PrzepisSłodkościDżemy, powidła, konfitury. Poznaj różnice między przetworami z owoców i dowiedz się, na co zwrócić uwagę przy ich zakupie

Dżemy, powidła, konfitury. Poznaj różnice między przetworami z owoców i dowiedz się, na co zwrócić uwagę przy ich zakupie

Dżemy, powidła i marmolady - Pyszności
Dżemy, powidła i marmolady - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
21.03.2024 10:35, aktualizacja: 23.04.2024 12:28

Dawniej piwniczki i spiżarnie wypełniały się słoikami z domowymi przetworami. Z biegiem lat sztuka wekowania nieco zanikła — codzienny pęd, życie w mieście i wiele innych czynników sprawiły, że robienie weków zostało zepchnięte na dalszy plan. Tęskniąc za smakiem lata zamkniętym w słoiku, ruszamy na poszukiwania owoców w sklepie. Czym różni się dżem od marmolady i powideł oraz jak nie dać się nabić w słoik?

Na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, bo w składzie dominują (a przynajmniej powinny dominować) przede wszystkim owoce. Jeśli jednak lepiej przyjrzymy się etykiecie i procesowi powstawania, zauważymy różnice między dżemem, marmoladą i powidłami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na podium staje dżem

Najchętniej wybierany i najpopularniejszy dżem jest również najbardziej uniwersalny wśród owocowych przetworów. Poza smakiem liczy się też skład — łatwo dużą ilością cukru zagłuszyć niższą jakość produktu. Dżem powinien zawierać przede wszystkim owoce. Im wyższa ich zawartość, tym lepiej. Należy unikać dżemów z niską zawartością owoców, gdzie dominuje cukier i syrop glukozowo-fruktozowy. Za to zdecydowanie nie warto przepłacać.

Dżem truskakowy to świetny dodatek do naleśników
Dżem truskakowy to świetny dodatek do naleśników© Adobe Stock

Dżem ma charakterystyczną konsystencję rozgotowanych owoców połączonych z ich kawałkami w całości. Dzięki temu w jednym słoiczku ukrywa się kilka struktur, co z kolei przekłada się na przyjemność z jedzenia. Cukier odgrywa kluczową rolę w procesie tworzenia dżemu i stanowi jeden z jego głównych wyróżników. Typowa proporcja cukru do owoców wynosi 60 dag na kilogram, co zapewnia odpowiednią równowagę słodyczy i kwaskowatości.

O co chodzi z konfiturą?

Konfitura w języku często pojawia się jako synonim dżemu. To jednak błąd, bo w zasadzie są to inne przetwory. Podczas gdy przygotowanie dżemu polega na długim gotowaniu owoców, konfitura jest smażona w gęstym syropie cukrowym, dzięki czemu pozostają one w całości. Często do owoców dorzuca się też dodatki, takie jak wanilia, cynamon czy skórka cytrynowa.

Chociaż konfitury kojarzą się przede wszystkim z owocami, można je również przyrządzać z warzyw, np. z czerwonej cebuli, lub... z płatków róży.

Marmolada z płatków róży
Marmolada z płatków róży© Adobe Stock

Wybierając konfiturę, zwracajmy uwagę na skład. Dodatek sztucznych zagęstników, jak na przykład guma guar, jest po prostu zbędny. Nie obawiaj się za to pektyny, która naturalnie występuje również w owocach.

Powidła jak u babci

Hasło: powidła.

Odpowiedź: śliwkowe.

To pierwsze skojarzenie, które przychodzi do głowy większości z nas. Można je przygotować również z innych owoców, jak dynia, morele, brzoskwinie, gruszki i wiśnie. Powidła zawierają minimalną ilość cukru, a często są gotowane nawet bez jego dodatku. To pozwala na wyeksponowanie naturalnej słodyczy owoców i czyni powidła zdrowszą alternatywą dla innych przetworów.

Powidła śliwkowe wykorzystuje się najczęściej do piernika
Powidła śliwkowe wykorzystuje się najczęściej do piernika© Adobe Stock | Pawel Kacperek

Tradycyjne receptury na powidła wymagają długiego czasu gotowania, nawet do kilku dni. Ten proces jest kluczowy dla uzyskania charakterystycznej konsystencji i smaku. Sekretem tego jest wybór dobrej jakości owoców - na 100 gramów gotowego przetworu zużywa się nawet 180 gramów owoców. Smak zawdzięczamy dojrzałym okazom oraz procesowi karmelizacji cukrów naturalnie występujących w owocach, nie wzmacniaczom i długiej liście aromatów i "E".

Jak kupić dobrej jakości przetwory w sklepie? Czytanie, czytanie i jeszcze raz czytanie

Zasada jest prosta — przeczytaj skład. Nie zajmie to dużo czasu a uchroni przed kupnem słabej jakości produktu. Im krótszy i bardziej czytelny skład, tym lepiej. Unikaj syropów glukozowo-fruktozowych i słodzików.

Nie musisz za to obawiać się pektyn, pełniących rolę substancji zagęszczających czy soku cytrynowego jako regulatora kwasowości — są to składniki bezpieczne dla zdrowia.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także