Wrzucam skrzydełka do marynaty i odstawiam na godzinę. Najlepszy przepis na grilla

Sezon grillowym powoli nabiera tempa. Przydomowe ogródki i działki wypełniają się zapachem mięsa. W tym roku stawiam nie tylko na kiełbasę, kaszankę i karkówkę, ale także skrzydełka w wyjątkowej marynacie.

Skrzydełka z grilla - PysznościSkrzydełka z grilla - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | grandriver
Ewa Malinowska

Wiele osób rezygnuje z grillowania skrzydełek, obawiając się, że mięso będzie suche i niesmaczne. Wystarczy jednak sięgnąć po dobrą marynatę, aby zamienić małe kąski mięsa w prawdziwy rarytas. Soczyste, delikatne, z nutą słodyczy i ostrości - idealne skrzydełka nie wymagają za dużo przygotowań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany kurczak z warzywami gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu

Skrzydełka z grilla

Gdy tylko odkryłam przepis na tę pyszną marynatę, nie robię skrzydełek inaczej. Połączenie miodu, musztardy i papryki pokochała cała moja rodzina. Najlepiej marynować je przez całą noc, ale wystarczy też kilka godzin.

Skrzydełka
Skrzydełka © Adobe Stock | Olga Dubravina

Do marynaty wykorzystuję mieszankę suszonej, sproszkowanej papryki wędzonej, ostrej i słodkiej. Ta pierwsza nadaje całości wyjątkowy, dymny smak, idealnie pasujący do grillowania. Marynatę wykorzystać można również do karkówki, żeberek czy też piersi z kurczaka.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek kurczaka,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj ketchup, musztardę, miód, sól oraz paprykę słodką, wędzoną i ostrą.
  2. Do marynaty wrzuć mięso i dokładnie obtocz, aby marynata pokryła powierzchnię skrzydełek. Ja odcinam zawsze najmniejszą część z nich (lotkę), ale nie musisz tego robić.
  3. Odstaw skrzydełka do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Im dłużej marynujesz mięso, tym bardziej aromatyczne i soczyste będzie po upieczeniu.
  4. Po tym czasie wyjmij skrzydełka z marynaty i ułóż na tacce do grillowania.
  5. Grilluj skrzydełka przez około 20 minut, regularnie przekręcając je na drugą stronę.

Podczas grillowania smaruj skrzydełka pozostałą marynatą, aby nadać im jeszcze więcej smaku i soczystości. Gotowe skrzydełka serwuję najczęściej z lekką sałatką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej