Wrzucam skrzydełka do marynaty i odstawiam na godzinę. Najlepszy przepis na grilla
Sezon grillowym powoli nabiera tempa. Przydomowe ogródki i działki wypełniają się zapachem mięsa. W tym roku stawiam nie tylko na kiełbasę, kaszankę i karkówkę, ale także skrzydełka w wyjątkowej marynacie.
09.04.2024 | aktual.: 09.04.2024 20:10
Wiele osób rezygnuje z grillowania skrzydełek, obawiając się, że mięso będzie suche i niesmaczne. Wystarczy jednak sięgnąć po dobrą marynatę, aby zamienić małe kąski mięsa w prawdziwy rarytas. Soczyste, delikatne, z nutą słodyczy i ostrości - idealne skrzydełka nie wymagają za dużo przygotowań.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skrzydełka z grilla
Gdy tylko odkryłam przepis na tę pyszną marynatę, nie robię skrzydełek inaczej. Połączenie miodu, musztardy i papryki pokochała cała moja rodzina. Najlepiej marynować je przez całą noc, ale wystarczy też kilka godzin.
Do marynaty wykorzystuję mieszankę suszonej, sproszkowanej papryki wędzonej, ostrej i słodkiej. Ta pierwsza nadaje całości wyjątkowy, dymny smak, idealnie pasujący do grillowania. Marynatę wykorzystać można również do karkówki, żeberek czy też piersi z kurczaka.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek kurczaka,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- pół łyżeczki papryki ostrej,
- 1 łyżka ketchupu,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj ketchup, musztardę, miód, sól oraz paprykę słodką, wędzoną i ostrą.
- Do marynaty wrzuć mięso i dokładnie obtocz, aby marynata pokryła powierzchnię skrzydełek. Ja odcinam zawsze najmniejszą część z nich (lotkę), ale nie musisz tego robić.
- Odstaw skrzydełka do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Im dłużej marynujesz mięso, tym bardziej aromatyczne i soczyste będzie po upieczeniu.
- Po tym czasie wyjmij skrzydełka z marynaty i ułóż na tacce do grillowania.
- Grilluj skrzydełka przez około 20 minut, regularnie przekręcając je na drugą stronę.
Podczas grillowania smaruj skrzydełka pozostałą marynatą, aby nadać im jeszcze więcej smaku i soczystości. Gotowe skrzydełka serwuję najczęściej z lekką sałatką. Smacznego!