Owijam boczkiem i wkładam do piekarnika. Smak jak z najlepszej restauracji

Sezon na szparagi powoli się rozkręca, a to oznacza, że czas na jedno z moich ulubionych odsłon tych warzyw. Smakują świetnie jako dodatek do dań głównych, ale równie dobrze wypadną w pierwszoplanowej roli.

Szparagi w boczku - PysznościSzparagi w boczku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | piyatostudio
Ewa Malinowska

Chrupiące łodygi szparagów owinięte w boczek to jedna z moich ulubionych przekąsek. Robi się ją bardzo prosto i szybko, a wygląda tak efektownie, że nie powstydziłaby się takiego dania nawet dobra restauracja. Najczęściej przygotowuję je w piekarniku, ale gdy tylko zaczyna się sezon grillowym, wrzucam je na ruszt. Zapach szparagów w boczku sprawia, że od razu wszystkim cieknie ślinka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne placuszki z jajkiem. Szybki i prosty przepis

Szparagi to nie tylko pyszne, ale również zdrowe warzywa. Są bogate w witaminy i minerały, m.in. witaminę C, potas i kwas foliowy. Zdecydowanie

Szparagi w boczku

Sezon na szparagi to prawdziwe święto dla fanów warzyw. Nie trwa on zbyt długo, więc warto w pełni wykorzystać ten czas. Przepisów na dania ze szparagami jest cała masa, ale w moim domu szczególnie upodobaliśmy sobie szparagi zawinięte w boczek.

Szparagi w boczku - Pyszności
Szparagi w boczku - Pyszności © Canva | MarianVejcik

Wytapiający się podczas pieczenia tłuszcz dodaje smaku i sprawia, że zielone łodygi stają się jeszcze bardziej kruche i chrupiące. Ich przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka minut, aby stworzyć pyszne danie, które zachwyci gości.

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów,
  • 150 g boczku wędzonego w plasterkach,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj szparagi i osusz je papierowym ręcznikiem.
  2. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów.
  3. Każdy szparag owiń plastrem boczku i skrop oliwą z oliwek.
  4. Ułóż szparagi w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika dopraw szparagi solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.

Takie szparagi to świetna przystawka lub dodatek do dania głównego. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce