PrzepisZupyWiosną robię tę zupę na okrągło. Niewiele osób odgadnie główny składnik

Wiosną robię tę zupę na okrągło. Niewiele osób odgadnie główny składnik

Kiedy za oknem pojawiają się pierwsze oznaki wiosny, nasza kuchnia staje się lżejsza i pojawia się w niej więcej warzyw. Moim wiosennym hitem jest pyszna i pożywna zupa warzywna, podkręcona dużą ilością świeżego koperku. Smakuje tak dobrze, że jeszcze nikt nie odmówił dokładki.

Zupa z rzodkiewki - Pyszności
Zupa z rzodkiewki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.03.2024 | aktual.: 08.03.2024 13:08

Zupa z rzodkiewek z koperkiem to kwintesencja świeżości i lekkości, prawdziwa wiosna na talerzu. Ostrość rzodkiewki znika po podsmażeniu, czyniąc zupę idealną dla każdego, zarówno małych, jak i dużych smakoszy. To idealny przepis dla zabieganych, bo przygotowuje się ją naprawdę ekspresowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z rzodkiewek

Chociaż rzodkiewki kojarzą się przede wszystkim z kanapkami, sałatkami i śniadaniowym twarożkiem, to w tej zupie zagrają po prostu koncertowo.

Zupa z rzodkiewką - Pyszności
Zupa z rzodkiewką - Pyszności© Canva

Do zupy możesz dodać inne wiosenne warzywa, takie jak młoda marchewka, pęczek zielonej pietruszki, szczypiorek, seler naciowy, a nawet świeży czosnek niedźwiedzi. Jest warzywnie, prosto i przede wszystkim przepysznie.

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • 3 średniej wielkości ziemniaki,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej,
  • pęczek koperku,
  • sok z cytryny (opcjonalnie),
  • sól, pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Zalej je gorącym bulionem i gotuj do miękkości.
  2. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Koperek i liście z jednego pęczka rzodkiewek drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozpuść masło i wrzuć rzodkiewki. Podsmażaj je przez 2-3 minuty. Pod koniec dodaj posiekane liście rzodkiewki.
  4. Zawartość patelni przełóż do garnka z ziemniakami i gotuj przez chwilę razem.
  5. Mąkę dokładnie wymieszaj ze śmietaną. Dodaj 1-2 łyżki gorącej zupy, aby zahartować śmietanę, a następnie wlej ją do garnka z zupą. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Dodaj koperek, dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie kilkoma kroplami soku z cytryny.

Gotową zupę podaj samodzielnie lub w towarzystwie świeżego pieczywa. Ciesz się smakiem wiosny z tą pyszną i aromatyczną zupą z rzodkiewek. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiszuparzodkiewka
Wybrane dla Ciebie