Babcia pokazała mi, jak robi kapustę do obiadu. Z kotletem schabowym smakuje jak marzenie
Od lat upieramy się, że nie istnieje lepszy dodatek do schabowych, niż kapusta zasmażana. Jej przygotowanie jest bardzo proste, chociaż można to zrobić na kilka różnych sposobów. Oto dwa z nich, które uznajemy za najlepsze, bo to właśnie je naprzemiennie podawała z kotletami babcia. A jej można zaufać, prawda?
17.04.2023 | aktual.: 17.04.2023 18:10
Każda restauracja w rejonie turystycznym wie, że bez schabowego z kapustą zasmażaną w karcie, mogłaby zamykać biznes. Chociaż na wyjazdach lubimy raczyć się regionalnymi potrawami, to w przypadku jakichkolwiek wątpliwości czy problemu z wyborem dania z menu, stawiamy właśnie na schaboszczaka. Dzieciom wybaczmy — jeszcze dowiedzą się co dobre, a na ten moment niech uważają, że to suróweczka z marchewki i jabłka jest najlepszym dodatkiem do kotletów. My mamy swoje zdanie i go nie zmienimy...
Ale wbrew pozorom nawet potrawę tak prostą jak kapusta zasmażana można zepsuć. Dlatego lepiej zastosować sprawdzony przepis, na przykład jeden z poniższych. Oba są doskonałe i zupełnie różne — jeden zakłada użycie kapusty białej, a drugi — kiszonej. Tak przygotowywała ten specjał babcia, a my jej wierzymy. Oto jej sposoby.
Biała kapusta zasmażana
Składniki:
- mała główka białej kapusty
- pęczek koperku
- 2 cebule
- 100 g masła
- łyżka mąki pszennej
- pół szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu
- sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Z kapusty wytnij głąb i pozbądź się zewnętrznych liści. Następnie poszatkuj ją i przełóż do garnka. Zalej kapustę wodą, dodaj sól, pieprz i cukier. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu, gdy zmięknie. Dopraw ją jeszcze sokiem z cytryny lub octem.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle (użyj połowy) i dodaj do kapusty. Następnie na tej samej patelni zrób zasmażkę z drugiej połowy masła i mąki. Ją też przełóż do garnka z kapustą. Dorzuć jeszcze posiekany koperek, wymieszaj i gotowe.
Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem
Składniki:
- 400 g kapusty kiszonej
- woda do przykrycia
- 200 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- kminek
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru zalewy, poszatkuj, a następnie zalej wrzątkiem do przykrycia. Nastaw mały ogień i gotuj kapustę do miękkości — powinno to zająć około godziny.
Boczek pokrój i wytop na patelni. Następnie dodaj do niego drobno posiekane cebule. Kiedy warzywo się zeszkli, przełóż zawartość patelni do garnka z ugotowaną kapustą. Dopraw kminkiem.
Na patelni po smażeniu boczku i cebuli przygotuj teraz zasmażkę z masła i mąki. Kiedy się zrumieni, dodaj ją do garnka z kapustą. Dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Zobacz też ten przepis na gołąbki z kubeczków. Tylko na naszym kanale na YouTube.