WAŻNE
TERAZ

Tylko w WP: Ministra o nowych uprawnieniach inspekcji pracy

Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie

Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim, którzy uwielbiają purée ziemniaczane. Bo to właściwie jest purée, tylko wzbogacone o leśne smaczki. Wszystko ładnie układam w brytfance, posypuję parmezanem, zapiekam i podaję do pieczonego mięsa. Rodzina jest zachwycona takim obiadem.

Gratin z grzybami leśnymi świetnie smakuje z pieczeniąGratin z grzybami leśnymi świetnie smakuje z pieczenią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Potrawa jest wariacją na temat zapiekanki gratin, która jest popularna w kuchni francuskiej. Jednak zamiast cienkich talarków, mamy tutaj purée ziemniaczane, pod którym skrywają się podsmażone z cebulką grzyby leśne. Na patelnię możesz wrzucić mieszankę grzybów lub postawić na jeden aromatyczny gatunek, na przykład prawdziwki, podgrzybki lub koźlarze.

Pinsa z grzybami, karmelizowaną cebulą i serowym kremem. Sprawdzi się jako przekąska i kolacja

Krótka historia ziemniaków gratin

Ziemniaki gratin, znane także jako gratin dauphinois, to klasyczne danie kuchni francuskiej, którego początki sięgają XVIII wieku. Wtedy to w regionie Dauphiné po raz pierwszy pojawiła się zapiekanka z bardzo cienko pokrojonych ziemniaków. Została ona podana na uroczystym obiedzie w towarzystwie pieczonych ortolanów, dzikich ptaków wędrownych.

Przepis szybko zyskał popularność poza granicami Francji. Obecnie popularne są dwie wersje. W jednej wykorzystuje się surowe, bardzo cienko pokrojone ziemniaki, w drugiej – ugotowane wcześniej ziemniaki i rozgniecione na gładkie purée z dodatkiem śmietany (oryginalnie crème fraîche) i masła. W jednym i drugim przypadku, ziemniaki po upieczeniu powinny mieć kremową konsystencję i chrupiącą, złocistą skórką.

Przepis na gratin z grzybami leśnymi

Ziemniaki gratin najlepiej wychodzą zapiekane w naczyniu ceramicznym. Możesz użyć formy na tartę.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków mączystych,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 3 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 300 g grzybów leśnych,
  • 50 g parmezanu,
  • sól, pieprz, tymianek.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odparuj. Dodaj łyżkę śmietanki i 2 łyżki masła, rozgnieć na gładkie purée. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  2. Na patelni z łyżką roztopionego masła zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Po chwili dodaj posiekane grzyby leśne i smaż do momentu, aż odparuje z nich woda. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Zalej pozostałą śmietanką i gotuj, aż sos zgęstnieje.
  3. Do brytfanny przełóż grzyby w sosie, a na nich połóż purée ziemniaczane. Po wierzchu posyp startym parmezanem.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25–30 minut.
  5. Podawaj z mięsem pieczonym lub duszonym w sosie, na przykład wołowiną, kaczką lub cielęciną.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯