Wiesz, jak gotować szparagi? Wielu popełnia błąd i stają się twarde lub suche
Sezon na szparagi zbliża się wielkimi krokami. W sklepach pojawiły się już pierwsze pęczki tego sezonowego przysmaku. Czy wiesz, jak gotować szparagi, aby wyciągnąć z nich to, co najlepsze? Większość z nas popełnia błąd, który odbija się na ich smaku i wartościach.
19.04.2024 | aktual.: 19.04.2024 08:26
Szparagi to jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych. Pojawiają się już w drugiej połowie kwietnia, osiągając zawrotne ceny, jednak ta zdaje się nie być przeszkodą. Szapragomania opanowała całą Polskę, a restauracje prześcigają się w przygotowywaniu wykwintnych dań ze szparagami w roli głównej.
Zobacz także
Jak wykorzystać szparagi w swojej kuchni? Możesz zrobić z nich zupę, ugrillować je lub usmażyć, jednak najsmaczniejsze są te ugotowane. Jak gotować szparagi, aby były chrupkie i nie straciły swojego koloru?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wybrać dobre szparagi?
Sezon na szparagi zaczyna się w drugiej połowie kwietnia, a kończy pod koniec czerwca.
Pierwsze szparagi nie należą do najtańszych ani najsmaczniejszych, bowiem są jeszcze niedojrzałe. Jak wybrać dobre szparagi? Zwróć uwagę na ich wygląd. Dojrzałe szparagi są intensywnie zielone, a główki są zamknięte. Łodygi powinny być jędrne, twarde, lekko wilgotne. Jeśli są łykowate i blade, oznacza to, że są stare, a takie szparagi nie będą dobre nawet po ugotowaniu.
Jak gotować szparagi?
Ugotowane szparagi powinny być miękkie i zarazem chrupiące. To warzywa, które należy gotować jak najkrócej. Wystarczy tylko minuta za dużo, żeby całkowicie straciły swoją chrupkość. Jak ugotować szparagi, żeby były dobre? Rozłóż warzywa na desce i odetnij łykowate końcówki. Wyczujesz je pod palcami. Jeśli wybrałeś białe szparagi, obierz je przed ugotowaniem. Zielone nie wymagają obierania.
Wyciągnij wysoki garnek i wlej do niego wodę. Dodaj odrobinę soli i kilka kropel soku z cytryny. Dzięki cytrynie szparagi zachowają swój kolor. Włóż warzywa do wrzącej wody i gotuj je od 5 do 10 minut. Główki powinny wystawać ponad poziom wody. Para wodna zmiękczy je w trakcie gotowania. Jeśli chcesz się upewnić, że szparagi są al dente, wbij w nie nóż w trakcie gotowania. Ostrze powinno wejść z lekkim oporem.
Po ugotowaniu wrzuć je do zimnej wody, aby zachowały swój kolor. Tak przygotowane szparagi są gotowe do spożycia. Z czym podawać szparagi? Z sosem holenderskim, jajkiem, masłem i odrobiną soli albo saute, bez żadnych dodatków. Nie wyrzucaj łykowatych końcówek od szparagów — wykorzystaj je do przygotowania genialnej zupy krem, którą zrobisz w kilka chwil.