Smaczne i bosko wyglądające. Jajka po turecku to moje nowe ulubione śniadanie
Sadzone? Na twardo? Jajecznica? Jajka na śniadanie można serwować na wiele różnych sposobów, ale przygotowane po turecku to nasz ostatni faworyt. Wprost nie możemy przestać ich jeść!
14.02.2024 | aktual.: 14.02.2024 10:25
Podczas spożywanych w Polsce śniadań królują płatki, zarówno te zwykłe jak i owsiane, a także różnego rodzaju jajecznice. Jednakże jajka można podać na wiele innych sposobów, które mogą okazać się o wiele smaczniejsze niż tradycyjna jajecznica. Co więcej, takie dania prezentują się naprawdę efektownie i można je podać w niezwykle estetyczny sposób, co z pewnością wpłynie na nasze doznania kulinarne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W dorosłym życiu często zmagamy się z problemem codziennego wymyślania obiadów i śniadań. Nie zawsze mamy ochotę na przygotowywanie skomplikowanych i czasochłonnych potraw, a stanie przy garach przez wiele godzin nie jest dla nas atrakcyjną perspektywą. Również robienie tego samego dzień po dniu nie jest rozwiązaniem — w końcu każde danie może się nam znudzić. Na szczęście, istnieją przepisy, które pozwalają nam szybko i łatwo przygotować smaczne posiłki.
Jednym z takich dań są właśnie jajka po turecku. To pyszna i pięknie się prezentująca alternatywa dla klasycznej jajecznicy czy sadzonych. Przygotuj je raz i zrozumiesz, że właśnie odkryłeś swoje nowe, ulubione śniadanie!
Jajka po turecku
Składniki:
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego,
- 4 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
- garść natki pietruszki,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Na początku musisz przygotować sos. Do miski wlej jogurt, a następnie dodaj do niego czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj również sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
- Następnie wodę w rondelku zmieszaj z dwiema łyżkami octu jabłkowego. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień. Kiedy zauważysz, że woda zaczyna bulgotać, energicznie zamieszaj, a następnie wlej do środka wiru jajko.
- Poczekaj chwilę, aż białko samo otoczy żółtko. Po kilku chwilach jajko się zetnie. Wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej.
- Rozpuść masło i na nim podsmaż przyprawy, a pod koniec dodaj koperek i natkę pietruszki.
- Na talerzu rozsmaruj sos, na nim ułóż jajka, a całość polej masłem z ziołami i przyprawami. Jajka po turecku podawaj w towarzystwie świeżego pieczywa. Wtedy smakują najlepiej.