PrzepisZupa botwinka. Przepis prosto z zeszytu babci

Zupa botwinka. Przepis prosto z zeszytu babci

Okres wiosenno-letni to czas, w którym króluje botwinka. Królowa polskich zup. Tradycyjny przepis babci pozwoli ci przygotować zupę, która będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Prosty przepis na botwinkę.

Botwinka - Pyszności; Foto Canva.com
Botwinka - Pyszności; Foto Canva.com

Na samym wstępie warto zaznaczyć, że zupa botwinka to takie danie, które możesz przygotować tylko raz w roku, w chwili, gdy trwa sezon na nowalijki. Wykorzystując młode buraki, możesz ugotować zupę, której smak zachwyci. Jej największymi atutami są przede wszystkim prostota przygotowania, najlepszy smak sezonowych warzyw i piękny kolor. Ta zupa zachwyca nie tylko smakiem, ale również swoim wyglądem. Poznaj przepis na zupę botwinkę, pochodzący z zeszytu babci. Będzie smacznie i w sam raz na letnią porę.

Botwinka - królowa wiosenno-letnich zup

Botwinka jest uważana za królową wiosenno-letnich zup. To pyszne danie, które jest popularne zwłaszcza w krajach wschodnioeuropejskich, takich jak Polska, czy Ukraina. Zupa botwinka wyróżnia się intensywnym różowym kolorem i delikatnym smakiem. Głównym składnikiem zupy jest botwinka, czyli młode buraki czerwone z ich zielonymi liśćmi. Liście są bogate w składniki odżywcze i dodają wyjątkowego smaku do zupy. Botwinka często jest podawana z kwaśną śmietaną lub ugotowanym jajkiem na twardo, co nadaje jej dodatkowego aromatu i kremowej konsystencji. To wspaniałe danie, które doskonale pasuje do letnich dni i jest źródłem witamin i minerałów.

Podstawą botwinki są młode buraki czerwone - Pyszności; Foto Canva.com
Podstawą botwinki są młode buraki czerwone - Pyszności; Foto Canva.com

Zupa botwinka to jedno z dań, które zawsze przygotowuje się na początku sezonu na młode zioła i warzywa. Jest nie tylko niezwykle zdrowa, ale także niezwykle smaczna. Co więcej, możesz ją gotować tylko przez krótki okres raz do roku, dlatego nie może jej zabraknąć w twoim menu. Czasami zupa botwinka jest przygotowywana z delikatnym mięsem z kurczaka lub indyka, a innym razem opiera się wyłącznie na warzywach. Czasem też dodaje się ziemniaki do zupy botwinki, a także często podaję ją z jajkiem. Różne warianty zupy botwinki są ulubionym posiłkiem od maja i chętnie spożywa się ją przynajmniej raz w tygodniu.

Zupa botwinka- przepis

Przygotowanie zupy botwinki jest szybkie i proste. Najlepiej sprawdzą się tu młode buraki czerwone, pochodzące z własnego ogrodu. Z racji, że trwa sezon na tę zupę, to nie wahaj się i zrób ją właśnie teraz. Postanowiliśmy ci zaprezentować tę najlepszą recepturę, dzięki czemu gotowanie powinno być tylko i wyłącznie przyjemnością.

Zupa botwinka to jedna z najpopularniejszych letnich zup - Pyszności; Foto Canva.com
Zupa botwinka to jedna z najpopularniejszych letnich zup - Pyszności; Foto Canva.com

Składniki:

  • 3 młode marchewki,
  • 4 młode ziemniaki,
  • 3 pęczki młodej botwinki,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • mały pęczek koperku,
  • łyżeczka mąki pszennej,
  • 4 łyżki śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • przyprawy: płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Zanim zaczniesz gotować, przygotuj warzywa - umyj botwinkę i koperek pod zimną wodą. Obierz i pokrój marchewki oraz ziemniaki.
  2. Rozgrzej dwie łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego w garnku. Podsmaż warzywa przez 10 minut bez przykrycia.
  3. Posiekaj botwinę i buraczki, dodaj je do garnka z ziemniakami i marchewką. Wlej litr bulionu warzywnego lub drobiowego.
  4. Dodaj posiekany koperek, sok z cytryny, sól, cukier i pieprz. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
  5. W miseczce wymieszaj śmietankę z mąką, a następnie dodaj do zupy przez sitko. Zagotuj zupę.
  6. Na koniec, ugotuj jajka na twardo osobno. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie