Wiesz, jak gotować szparagi? Wielu popełnia błąd i stają się twarde lub suche

Sezon na szparagi zbliża się wielkimi krokami. W sklepach pojawiły się już pierwsze pęczki tego sezonowego przysmaku. Czy wiesz, jak gotować szparagi, aby wyciągnąć z nich to, co najlepsze? Większość z nas popełnia błąd, który odbija się na ich smaku i wartościach.

Jak ugotować szparagi?Jak ugotować szparagi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szparagi to jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych. Pojawiają się już w drugiej połowie kwietnia, osiągając zawrotne ceny, jednak ta zdaje się nie być przeszkodą. Szapragomania opanowała całą Polskę, a restauracje prześcigają się w przygotowywaniu wykwintnych dań ze szparagami w roli głównej.

Jak wykorzystać szparagi w swojej kuchni? Możesz zrobić z nich zupę, ugrillować je lub usmażyć, jednak najsmaczniejsze są te ugotowane. Jak gotować szparagi, aby były chrupkie i nie straciły swojego koloru?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak wybrać dobre szparagi?

Sezon na szparagi zaczyna się w drugiej połowie kwietnia, a kończy pod koniec czerwca.

Pierwsze szparagi nie należą do najtańszych ani najsmaczniejszych, bowiem są jeszcze niedojrzałe. Jak wybrać dobre szparagi? Zwróć uwagę na ich wygląd. Dojrzałe szparagi są intensywnie zielone, a główki są zamknięte. Łodygi powinny być jędrne, twarde, lekko wilgotne. Jeśli są łykowate i blade, oznacza to, że są stare, a takie szparagi nie będą dobre nawet po ugotowaniu.

Jak gotować szparagi?

Ugotowane szparagi powinny być miękkie i zarazem chrupiące. To warzywa, które należy gotować jak najkrócej. Wystarczy tylko minuta za dużo, żeby całkowicie straciły swoją chrupkość. Jak ugotować szparagi, żeby były dobre? Rozłóż warzywa na desce i odetnij łykowate końcówki. Wyczujesz je pod palcami. Jeśli wybrałeś białe szparagi, obierz je przed ugotowaniem. Zielone nie wymagają obierania.

Wyciągnij wysoki garnek i wlej do niego wodę. Dodaj odrobinę soli i kilka kropel soku z cytryny. Dzięki cytrynie szparagi zachowają swój kolor. Włóż warzywa do wrzącej wody i gotuj je od 5 do 10 minut. Główki powinny wystawać ponad poziom wody. Para wodna zmiękczy je w trakcie gotowania. Jeśli chcesz się upewnić, że szparagi są al dente, wbij w nie nóż w trakcie gotowania. Ostrze powinno wejść z lekkim oporem.

Po ugotowaniu wrzuć je do zimnej wody, aby zachowały swój kolor. Tak przygotowane szparagi są gotowe do spożycia. Z czym podawać szparagi? Z sosem holenderskim, jajkiem, masłem i odrobiną soli albo saute, bez żadnych dodatków. Nie wyrzucaj łykowatych końcówek od szparagów — wykorzystaj je do przygotowania genialnej zupy krem, którą zrobisz w kilka chwil.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej