Najlepszy przepis na makaron ze szparagami. Pęczek wystarczy dla całej rodziny

Makaron ze szparagami to ekspresowy i pyszny obiad dla całej rodziny. Dodatek parmezanu i boczku sprawia, że danie jest sycące, pełne smaków i aromatów. Wykorzystaj w pełni sezon na warzywa i rozsmakuj się w pysznym makaronie z sosem.

Makaron ze szparagami - PysznościMakaron ze szparagami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Carpe89
Ewa Malinowska

Chociaż szparagi wydają się być drogie, to w tym makaronie wystarczy jeden pęczek, aby rozsmakowała się w nim cała rodzina. Sprytny makaron z mięsną wkładką w postaci boczku, kurczaka czy łososia to jeden z moich ukochanych przepisów na szparagi. Przygotowanie to nie tylko bułka z masłem - danie robi się tak szybko, że niejednokrotnie uratuje głodne brzuchy w zabiegane dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z karmelizowaną cebulę robię co piątek. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami to proste i tanie danie, które z łatwością przyrządzisz nawet z niewielkiego pęczka szparagów. To idealna propozycja na sycący obiad dla całej rodziny. Kremowy, śmietankowy sos z parmezanem zwieńczy dzieła.

Makaron ze szparagami to pomysł na szybki obiad. Wykonanie go zajmuje nie więcej niż 20 minut.
Makaron ze szparagami to pomysł na szybki obiad. Wykonanie go zajmuje nie więcej niż 20 minut. © Getty Images | Cole Burston

Jeśli jednak nie jesteś fanem parmezanu, sos możesz zagęścić serkiem śmietankowym. Smak będzie łagodniejszy, ale danie wciąż pozostanie bardzo smaczne. W roli mięsnego dodatku świetnie sprawdzi się kurczak, pokrojony w kostkę i podsmażony boczek lub kawałki łososia. Makaron ze szparagami daje całkiem niezłe pole do popisu.

Składniki:

  • 500 g ulubionego makaronu (polecam penne),
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 80 g startego parmezanu,
  • 300 ml śmietany 30 proc.,
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso na rozgrzanym oleju.
  4. Odłam zdrewniałą końcówkę szparagów i pokrój je na kawałki. Dorzuć do kurczaka.
  5. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj całość.
  6. Zalej mięso i szparagi śmietanką. Jeśli sosu jest za mało, podlej zawartość patelni wodą z makaronu.
  7. Na koniec dosyp parmezan i dokładnie wymieszaj.
  8. Dorzuć ugotowany makaron i połącz.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości