Najlepszy przepis na makaron ze szparagami. Pęczek wystarczy dla całej rodziny
Makaron ze szparagami to ekspresowy i pyszny obiad dla całej rodziny. Dodatek parmezanu i boczku sprawia, że danie jest sycące, pełne smaków i aromatów. Wykorzystaj w pełni sezon na warzywa i rozsmakuj się w pysznym makaronie z sosem.
10.04.2024 13:26
Chociaż szparagi wydają się być drogie, to w tym makaronie wystarczy jeden pęczek, aby rozsmakowała się w nim cała rodzina. Sprytny makaron z mięsną wkładką w postaci boczku, kurczaka czy łososia to jeden z moich ukochanych przepisów na szparagi. Przygotowanie to nie tylko bułka z masłem - danie robi się tak szybko, że niejednokrotnie uratuje głodne brzuchy w zabiegane dni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Makaron ze szparagami
Makaron ze szparagami to proste i tanie danie, które z łatwością przyrządzisz nawet z niewielkiego pęczka szparagów. To idealna propozycja na sycący obiad dla całej rodziny. Kremowy, śmietankowy sos z parmezanem zwieńczy dzieła.
Jeśli jednak nie jesteś fanem parmezanu, sos możesz zagęścić serkiem śmietankowym. Smak będzie łagodniejszy, ale danie wciąż pozostanie bardzo smaczne. W roli mięsnego dodatku świetnie sprawdzi się kurczak, pokrojony w kostkę i podsmażony boczek lub kawałki łososia. Makaron ze szparagami daje całkiem niezłe pole do popisu.
Zobacz także
Składniki:
- 500 g ulubionego makaronu (polecam penne),
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 1 pierś z kurczaka,
- 80 g startego parmezanu,
- 300 ml śmietany 30 proc.,
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso na rozgrzanym oleju.
- Odłam zdrewniałą końcówkę szparagów i pokrój je na kawałki. Dorzuć do kurczaka.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj całość.
- Zalej mięso i szparagi śmietanką. Jeśli sosu jest za mało, podlej zawartość patelni wodą z makaronu.
- Na koniec dosyp parmezan i dokładnie wymieszaj.
- Dorzuć ugotowany makaron i połącz.
Smacznego!