Babcia pokazała mi, jak robi kapustę do obiadu. Z kotletem schabowym smakuje jak marzenie

Od lat upieramy się, że nie istnieje lepszy dodatek do schabowych, niż kapusta zasmażana. Jej przygotowanie jest bardzo proste, chociaż można to zrobić na kilka różnych sposobów. Oto dwa z nich, które uznajemy za najlepsze, bo to właśnie je naprzemiennie podawała z kotletami babcia. A jej można zaufać, prawda?

Obrazekkapusta zasmażana - Pyszności; foto: Adobe Stock

Każda restauracja w rejonie turystycznym wie, że bez schabowego z kapustą zasmażaną w karcie, mogłaby zamykać biznes. Chociaż na wyjazdach lubimy raczyć się regionalnymi potrawami, to w przypadku jakichkolwiek wątpliwości czy problemu z wyborem dania z menu, stawiamy właśnie na schaboszczaka. Dzieciom wybaczmy — jeszcze dowiedzą się co dobre, a na ten moment niech uważają, że to suróweczka z marchewki i jabłka jest najlepszym dodatkiem do kotletów. My mamy swoje zdanie i go nie zmienimy...

Obrazek
kapusta zasmażana - Pyszności; foto: Adobe Stock

Ale wbrew pozorom nawet potrawę tak prostą jak kapusta zasmażana można zepsuć. Dlatego lepiej zastosować sprawdzony przepis, na przykład jeden z poniższych. Oba są doskonałe i zupełnie różne — jeden zakłada użycie kapusty białej, a drugi — kiszonej. Tak przygotowywała ten specjał babcia, a my jej wierzymy. Oto jej sposoby.

Biała kapusta zasmażana

Składniki:

  • mała główka białej kapusty
  • pęczek koperku
  • 2 cebule
  • 100 g masła
  • łyżka mąki pszennej
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Z kapusty wytnij głąb i pozbądź się zewnętrznych liści. Następnie poszatkuj ją i przełóż do garnka. Zalej kapustę wodą, dodaj sól, pieprz i cukier. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu, gdy zmięknie. Dopraw ją jeszcze sokiem z cytryny lub octem.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle (użyj połowy) i dodaj do kapusty. Następnie na tej samej patelni zrób zasmażkę z drugiej połowy masła i mąki. Ją też przełóż do garnka z kapustą. Dorzuć jeszcze posiekany koperek, wymieszaj i gotowe.

Obrazek
kapusta zasmażana - Pyszności; foto: Adobe Stock

Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem

Składniki:

  • 400 g kapusty kiszonej
  • woda do przykrycia
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • kminek
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru zalewy, poszatkuj, a następnie zalej wrzątkiem do przykrycia. Nastaw mały ogień i gotuj kapustę do miękkości — powinno to zająć około godziny.

Boczek pokrój i wytop na patelni. Następnie dodaj do niego drobno posiekane cebule. Kiedy warzywo się zeszkli, przełóż zawartość patelni do garnka z ugotowaną kapustą. Dopraw kminkiem.

Na patelni po smażeniu boczku i cebuli przygotuj teraz zasmażkę z masła i mąki. Kiedy się zrumieni, dodaj ją do garnka z kapustą. Dokładnie wymieszaj. Smacznego!

Zobacz też ten przepis na gołąbki z kubeczków. Tylko na naszym kanale na YouTube. 

Wybrane dla Ciebie
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Już teraz zaplanuj obiad na drugi dzień świąt. Wachowicz poleca niezawodną marynatę
Już teraz zaplanuj obiad na drugi dzień świąt. Wachowicz poleca niezawodną marynatę
Każdy będzie chciał go spróbować. Do masy na pasztet dodaj 2 wyjątkowe składniki
Każdy będzie chciał go spróbować. Do masy na pasztet dodaj 2 wyjątkowe składniki
To najlepsza mąka na pierogi. Ciasto będzie miękkie i nie popęka
To najlepsza mąka na pierogi. Ciasto będzie miękkie i nie popęka
Na święta nie robię schabu w galarecie. Sięgam po inne mięso i nikt nie wybrzydza
Na święta nie robię schabu w galarecie. Sięgam po inne mięso i nikt nie wybrzydza
Różowe naleśniki skuszą nawet największego niejadka. Nikt nie zgadnie, jaki jest główny składnik
Różowe naleśniki skuszą nawet największego niejadka. Nikt nie zgadnie, jaki jest główny składnik
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯