Smaczne i bosko wyglądające. Jajka po turecku to moje nowe ulubione śniadanie

Sadzone? Na twardo? Jajecznica? Jajka na śniadanie można serwować na wiele różnych sposobów, ale przygotowane po turecku to nasz ostatni faworyt. Wprost nie możemy przestać ich jeść!

Smaczne i bosko wyglądające. Jajka po turecku to moje nowe ulubione śniadanieJajka po turecku. Czyż nie wyglądają apetycznie?
Źródło zdjęć: © Canva | Monika Kowalska
SKOMENTUJ

Podczas spożywanych w Polsce śniadań królują płatki, zarówno te zwykłe jak i owsiane, a także różnego rodzaju jajecznice. Jednakże jajka można podać na wiele innych sposobów, które mogą okazać się o wiele smaczniejsze niż tradycyjna jajecznica. Co więcej, takie dania prezentują się naprawdę efektownie i można je podać w niezwykle estetyczny sposób, co z pewnością wpłynie na nasze doznania kulinarne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serduszkowe lizaki to ekspresowy przepis na walentykowy deser. Idealny na ostatnią chwilę

W dorosłym życiu często zmagamy się z problemem codziennego wymyślania obiadów i śniadań. Nie zawsze mamy ochotę na przygotowywanie skomplikowanych i czasochłonnych potraw, a stanie przy garach przez wiele godzin nie jest dla nas atrakcyjną perspektywą. Również robienie tego samego dzień po dniu nie jest rozwiązaniem — w końcu każde danie może się nam znudzić. Na szczęście, istnieją przepisy, które pozwalają nam szybko i łatwo przygotować smaczne posiłki.

Jednym z takich dań są właśnie jajka po turecku. To pyszna i pięknie się prezentująca alternatywa dla klasycznej jajecznicy czy sadzonych. Przygotuj je raz i zrozumiesz, że właśnie odkryłeś swoje nowe, ulubione śniadanie!

Jajka po turecku

Składniki:

  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 4 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • garść natki pietruszki,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz.
Jajka po turecku możesz podać ze swoimi ulubionymi przyprawami
Jajka po turecku możesz podać ze swoimi ulubionymi przyprawami © Canva | jpgfactory

Sposób przygotowania:

  1. Na początku musisz przygotować sos. Do miski wlej jogurt, a następnie dodaj do niego czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj również sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
  2. Następnie wodę w rondelku zmieszaj z dwiema łyżkami octu jabłkowego. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień. Kiedy zauważysz, że woda zaczyna bulgotać, energicznie zamieszaj, a następnie wlej do środka wiru jajko.
  3. Poczekaj chwilę, aż białko samo otoczy żółtko. Po kilku chwilach jajko się zetnie. Wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej.
  4. Rozpuść masło i na nim podsmaż przyprawy, a pod koniec dodaj koperek i natkę pietruszki.
  5. Na talerzu rozsmaruj sos, na nim ułóż jajka, a całość polej masłem z ziołami i przyprawami. Jajka po turecku podawaj w towarzystwie świeżego pieczywa. Wtedy smakują najlepiej.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia