Ułóż szparagi na cieście francuskim. W kwadrans przygotujesz przystawkę jak z restauracji

Szukasz pomysłu na szybką i efektowną przystawkę, która zachwyci Twoich gości? Szparagi to idealny składnik na wiosenne danie, a w połączeniu z ciastem francuskim i serem tworzą duet doskonały! Wystarczy kilkanaście minut, aby wyczarować pyszną przekąskę, która z pewnością skradnie serca biesiadników.

Ułóż szparagi na cieście francuskim. W kwadrans przygotujesz przystawkę jak z restauracjiUłóż szparagi na cieście francuskim. W kwadrans przygotujesz przystawkę jak z restauracji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Szparagi stają się coraz bardziej popularne na naszych stołach, a to za sprawą ich wyjątkowego smaku i prostoty w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli chodzi o odmianę zieloną. Dzięki kilku prostym krokom możemy stworzyć fantastyczną przekąskę, która zachwyci każdego - aromatyczne szparagi ułożone na chrupiącym cieście francuskim, zapieczone z serem. W dodatku cały proces przygotowania zajmuje zaledwie kwadrans!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fenomenalne roladki z kiszonym ogórkiem to gotowa receptura na smaczny obiad dla całej rodziny

Szparagi na cieście francuskim - przepis

Przygotowanie tej pysznej potrawy jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy 15 minut, aby wyczarować na stole przekąskę rodem z restauracji. Będąc w posiadaniu ciasta francuskiego, resztek śniadaniowych i świeżych szparagów, z łatwością poradzimy sobie z tym przepisem.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego,
  • 1-2 pęczki zielonych szparagów,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • opakowanie małych kulek mozzarelli,
  • kilka małych pomidorów,
  • sól, pieprz, szczypta cukru,
  • odrobina siekanego kopru.

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyj, złam i obierz. Następnie obgotuj je w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru przez kilka minut. Po ugotowaniu odsącz je i opłucz zimną wodą.
  2. W misce roztrzep jajka ze śmietaną, doprawiając solą, pieprzem i koperkiem.
  3. Rozwiń ciasto francuskie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zawiń lekko brzegi ciasta.
  4. Wlej część masy jajecznej na ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  5. Gdy masa jajeczna lekko się zetnie, wyjmij ciasto z piekarnika i ułóż na nim szparagi oraz pokrojone w plastry pomidory.
  6. Zalej całość pozostałą masą jajeczną i posyp mozzarellą.
  7. Piecz przez około 20 minut, aż ciasto francuskie nabierze złocistego koloru.

Ta prosta i efektowna przystawka doskonale sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi, rodzinnych obiadów czy imprez okolicznościowych. Szparagi na cieście francuskim zachwycają nie tylko wyglądem, ale również wyśmienitym smakiem. Chrupiące ciasto, delikatne szparagi, aromatyczne pomidory i rozpływający się w ustach ser tworzą idealną kompozycję, która z pewnością podbije podniebienia twoich gości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟