PrzepisGrillWrzucam skrzydełka do marynaty i odstawiam na godzinę. Najlepszy przepis na grilla

Wrzucam skrzydełka do marynaty i odstawiam na godzinę. Najlepszy przepis na grilla

Skrzydełka z grilla - Pyszności
Skrzydełka z grilla - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | grandriver
09.04.2024 12:35, aktualizacja: 09.04.2024 20:10

Sezon grillowym powoli nabiera tempa. Przydomowe ogródki i działki wypełniają się zapachem mięsa. W tym roku stawiam nie tylko na kiełbasę, kaszankę i karkówkę, ale także skrzydełka w wyjątkowej marynacie.

Wiele osób rezygnuje z grillowania skrzydełek, obawiając się, że mięso będzie suche i niesmaczne. Wystarczy jednak sięgnąć po dobrą marynatę, aby zamienić małe kąski mięsa w prawdziwy rarytas. Soczyste, delikatne, z nutą słodyczy i ostrości - idealne skrzydełka nie wymagają za dużo przygotowań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skrzydełka z grilla

Gdy tylko odkryłam przepis na tę pyszną marynatę, nie robię skrzydełek inaczej. Połączenie miodu, musztardy i papryki pokochała cała moja rodzina. Najlepiej marynować je przez całą noc, ale wystarczy też kilka godzin.

Skrzydełka
Skrzydełka© Adobe Stock | Olga Dubravina

Do marynaty wykorzystuję mieszankę suszonej, sproszkowanej papryki wędzonej, ostrej i słodkiej. Ta pierwsza nadaje całości wyjątkowy, dymny smak, idealnie pasujący do grillowania. Marynatę wykorzystać można również do karkówki, żeberek czy też piersi z kurczaka.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek kurczaka,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj ketchup, musztardę, miód, sól oraz paprykę słodką, wędzoną i ostrą.
  2. Do marynaty wrzuć mięso i dokładnie obtocz, aby marynata pokryła powierzchnię skrzydełek. Ja odcinam zawsze najmniejszą część z nich (lotkę), ale nie musisz tego robić.
  3. Odstaw skrzydełka do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Im dłużej marynujesz mięso, tym bardziej aromatyczne i soczyste będzie po upieczeniu.
  4. Po tym czasie wyjmij skrzydełka z marynaty i ułóż na tacce do grillowania.
  5. Grilluj skrzydełka przez około 20 minut, regularnie przekręcając je na drugą stronę.

Podczas grillowania smaruj skrzydełka pozostałą marynatą, aby nadać im jeszcze więcej smaku i soczystości. Gotowe skrzydełka serwuję najczęściej z lekką sałatką. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także