PrzepisŚniadanieSmaczne i bosko wyglądające. Jajka po turecku to moje nowe ulubione śniadanie

Smaczne i bosko wyglądające. Jajka po turecku to moje nowe ulubione śniadanie

Jajka po turecku. Czyż nie wyglądają apetycznie?
Jajka po turecku. Czyż nie wyglądają apetycznie?
Źródło zdjęć: © Canva | Monika Kowalska
14.02.2024 10:10, aktualizacja: 14.02.2024 10:25

Sadzone? Na twardo? Jajecznica? Jajka na śniadanie można serwować na wiele różnych sposobów, ale przygotowane po turecku to nasz ostatni faworyt. Wprost nie możemy przestać ich jeść!

Podczas spożywanych w Polsce śniadań królują płatki, zarówno te zwykłe jak i owsiane, a także różnego rodzaju jajecznice. Jednakże jajka można podać na wiele innych sposobów, które mogą okazać się o wiele smaczniejsze niż tradycyjna jajecznica. Co więcej, takie dania prezentują się naprawdę efektownie i można je podać w niezwykle estetyczny sposób, co z pewnością wpłynie na nasze doznania kulinarne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W dorosłym życiu często zmagamy się z problemem codziennego wymyślania obiadów i śniadań. Nie zawsze mamy ochotę na przygotowywanie skomplikowanych i czasochłonnych potraw, a stanie przy garach przez wiele godzin nie jest dla nas atrakcyjną perspektywą. Również robienie tego samego dzień po dniu nie jest rozwiązaniem — w końcu każde danie może się nam znudzić. Na szczęście, istnieją przepisy, które pozwalają nam szybko i łatwo przygotować smaczne posiłki.

Jednym z takich dań są właśnie jajka po turecku. To pyszna i pięknie się prezentująca alternatywa dla klasycznej jajecznicy czy sadzonych. Przygotuj je raz i zrozumiesz, że właśnie odkryłeś swoje nowe, ulubione śniadanie!

Jajka po turecku

Składniki:

  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 4 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • garść natki pietruszki,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz.
Jajka po turecku możesz podać ze swoimi ulubionymi przyprawami
Jajka po turecku możesz podać ze swoimi ulubionymi przyprawami© Canva | jpgfactory

Sposób przygotowania:

  1. Na początku musisz przygotować sos. Do miski wlej jogurt, a następnie dodaj do niego czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj również sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
  2. Następnie wodę w rondelku zmieszaj z dwiema łyżkami octu jabłkowego. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień. Kiedy zauważysz, że woda zaczyna bulgotać, energicznie zamieszaj, a następnie wlej do środka wiru jajko.
  3. Poczekaj chwilę, aż białko samo otoczy żółtko. Po kilku chwilach jajko się zetnie. Wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej.
  4. Rozpuść masło i na nim podsmaż przyprawy, a pod koniec dodaj koperek i natkę pietruszki.
  5. Na talerzu rozsmaruj sos, na nim ułóż jajka, a całość polej masłem z ziołami i przyprawami. Jajka po turecku podawaj w towarzystwie świeżego pieczywa. Wtedy smakują najlepiej.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także