WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę

Standardowy polski schabowy ma wielu fanów, przede wszystkim dlatego, że kojarzy się z domowym obiadem u babci, ale czasem warto spróbować czegoś innego. W kotletach po parysku nie znajdziesz ani grama bułki tartej – za to zamiast chrupiącej panierki pojawi się puszysta otoczka, czyli coś w sam raz dla miłośników omletów.

Schabowy po parysku jest otulony panierką delikatną jak obłoczekSchabowy po parysku jest otulony panierką delikatną jak obłoczek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nazwa kotleta nawiązuje do bardzo popularnych we Francji omletów – tym razem zamiast panierki z bułką tartą, bardzo cienko rozbite mięso otula delikatna masa jajeczna. Lekkości dodają zioła, którymi możesz natrzeć mięso lub które możesz dodać do rozkłóconych jajek.

Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika

Francuskie dodatki na talerzu

Kuchnia francuska nie słynie z dań lekkostrawnych. Obok mięsa, które często jest podawane w formie steków lub porcji duszonych w sosie, pojawiają się frytki (zwłaszcza w północnej Francji) lub zapiekane ziemniaki w stylu gratin dauphinois. Jednak Francuzi zawsze pamiętają o świeżych dodatkach – salade verde, czyli prosta lekka sałatka z dodatkiem roszponki, rukoli i lub rukwi wodnej zawsze znajduje się na talerzu. Zazwyczaj jest skropiona tylko oliwą lub lekkim sosem winegret.

Przepis na schabowe po parysku

Jajka możesz dodatkowo ubić mikserem na kremową masę, aby otoczka do kotletów była jeszcze lżejsza.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • świeże lub suszone zioła, np. natka pietruszki, tymianek, bazylia czy oregano,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso rozbij tłuczkiem na bardzo cienkie kotlety – możesz przekroić na pół, jeśli wychodzą za duże.
  2. Natrzyj solą, pieprzem i ziołami.
  3. Obtocz w mące, po czym zanurz w rozkłóconych jajkach.
  4. Usmaż na większej ilości dobrze rozgrzanego oleju na złoty kolor z jednej i drugiej strony.
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały