Wiosną robię tę zupę na okrągło. Niewiele osób odgadnie główny składnik
Kiedy za oknem pojawiają się pierwsze oznaki wiosny, nasza kuchnia staje się lżejsza i pojawia się w niej więcej warzyw. Moim wiosennym hitem jest pyszna i pożywna zupa warzywna, podkręcona dużą ilością świeżego koperku. Smakuje tak dobrze, że jeszcze nikt nie odmówił dokładki.
08.03.2024 | aktual.: 08.03.2024 13:08
Zupa z rzodkiewek z koperkiem to kwintesencja świeżości i lekkości, prawdziwa wiosna na talerzu. Ostrość rzodkiewki znika po podsmażeniu, czyniąc zupę idealną dla każdego, zarówno małych, jak i dużych smakoszy. To idealny przepis dla zabieganych, bo przygotowuje się ją naprawdę ekspresowo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa z rzodkiewek
Chociaż rzodkiewki kojarzą się przede wszystkim z kanapkami, sałatkami i śniadaniowym twarożkiem, to w tej zupie zagrają po prostu koncertowo.
Do zupy możesz dodać inne wiosenne warzywa, takie jak młoda marchewka, pęczek zielonej pietruszki, szczypiorek, seler naciowy, a nawet świeży czosnek niedźwiedzi. Jest warzywnie, prosto i przede wszystkim przepysznie.
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewek,
- 3 średniej wielkości ziemniaki,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.,
- 1 płaska łyżka mąki pszennej,
- pęczek koperku,
- sok z cytryny (opcjonalnie),
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Zalej je gorącym bulionem i gotuj do miękkości.
- Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Koperek i liście z jednego pęczka rzodkiewek drobno posiekaj.
- Na patelni rozpuść masło i wrzuć rzodkiewki. Podsmażaj je przez 2-3 minuty. Pod koniec dodaj posiekane liście rzodkiewki.
- Zawartość patelni przełóż do garnka z ziemniakami i gotuj przez chwilę razem.
- Mąkę dokładnie wymieszaj ze śmietaną. Dodaj 1-2 łyżki gorącej zupy, aby zahartować śmietanę, a następnie wlej ją do garnka z zupą. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj koperek, dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie kilkoma kroplami soku z cytryny.
Gotową zupę podaj samodzielnie lub w towarzystwie świeżego pieczywa. Ciesz się smakiem wiosny z tą pyszną i aromatyczną zupą z rzodkiewek. Smacznego!