Babcia Zosia robiła najlepszą botwinkę. Jej sekretem był jeden nieoczywisty składnik

Botwinka to dla wielu smak dzieciństwa. Wszyscy bez wyjątku zajadaliśmy się nią podczas pobytu u babci. Była jednak nie tylko obłędnie smaczna, ale i pięknie wyglądała. Jak zrobić botwinkę z przepisu babci Zosi? Starsza pani zdradziła, w czym tkwi klucz do sukcesu. Okazuje się, że najważniejsze jest mięso.

Botwinka. Fot. AdobeStockBotwinka. Fot. AdobeStock

Botwinka to królowa letnich zup. Warto ją ugotować, ponieważ prezentuje się iście instagramowo, a dodatkowo jest obłędnie pyszna. Przygotowanie jej również nie należy do najtrudniejszych zadań w kuchni. Z trikiem babci Zosi na pewno wyjdzie świetnie i będzie smakować jak przed laty. Oto przepis na botwinkę.

Botwinka — przepis babci Zosi. Smakuje idealnie

Babcia Zosia zdradziła, że aby botwinka smakowała obłędnie, musimy skupić się przede wszystkim na wywarze. To w nim tkwi cały sukces potrawy. Wywar z żeberek sprawdzi się w tej roli idealnie. Dzięki niemu botwina będzie aromatyczna i zyska wyjątkowy smak.

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 2 pęczki botwinki razem z buraczkami,
  • marchewka
  • por,
  • pietruszka,
  • śmietana 18 proc.
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • jajka.

Przepis na botwinkę. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Zabieramy się za przygotowanie wywaru. Dokładnie myjemy mięso, a następnie zalewamy je wodą. Zagotowujemy je i zbieramy szum, a następnie dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
  2. Zmniejszamy ogień, by wywar powoli się gotował.
  3. Obieramy warzywa i kroimy je w drobną kostkę bądź plasterki — wedle upodobań. Możemy przez chwilę poddusić je na maśle, by wydobyć z nich więcej smaku. Następnie dodajemy je do wywaru.
  4. Botwinę myjemy, by pozbyć się piachu, a następnie siekamy liście i kroimy buraczki w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy przez ponad kwadrans.
  5. Zupę doprawiamy wedle uznania — solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz ulubionymi przyprawami.
  6. Do garnka wrzucamy też natkę pietruszki i koperek, a 5 minut przed podaniem dodajemy śmietanę. Należy pamiętać, by ją zahartować, ponieważ może się zważyć.
Botwina. Fot. Pexels
Botwina. Fot. Pexels

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese