PrzepisZupa botwinka. Przepis prosto z zeszytu babci

Zupa botwinka. Przepis prosto z zeszytu babci

Okres wiosenno-letni to czas, w którym króluje botwinka. Królowa polskich zup. Tradycyjny przepis babci pozwoli ci przygotować zupę, która będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Prosty przepis na botwinkę.

Botwinka - Pyszności; Foto Canva.com
Botwinka - Pyszności; Foto Canva.com

27.06.2023 10:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na samym wstępie warto zaznaczyć, że zupa botwinka to takie danie, które możesz przygotować tylko raz w roku, w chwili, gdy trwa sezon na nowalijki. Wykorzystując młode buraki, możesz ugotować zupę, której smak zachwyci. Jej największymi atutami są przede wszystkim prostota przygotowania, najlepszy smak sezonowych warzyw i piękny kolor. Ta zupa zachwyca nie tylko smakiem, ale również swoim wyglądem. Poznaj przepis na zupę botwinkę, pochodzący z zeszytu babci. Będzie smacznie i w sam raz na letnią porę.

Botwinka - królowa wiosenno-letnich zup

Botwinka jest uważana za królową wiosenno-letnich zup. To pyszne danie, które jest popularne zwłaszcza w krajach wschodnioeuropejskich, takich jak Polska, czy Ukraina. Zupa botwinka wyróżnia się intensywnym różowym kolorem i delikatnym smakiem. Głównym składnikiem zupy jest botwinka, czyli młode buraki czerwone z ich zielonymi liśćmi. Liście są bogate w składniki odżywcze i dodają wyjątkowego smaku do zupy. Botwinka często jest podawana z kwaśną śmietaną lub ugotowanym jajkiem na twardo, co nadaje jej dodatkowego aromatu i kremowej konsystencji. To wspaniałe danie, które doskonale pasuje do letnich dni i jest źródłem witamin i minerałów.

Podstawą botwinki są młode buraki czerwone - Pyszności; Foto Canva.com
Podstawą botwinki są młode buraki czerwone - Pyszności; Foto Canva.com

Zupa botwinka to jedno z dań, które zawsze przygotowuje się na początku sezonu na młode zioła i warzywa. Jest nie tylko niezwykle zdrowa, ale także niezwykle smaczna. Co więcej, możesz ją gotować tylko przez krótki okres raz do roku, dlatego nie może jej zabraknąć w twoim menu. Czasami zupa botwinka jest przygotowywana z delikatnym mięsem z kurczaka lub indyka, a innym razem opiera się wyłącznie na warzywach. Czasem też dodaje się ziemniaki do zupy botwinki, a także często podaję ją z jajkiem. Różne warianty zupy botwinki są ulubionym posiłkiem od maja i chętnie spożywa się ją przynajmniej raz w tygodniu.

Zupa botwinka- przepis

Przygotowanie zupy botwinki jest szybkie i proste. Najlepiej sprawdzą się tu młode buraki czerwone, pochodzące z własnego ogrodu. Z racji, że trwa sezon na tę zupę, to nie wahaj się i zrób ją właśnie teraz. Postanowiliśmy ci zaprezentować tę najlepszą recepturę, dzięki czemu gotowanie powinno być tylko i wyłącznie przyjemnością.

Zupa botwinka to jedna z najpopularniejszych letnich zup - Pyszności; Foto Canva.com
Zupa botwinka to jedna z najpopularniejszych letnich zup - Pyszności; Foto Canva.com

Składniki:

  • 3 młode marchewki,
  • 4 młode ziemniaki,
  • 3 pęczki młodej botwinki,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • mały pęczek koperku,
  • łyżeczka mąki pszennej,
  • 4 łyżki śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • przyprawy: płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Zanim zaczniesz gotować, przygotuj warzywa - umyj botwinkę i koperek pod zimną wodą. Obierz i pokrój marchewki oraz ziemniaki.
  2. Rozgrzej dwie łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego w garnku. Podsmaż warzywa przez 10 minut bez przykrycia.
  3. Posiekaj botwinę i buraczki, dodaj je do garnka z ziemniakami i marchewką. Wlej litr bulionu warzywnego lub drobiowego.
  4. Dodaj posiekany koperek, sok z cytryny, sól, cukier i pieprz. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
  5. W miseczce wymieszaj śmietankę z mąką, a następnie dodaj do zupy przez sitko. Zagotuj zupę.
  6. Na koniec, ugotuj jajka na twardo osobno. Smacznego!