PrzepisPrzekąskiOwijam boczkiem i wkładam do piekarnika. Smak jak z najlepszej restauracji

Owijam boczkiem i wkładam do piekarnika. Smak jak z najlepszej restauracji

Szparagi w boczku - Pyszności
Szparagi w boczku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | piyatostudio

10.04.2024 09:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na szparagi powoli się rozkręca, a to oznacza, że czas na jedno z moich ulubionych odsłon tych warzyw. Smakują świetnie jako dodatek do dań głównych, ale równie dobrze wypadną w pierwszoplanowej roli.

Chrupiące łodygi szparagów owinięte w boczek to jedna z moich ulubionych przekąsek. Robi się ją bardzo prosto i szybko, a wygląda tak efektownie, że nie powstydziłaby się takiego dania nawet dobra restauracja. Najczęściej przygotowuję je w piekarniku, ale gdy tylko zaczyna się sezon grillowym, wrzucam je na ruszt. Zapach szparagów w boczku sprawia, że od razu wszystkim cieknie ślinka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagi to nie tylko pyszne, ale również zdrowe warzywa. Są bogate w witaminy i minerały, m.in. witaminę C, potas i kwas foliowy. Zdecydowanie

Szparagi w boczku

Sezon na szparagi to prawdziwe święto dla fanów warzyw. Nie trwa on zbyt długo, więc warto w pełni wykorzystać ten czas. Przepisów na dania ze szparagami jest cała masa, ale w moim domu szczególnie upodobaliśmy sobie szparagi zawinięte w boczek.

Szparagi w boczku - Pyszności
Szparagi w boczku - Pyszności© Canva | MarianVejcik

Wytapiający się podczas pieczenia tłuszcz dodaje smaku i sprawia, że zielone łodygi stają się jeszcze bardziej kruche i chrupiące. Ich przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka minut, aby stworzyć pyszne danie, które zachwyci gości.

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów,
  • 150 g boczku wędzonego w plasterkach,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj szparagi i osusz je papierowym ręcznikiem.
  2. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów.
  3. Każdy szparag owiń plastrem boczku i skrop oliwą z oliwek.
  4. Ułóż szparagi w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika dopraw szparagi solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.

Takie szparagi to świetna przystawka lub dodatek do dania głównego. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisInspiracjeszparagi