Dżemy, powidła, konfitury. Poznaj różnice między przetworami z owoców i dowiedz się, na co zwrócić uwagę przy ich zakupie

Dawniej piwniczki i spiżarnie wypełniały się słoikami z domowymi przetworami. Z biegiem lat sztuka wekowania nieco zanikła — codzienny pęd, życie w mieście i wiele innych czynników sprawiły, że robienie weków zostało zepchnięte na dalszy plan. Tęskniąc za smakiem lata zamkniętym w słoiku, ruszamy na poszukiwania owoców w sklepie. Czym różni się dżem od marmolady i powideł oraz jak nie dać się nabić w słoik?

Dżemy, powidła i marmolady - PysznościDżemy, powidła i marmolady - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, bo w składzie dominują (a przynajmniej powinny dominować) przede wszystkim owoce. Jeśli jednak lepiej przyjrzymy się etykiecie i procesowi powstawania, zauważymy różnice między dżemem, marmoladą i powidłami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Na podium staje dżem

Najchętniej wybierany i najpopularniejszy dżem jest również najbardziej uniwersalny wśród owocowych przetworów. Poza smakiem liczy się też skład — łatwo dużą ilością cukru zagłuszyć niższą jakość produktu. Dżem powinien zawierać przede wszystkim owoce. Im wyższa ich zawartość, tym lepiej. Należy unikać dżemów z niską zawartością owoców, gdzie dominuje cukier i syrop glukozowo-fruktozowy. Za to zdecydowanie nie warto przepłacać.

Dżem truskakowy to świetny dodatek do naleśników
Dżem truskakowy to świetny dodatek do naleśników © Adobe Stock

Dżem ma charakterystyczną konsystencję rozgotowanych owoców połączonych z ich kawałkami w całości. Dzięki temu w jednym słoiczku ukrywa się kilka struktur, co z kolei przekłada się na przyjemność z jedzenia. Cukier odgrywa kluczową rolę w procesie tworzenia dżemu i stanowi jeden z jego głównych wyróżników. Typowa proporcja cukru do owoców wynosi 60 dag na kilogram, co zapewnia odpowiednią równowagę słodyczy i kwaskowatości.

O co chodzi z konfiturą?

Konfitura w języku często pojawia się jako synonim dżemu. To jednak błąd, bo w zasadzie są to inne przetwory. Podczas gdy przygotowanie dżemu polega na długim gotowaniu owoców, konfitura jest smażona w gęstym syropie cukrowym, dzięki czemu pozostają one w całości. Często do owoców dorzuca się też dodatki, takie jak wanilia, cynamon czy skórka cytrynowa.

Chociaż konfitury kojarzą się przede wszystkim z owocami, można je również przyrządzać z warzyw, np. z czerwonej cebuli, lub... z płatków róży.

Marmolada z płatków róży - P
Marmolada z płatków róży © Adobe Stock

Wybierając konfiturę, zwracajmy uwagę na skład. Dodatek sztucznych zagęstników, jak na przykład guma guar, jest po prostu zbędny. Nie obawiaj się za to pektyny, która naturalnie występuje również w owocach.

Powidła jak u babci

Hasło: powidła.

Odpowiedź: śliwkowe.

To pierwsze skojarzenie, które przychodzi do głowy większości z nas. Można je przygotować również z innych owoców, jak dynia, morele, brzoskwinie, gruszki i wiśnie. Powidła zawierają minimalną ilość cukru, a często są gotowane nawet bez jego dodatku. To pozwala na wyeksponowanie naturalnej słodyczy owoców i czyni powidła zdrowszą alternatywą dla innych przetworów.

Powidła śliwkowe wykorzystuje się najczęściej do piernika
Powidła śliwkowe wykorzystuje się najczęściej do piernika © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Tradycyjne receptury na powidła wymagają długiego czasu gotowania, nawet do kilku dni. Ten proces jest kluczowy dla uzyskania charakterystycznej konsystencji i smaku. Sekretem tego jest wybór dobrej jakości owoców - na 100 gramów gotowego przetworu zużywa się nawet 180 gramów owoców. Smak zawdzięczamy dojrzałym okazom oraz procesowi karmelizacji cukrów naturalnie występujących w owocach, nie wzmacniaczom i długiej liście aromatów i "E".

Jak kupić dobrej jakości przetwory w sklepie? Czytanie, czytanie i jeszcze raz czytanie

Zasada jest prosta — przeczytaj skład. Nie zajmie to dużo czasu a uchroni przed kupnem słabej jakości produktu. Im krótszy i bardziej czytelny skład, tym lepiej. Unikaj syropów glukozowo-fruktozowych i słodzików.

Nie musisz za to obawiać się pektyn, pełniących rolę substancji zagęszczających czy soku cytrynowego jako regulatora kwasowości — są to składniki bezpieczne dla zdrowia.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem