Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim, którzy uwielbiają purée ziemniaczane. Bo to właściwie jest purée, tylko wzbogacone o leśne smaczki. Wszystko ładnie układam w brytfance, posypuję parmezanem, zapiekam i podaję do pieczonego mięsa. Rodzina jest zachwycona takim obiadem.
Potrawa jest wariacją na temat zapiekanki gratin, która jest popularna w kuchni francuskiej. Jednak zamiast cienkich talarków, mamy tutaj purée ziemniaczane, pod którym skrywają się podsmażone z cebulką grzyby leśne. Na patelnię możesz wrzucić mieszankę grzybów lub postawić na jeden aromatyczny gatunek, na przykład prawdziwki, podgrzybki lub koźlarze.
Pinsa z grzybami, karmelizowaną cebulą i serowym kremem. Sprawdzi się jako przekąska i kolacja
Krótka historia ziemniaków gratin
Ziemniaki gratin, znane także jako gratin dauphinois, to klasyczne danie kuchni francuskiej, którego początki sięgają XVIII wieku. Wtedy to w regionie Dauphiné po raz pierwszy pojawiła się zapiekanka z bardzo cienko pokrojonych ziemniaków. Została ona podana na uroczystym obiedzie w towarzystwie pieczonych ortolanów, dzikich ptaków wędrownych.
Przepis szybko zyskał popularność poza granicami Francji. Obecnie popularne są dwie wersje. W jednej wykorzystuje się surowe, bardzo cienko pokrojone ziemniaki, w drugiej – ugotowane wcześniej ziemniaki i rozgniecione na gładkie purée z dodatkiem śmietany (oryginalnie crème fraîche) i masła. W jednym i drugim przypadku, ziemniaki po upieczeniu powinny mieć kremową konsystencję i chrupiącą, złocistą skórką.
Przepis na gratin z grzybami leśnymi
Ziemniaki gratin najlepiej wychodzą zapiekane w naczyniu ceramicznym. Możesz użyć formy na tartę.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków mączystych,
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- 3 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 300 g grzybów leśnych,
- 50 g parmezanu,
- sól, pieprz, tymianek.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odparuj. Dodaj łyżkę śmietanki i 2 łyżki masła, rozgnieć na gładkie purée. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Na patelni z łyżką roztopionego masła zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Po chwili dodaj posiekane grzyby leśne i smaż do momentu, aż odparuje z nich woda. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Zalej pozostałą śmietanką i gotuj, aż sos zgęstnieje.
- Do brytfanny przełóż grzyby w sosie, a na nich połóż purée ziemniaczane. Po wierzchu posyp startym parmezanem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25–30 minut.
- Podawaj z mięsem pieczonym lub duszonym w sosie, na przykład wołowiną, kaczką lub cielęciną.