InspiracjeUłóż szparagi na cieście francuskim. W kwadrans przygotujesz przystawkę jak z restauracji

Ułóż szparagi na cieście francuskim. W kwadrans przygotujesz przystawkę jak z restauracji

Szukasz pomysłu na szybką i efektowną przystawkę, która zachwyci Twoich gości? Szparagi to idealny składnik na wiosenne danie, a w połączeniu z ciastem francuskim i serem tworzą duet doskonały! Wystarczy kilkanaście minut, aby wyczarować pyszną przekąskę, która z pewnością skradnie serca biesiadników.

Ułóż szparagi na cieście francuskim. W kwadrans przygotujesz przystawkę jak z restauracji
Ułóż szparagi na cieście francuskim. W kwadrans przygotujesz przystawkę jak z restauracji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.04.2024 | aktual.: 23.04.2024 20:32

Szparagi stają się coraz bardziej popularne na naszych stołach, a to za sprawą ich wyjątkowego smaku i prostoty w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli chodzi o odmianę zieloną. Dzięki kilku prostym krokom możemy stworzyć fantastyczną przekąskę, która zachwyci każdego - aromatyczne szparagi ułożone na chrupiącym cieście francuskim, zapieczone z serem. W dodatku cały proces przygotowania zajmuje zaledwie kwadrans!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagi na cieście francuskim - przepis

Przygotowanie tej pysznej potrawy jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy 15 minut, aby wyczarować na stole przekąskę rodem z restauracji. Będąc w posiadaniu ciasta francuskiego, resztek śniadaniowych i świeżych szparagów, z łatwością poradzimy sobie z tym przepisem.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego,
  • 1-2 pęczki zielonych szparagów,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • opakowanie małych kulek mozzarelli,
  • kilka małych pomidorów,
  • sól, pieprz, szczypta cukru,
  • odrobina siekanego kopru.

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyj, złam i obierz. Następnie obgotuj je w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru przez kilka minut. Po ugotowaniu odsącz je i opłucz zimną wodą.
  2. W misce roztrzep jajka ze śmietaną, doprawiając solą, pieprzem i koperkiem.
  3. Rozwiń ciasto francuskie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zawiń lekko brzegi ciasta.
  4. Wlej część masy jajecznej na ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  5. Gdy masa jajeczna lekko się zetnie, wyjmij ciasto z piekarnika i ułóż na nim szparagi oraz pokrojone w plastry pomidory.
  6. Zalej całość pozostałą masą jajeczną i posyp mozzarellą.
  7. Piecz przez około 20 minut, aż ciasto francuskie nabierze złocistego koloru.

Ta prosta i efektowna przystawka doskonale sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi, rodzinnych obiadów czy imprez okolicznościowych. Szparagi na cieście francuskim zachwycają nie tylko wyglądem, ale również wyśmienitym smakiem. Chrupiące ciasto, delikatne szparagi, aromatyczne pomidory i rozpływający się w ustach ser tworzą idealną kompozycję, która z pewnością podbije podniebienia twoich gości.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
szparagiprzystawkaprzepis
Wybrane dla Ciebie