Owijam boczkiem i wkładam do piekarnika. Smak jak z najlepszej restauracji
Sezon na szparagi powoli się rozkręca, a to oznacza, że czas na jedno z moich ulubionych odsłon tych warzyw. Smakują świetnie jako dodatek do dań głównych, ale równie dobrze wypadną w pierwszoplanowej roli.
10.04.2024 09:53
Chrupiące łodygi szparagów owinięte w boczek to jedna z moich ulubionych przekąsek. Robi się ją bardzo prosto i szybko, a wygląda tak efektownie, że nie powstydziłaby się takiego dania nawet dobra restauracja. Najczęściej przygotowuję je w piekarniku, ale gdy tylko zaczyna się sezon grillowym, wrzucam je na ruszt. Zapach szparagów w boczku sprawia, że od razu wszystkim cieknie ślinka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szparagi to nie tylko pyszne, ale również zdrowe warzywa. Są bogate w witaminy i minerały, m.in. witaminę C, potas i kwas foliowy. Zdecydowanie
Szparagi w boczku
Sezon na szparagi to prawdziwe święto dla fanów warzyw. Nie trwa on zbyt długo, więc warto w pełni wykorzystać ten czas. Przepisów na dania ze szparagami jest cała masa, ale w moim domu szczególnie upodobaliśmy sobie szparagi zawinięte w boczek.
Wytapiający się podczas pieczenia tłuszcz dodaje smaku i sprawia, że zielone łodygi stają się jeszcze bardziej kruche i chrupiące. Ich przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka minut, aby stworzyć pyszne danie, które zachwyci gości.
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów,
- 150 g boczku wędzonego w plasterkach,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj szparagi i osusz je papierowym ręcznikiem.
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów.
- Każdy szparag owiń plastrem boczku i skrop oliwą z oliwek.
- Ułóż szparagi w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika dopraw szparagi solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Takie szparagi to świetna przystawka lub dodatek do dania głównego. Smacznego!