Babcia Zosia robiła najlepszą botwinkę. Jej sekretem był jeden nieoczywisty składnik
Botwinka to dla wielu smak dzieciństwa. Wszyscy bez wyjątku zajadaliśmy się nią podczas pobytu u babci. Była jednak nie tylko obłędnie smaczna, ale i pięknie wyglądała. Jak zrobić botwinkę z przepisu babci Zosi? Starsza pani zdradziła, w czym tkwi klucz do sukcesu. Okazuje się, że najważniejsze jest mięso.
20.06.2023 18:30
Botwinka to królowa letnich zup. Warto ją ugotować, ponieważ prezentuje się iście instagramowo, a dodatkowo jest obłędnie pyszna. Przygotowanie jej również nie należy do najtrudniejszych zadań w kuchni. Z trikiem babci Zosi na pewno wyjdzie świetnie i będzie smakować jak przed laty. Oto przepis na botwinkę.
Botwinka — przepis babci Zosi. Smakuje idealnie
Babcia Zosia zdradziła, że aby botwinka smakowała obłędnie, musimy skupić się przede wszystkim na wywarze. To w nim tkwi cały sukces potrawy. Wywar z żeberek sprawdzi się w tej roli idealnie. Dzięki niemu botwina będzie aromatyczna i zyska wyjątkowy smak.
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych,
- 2 pęczki botwinki razem z buraczkami,
- marchewka
- por,
- pietruszka,
- śmietana 18 proc.
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- natka pietruszki,
- koperek,
- jajka.
Przepis na botwinkę. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Zabieramy się za przygotowanie wywaru. Dokładnie myjemy mięso, a następnie zalewamy je wodą. Zagotowujemy je i zbieramy szum, a następnie dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
- Zmniejszamy ogień, by wywar powoli się gotował.
- Obieramy warzywa i kroimy je w drobną kostkę bądź plasterki — wedle upodobań. Możemy przez chwilę poddusić je na maśle, by wydobyć z nich więcej smaku. Następnie dodajemy je do wywaru.
- Botwinę myjemy, by pozbyć się piachu, a następnie siekamy liście i kroimy buraczki w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy przez ponad kwadrans.
- Zupę doprawiamy wedle uznania — solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz ulubionymi przyprawami.
- Do garnka wrzucamy też natkę pietruszki i koperek, a 5 minut przed podaniem dodajemy śmietanę. Należy pamiętać, by ją zahartować, ponieważ może się zważyć.