Owijam boczkiem i wkładam do piekarnika. Smak jak z najlepszej restauracji

Sezon na szparagi powoli się rozkręca, a to oznacza, że czas na jedno z moich ulubionych odsłon tych warzyw. Smakują świetnie jako dodatek do dań głównych, ale równie dobrze wypadną w pierwszoplanowej roli.

Szparagi w boczku - PysznościSzparagi w boczku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | piyatostudio
Ewa Malinowska

Chrupiące łodygi szparagów owinięte w boczek to jedna z moich ulubionych przekąsek. Robi się ją bardzo prosto i szybko, a wygląda tak efektownie, że nie powstydziłaby się takiego dania nawet dobra restauracja. Najczęściej przygotowuję je w piekarniku, ale gdy tylko zaczyna się sezon grillowym, wrzucam je na ruszt. Zapach szparagów w boczku sprawia, że od razu wszystkim cieknie ślinka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne placuszki z jajkiem. Szybki i prosty przepis

Szparagi to nie tylko pyszne, ale również zdrowe warzywa. Są bogate w witaminy i minerały, m.in. witaminę C, potas i kwas foliowy. Zdecydowanie

Szparagi w boczku

Sezon na szparagi to prawdziwe święto dla fanów warzyw. Nie trwa on zbyt długo, więc warto w pełni wykorzystać ten czas. Przepisów na dania ze szparagami jest cała masa, ale w moim domu szczególnie upodobaliśmy sobie szparagi zawinięte w boczek.

Szparagi w boczku - Pyszności
Szparagi w boczku - Pyszności © Canva | MarianVejcik

Wytapiający się podczas pieczenia tłuszcz dodaje smaku i sprawia, że zielone łodygi stają się jeszcze bardziej kruche i chrupiące. Ich przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka minut, aby stworzyć pyszne danie, które zachwyci gości.

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów,
  • 150 g boczku wędzonego w plasterkach,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj szparagi i osusz je papierowym ręcznikiem.
  2. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów.
  3. Każdy szparag owiń plastrem boczku i skrop oliwą z oliwek.
  4. Ułóż szparagi w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika dopraw szparagi solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.

Takie szparagi to świetna przystawka lub dodatek do dania głównego. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej