Najlepszy przepis na makaron ze szparagami. Pęczek wystarczy dla całej rodziny

Makaron ze szparagami to ekspresowy i pyszny obiad dla całej rodziny. Dodatek parmezanu i boczku sprawia, że danie jest sycące, pełne smaków i aromatów. Wykorzystaj w pełni sezon na warzywa i rozsmakuj się w pysznym makaronie z sosem.

Makaron ze szparagami - PysznościMakaron ze szparagami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Carpe89
Ewa Malinowska

Chociaż szparagi wydają się być drogie, to w tym makaronie wystarczy jeden pęczek, aby rozsmakowała się w nim cała rodzina. Sprytny makaron z mięsną wkładką w postaci boczku, kurczaka czy łososia to jeden z moich ukochanych przepisów na szparagi. Przygotowanie to nie tylko bułka z masłem - danie robi się tak szybko, że niejednokrotnie uratuje głodne brzuchy w zabiegane dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z karmelizowaną cebulę robię co piątek. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami to proste i tanie danie, które z łatwością przyrządzisz nawet z niewielkiego pęczka szparagów. To idealna propozycja na sycący obiad dla całej rodziny. Kremowy, śmietankowy sos z parmezanem zwieńczy dzieła.

Makaron ze szparagami to pomysł na szybki obiad. Wykonanie go zajmuje nie więcej niż 20 minut.
Makaron ze szparagami to pomysł na szybki obiad. Wykonanie go zajmuje nie więcej niż 20 minut. © Getty Images | Cole Burston

Jeśli jednak nie jesteś fanem parmezanu, sos możesz zagęścić serkiem śmietankowym. Smak będzie łagodniejszy, ale danie wciąż pozostanie bardzo smaczne. W roli mięsnego dodatku świetnie sprawdzi się kurczak, pokrojony w kostkę i podsmażony boczek lub kawałki łososia. Makaron ze szparagami daje całkiem niezłe pole do popisu.

Składniki:

  • 500 g ulubionego makaronu (polecam penne),
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 80 g startego parmezanu,
  • 300 ml śmietany 30 proc.,
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso na rozgrzanym oleju.
  4. Odłam zdrewniałą końcówkę szparagów i pokrój je na kawałki. Dorzuć do kurczaka.
  5. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj całość.
  6. Zalej mięso i szparagi śmietanką. Jeśli sosu jest za mało, podlej zawartość patelni wodą z makaronu.
  7. Na koniec dosyp parmezan i dokładnie wymieszaj.
  8. Dorzuć ugotowany makaron i połącz.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione