Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Standardowy polski schabowy ma wielu fanów, przede wszystkim dlatego, że kojarzy się z domowym obiadem u babci, ale czasem warto spróbować czegoś innego. W kotletach po parysku nie znajdziesz ani grama bułki tartej – za to zamiast chrupiącej panierki pojawi się puszysta otoczka, czyli coś w sam raz dla miłośników omletów.
Nazwa kotleta nawiązuje do bardzo popularnych we Francji omletów – tym razem zamiast panierki z bułką tartą, bardzo cienko rozbite mięso otula delikatna masa jajeczna. Lekkości dodają zioła, którymi możesz natrzeć mięso lub które możesz dodać do rozkłóconych jajek.
Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika
Francuskie dodatki na talerzu
Kuchnia francuska nie słynie z dań lekkostrawnych. Obok mięsa, które często jest podawane w formie steków lub porcji duszonych w sosie, pojawiają się frytki (zwłaszcza w północnej Francji) lub zapiekane ziemniaki w stylu gratin dauphinois. Jednak Francuzi zawsze pamiętają o świeżych dodatkach – salade verde, czyli prosta lekka sałatka z dodatkiem roszponki, rukoli i lub rukwi wodnej zawsze znajduje się na talerzu. Zazwyczaj jest skropiona tylko oliwą lub lekkim sosem winegret.
Przepis na schabowe po parysku
Jajka możesz dodatkowo ubić mikserem na kremową masę, aby otoczka do kotletów była jeszcze lżejsza.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe,
- 50 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- świeże lub suszone zioła, np. natka pietruszki, tymianek, bazylia czy oregano,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mięso rozbij tłuczkiem na bardzo cienkie kotlety – możesz przekroić na pół, jeśli wychodzą za duże.
- Natrzyj solą, pieprzem i ziołami.
- Obtocz w mące, po czym zanurz w rozkłóconych jajkach.
- Usmaż na większej ilości dobrze rozgrzanego oleju na złoty kolor z jednej i drugiej strony.