patelni przełóż do garnka z ziemniakami i gotuj przez chwilę razem.
  5. Mąkę dokładnie wymieszaj ze śmietaną. Dodaj 1-2 łyżki gorącej zupy, aby zahartować śmietanę, a następnie wlej ją do garnka z zupą. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Dodaj koperek, dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie kilkoma kroplami soku z cytryny.

Gotową zupę podaj samodzielnie lub w towarzystwie świeżego pieczywa. Ciesz się smakiem wiosny z tą pyszną i aromatyczną zupą z rzodkiewek. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także