PrzepisŚniadanieDo pasty jajecznej dodaj nietypowy składnik. Przyjemnie chrupie i wyraźnie podbija smak

Do pasty jajecznej dodaj nietypowy składnik. Przyjemnie chrupie i wyraźnie podbija smak

Przygotowana z tym dodatkiem pasta jajeczna to ostatnio moja ulubiona śniadaniowa potrawa. Podane z nią kanapki są rześkie, sycące i delikatnie pikantne. Taką pastę mógłbym jeść bez końca!

Pasta jajeczna z chrupiącym dodatkiem
Pasta jajeczna z chrupiącym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | valentinamaslova

21.02.2024 10:20

Podobnie jak większość Polaków, bardzo często jem na śniadanie jajka. Chociaż w moim domu to jajecznica odgrywa na tej płaszczyźnie najważniejszą rolę, to nierzadko zdarza mi się przyrządzić też jajka na twardo, sadzone, a nawet wymysły takie, jak jajka po turecku. Rzecz jasna jest jeszcze jedna postać tego zdrowego produktu spożywczego, która bardzo mi smakuje. Jest to pasta jajeczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do tej pory wychodziłem z założenia, że skoro pasta jajeczna zazwyczaj i tak ląduje na kanapkach, to ewentualne dodatki będą miały formę kanapkowego "toppingu". Zazwyczaj używałem do tego awokado, pomidorów, różnego rodzaju kiełków albo rzodkiewek. Dopiero ostatnio zdałem sobie sprawę, że pasta może zyskać na jakości w momencie, w którym te ostatnie — czyli rzodkiewki — wylądują nie NA kanapce, lecz W paście. Skroiłem kilka rzodkiewek, wymieszałem z pastą i odłożyłem do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu i konsumpcji byłem wniebowzięty.

Okazało się, że rzodkiewki nadały paście jajecznej nie tylko ciekawego, delikatnie ostrego smaku, ale również zabarwiły ją, nadając jej apetycznej barwy. Serdecznie polecam ten sposób wszystkim złaknionym dobrej jakości śniadań!

Pasta jajeczna inaczej

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 rzodkiewki,
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Pasta jajeczna - potrawa szybka, smaczna i bajecznie prosta
Pasta jajeczna - potrawa szybka, smaczna i bajecznie prosta© Licencjodawca | Yana Gayvoronskaya
  1. Jajka gotuję na twardo. Studzę je, obieram ze skorupek, a następnie ścieram na tarce. Oczywiście można je po prostu posiekać, ale według mnie tarka sprawdza się tu lepiej. Trzeba tylko uważać na palce!
  2. Tarki używam również do rozdrobnienia rzodkiewek. Następnie łączę oba składniki, mieszam z majonezem i posiekanym drobno szczypiorkiem. Całość doprawiam solą i pieprzem do smaku.
  3. Tak przygotowaną pastę jajeczną umieszczam w lodówce na 2 godziny. Bez tego również smakuje dobrze, ale warto zdobyć się na tę odrobinę cierpliwości. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie