PrzepisMakaronyNajlepszy przepis na makaron ze szparagami. Pęczek wystarczy dla całej rodziny

Najlepszy przepis na makaron ze szparagami. Pęczek wystarczy dla całej rodziny

Makaron ze szparagami - Pyszności
Makaron ze szparagami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Carpe89
10.04.2024 13:26

Makaron ze szparagami to ekspresowy i pyszny obiad dla całej rodziny. Dodatek parmezanu i boczku sprawia, że danie jest sycące, pełne smaków i aromatów. Wykorzystaj w pełni sezon na warzywa i rozsmakuj się w pysznym makaronie z sosem.

Chociaż szparagi wydają się być drogie, to w tym makaronie wystarczy jeden pęczek, aby rozsmakowała się w nim cała rodzina. Sprytny makaron z mięsną wkładką w postaci boczku, kurczaka czy łososia to jeden z moich ukochanych przepisów na szparagi. Przygotowanie to nie tylko bułka z masłem - danie robi się tak szybko, że niejednokrotnie uratuje głodne brzuchy w zabiegane dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami to proste i tanie danie, które z łatwością przyrządzisz nawet z niewielkiego pęczka szparagów. To idealna propozycja na sycący obiad dla całej rodziny. Kremowy, śmietankowy sos z parmezanem zwieńczy dzieła.

Makaron ze szparagami to pomysł na szybki obiad. Wykonanie go zajmuje nie więcej niż 20 minut.
Makaron ze szparagami to pomysł na szybki obiad. Wykonanie go zajmuje nie więcej niż 20 minut. © Getty Images | Cole Burston

Jeśli jednak nie jesteś fanem parmezanu, sos możesz zagęścić serkiem śmietankowym. Smak będzie łagodniejszy, ale danie wciąż pozostanie bardzo smaczne. W roli mięsnego dodatku świetnie sprawdzi się kurczak, pokrojony w kostkę i podsmażony boczek lub kawałki łososia. Makaron ze szparagami daje całkiem niezłe pole do popisu.

Składniki:

  • 500 g ulubionego makaronu (polecam penne),
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 80 g startego parmezanu,
  • 300 ml śmietany 30 proc.,
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso na rozgrzanym oleju.
  4. Odłam zdrewniałą końcówkę szparagów i pokrój je na kawałki. Dorzuć do kurczaka.
  5. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj całość.
  6. Zalej mięso i szparagi śmietanką. Jeśli sosu jest za mało, podlej zawartość patelni wodą z makaronu.
  7. Na koniec dosyp parmezan i dokładnie wymieszaj.
  8. Dorzuć ugotowany makaron i połącz.

Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także