Ile jajek dziennie można zjeść? Stanowisko ekspertów nie pozostawia złudzeń

Jajka to jeden z najpopularniejszych produktów, jaki wybieramy na śniadanie. Eksperci radzą, ile powinniśmy ich jeść, żeby nie zaszkodzić naszemu zdrowiu.

ObrazekJajka na twardo- Pyszności, źródło Canva
Ewa

Smażone, na miękko, na twardo, jajecznica — jajka można przygotować w tylu odsłonach, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Z powodu ich uniwersalności często goszczą na naszych stołach w czasie śniadania i sięgają po nie zarówno dorośli, jak i dzieci. Chociaż pojawiają się głosy, że nie zawsze są dobrym wyborem dla naszego zdrowia, to nauka ma na to swoją odpowiedź.

Jajka dobre na wzrok

Jaja są świetnym źródłem białka, witaminy A, E, K, D oraz witamin z grupy B. Pod niepozorną skorupką skrywają się również duże ilości składników mineralnych, np. magnezu, miedzi, fosforu, sodu, wapnia czy potasu. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Grecji wykazało, że spożywanie do trzech jajek na tydzień skutkuje obniżeniem ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych o 60 proc. Ponadto ilość ta zmniejsza również ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Jajka- Pyszności, źródło Canva
Jajka- Pyszności, źródło Canva

Okazuje się również, że jedzenie jajek ma jeszcze więcej dobroczynnych skutków. Według badania kohortowego z 2020 r., w którym wzięło udział ponad 3600 osób w wieku 49 lat i starszych, umiarkowane spożycie jaj, definiowane jako od dwóch do czterech tygodniowo, znacznie zmniejszyło ryzyko rozwoju późnego stadium zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem. Jaja są naturalnie bogate w luteinę i zeaksantynę, dwa silne przeciwutleniacze, które wspomagają zdrowie oczu.

Ile jajek można jeść?

Te dobre wiadomości nie oznaczają jednak, że powinniśmy jeść jajka bez umiaru. Również one, jak zresztą wszystko inne co w nadmiarze, mogą zaszkodzić. Pytanie o to, jaka jest bezpieczna i zalecana dawka wraca jak bumerang. Nie ma w tym nic zaskakującego, bo przecież jajka często goszczą w naszej diecie. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby w naszym jadłospisie pojawiało się nie więcej niż 1-2 jajka dziennie. Nie oznacza to jednak, że nie możesz przygotować jajecznicy z 3 jaj. Ważne jest, aby w ciągu tygodnia nie zjeść ich więcej niż 10.

Jajka należy spożywać, ze względu na ich wartość odżywczą, ale w rozsądnych ilościach, czyli nie więcej niż jedno dziennie - wyjaśnia prof. Longina Kłosiewicz-Latoszek, ekspertka z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej – Państwowego Zakładu Higieny w rozmowie z PAP.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę