Wrzucam skrzydełka do marynaty i odstawiam na godzinę. Najlepszy przepis na grilla

Sezon grillowym powoli nabiera tempa. Przydomowe ogródki i działki wypełniają się zapachem mięsa. W tym roku stawiam nie tylko na kiełbasę, kaszankę i karkówkę, ale także skrzydełka w wyjątkowej marynacie.

Skrzydełka z grilla - PysznościSkrzydełka z grilla - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | grandriver
Ewa Malinowska

Wiele osób rezygnuje z grillowania skrzydełek, obawiając się, że mięso będzie suche i niesmaczne. Wystarczy jednak sięgnąć po dobrą marynatę, aby zamienić małe kąski mięsa w prawdziwy rarytas. Soczyste, delikatne, z nutą słodyczy i ostrości - idealne skrzydełka nie wymagają za dużo przygotowań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany kurczak z warzywami gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu

Skrzydełka z grilla

Gdy tylko odkryłam przepis na tę pyszną marynatę, nie robię skrzydełek inaczej. Połączenie miodu, musztardy i papryki pokochała cała moja rodzina. Najlepiej marynować je przez całą noc, ale wystarczy też kilka godzin.

Skrzydełka
Skrzydełka © Adobe Stock | Olga Dubravina

Do marynaty wykorzystuję mieszankę suszonej, sproszkowanej papryki wędzonej, ostrej i słodkiej. Ta pierwsza nadaje całości wyjątkowy, dymny smak, idealnie pasujący do grillowania. Marynatę wykorzystać można również do karkówki, żeberek czy też piersi z kurczaka.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek kurczaka,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj ketchup, musztardę, miód, sól oraz paprykę słodką, wędzoną i ostrą.
  2. Do marynaty wrzuć mięso i dokładnie obtocz, aby marynata pokryła powierzchnię skrzydełek. Ja odcinam zawsze najmniejszą część z nich (lotkę), ale nie musisz tego robić.
  3. Odstaw skrzydełka do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Im dłużej marynujesz mięso, tym bardziej aromatyczne i soczyste będzie po upieczeniu.
  4. Po tym czasie wyjmij skrzydełka z marynaty i ułóż na tacce do grillowania.
  5. Grilluj skrzydełka przez około 20 minut, regularnie przekręcając je na drugą stronę.

Podczas grillowania smaruj skrzydełka pozostałą marynatą, aby nadać im jeszcze więcej smaku i soczystości. Gotowe skrzydełka serwuję najczęściej z lekką sałatką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯