Zrobiłam domowy keczup z cukinii. Przez jeden składnik wszystkie ciotki błagały o ten przepis
Ketchup to jeden z uwielbianych dodatków do kanapek, frytek, zapiekanek czy innych potraw. Przepadają za nim dzieci, kochają dorośli, a fani pikantnego spierają się o wyższość nad łagodnym. Chociaż kojarzy się głównie z pomidorami, to w ostatnim czasie na popularności zyskuje również ten przygotowany z cukinii.
23.07.2024 12:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ketchup z cukinii to smaczna alternatywa dla tradycyjnego ketchupu pomidorowego. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Poza smakiem ogromnym walorem domowego ketchupu jest jego skład. W sklepowych gotowcach znaleźć można zbędne dodatki, takie jak skrobia modyfikowana czy guma guar, które są jedynie zagęszczaczem obniżającym jakość i koszt produkcji. Przygotowany we własnej kuchni ketchup jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy. Od kiedy trafiłam na przepis z cukinią, nie kupiłam w sklepie ani jednej butelki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ketchup z cukinii - prosty przepis
Przepis na ketchup z cukinii powstał jako odpowiedź na klęskę urodzaju. Zaradne gospodynie, chcąc w pełni wykorzystać zbiory cukinii, zabrały się za przetwarzanie. Dzięki swojej prostocie i zdrowym składnikom szybko zyskał na popularności, szczególnie w sezonie letnim, kiedy cukinii jest pod dostatkiem. Chociaż przepis wydaje się być bardzo podobny, to każdy dodaje coś od siebie.
Sekretem mojego przepisu jest odpowiednie doprawienie. Ostra i słodka papryka świetnie wydobywają smak ketchupu z cukinii. Dodaję również goździki, które wprowadzają ciekawy, korzenny aromat dania.
Składniki:
- 3 kg cukinii,
- 3-4 cebule,
- 1 jabłko,
- 750 g koncentratu pomidorowego,
- 8 łyżek oliwy,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 goździki,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- 1/3 szklanki octu jabłkowego,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1 płaska łyżeczka papryki ostrej,
- 1 łyżeczka oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na tarce zetrzyj cukinię, dodaj do niej 3 łyżki soli i przemieszaj. Odstaw na 3 godziny. W tym czasie warzywo puści wodę.
- Cebulę drobno posiekaj, jabłko pokrój w kostkę.
- Do garnka wlej oliwę, wrzuć ziele angielskie, liście laurowe oraz goździki i podsmażaj, aż się zeszkli.
- Dodaj jabłka i smaż chwilę. Usuń z garnka liście laurowe, ziele angielskie oraz passatę.
- Dodaj cukinię i duś, aż będzie miękka.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, słodką i ostrą paprykę, oregano oraz sól i pieprz. Wymieszaj i gotuj przez 20-25 minut.
- Zblenduj i przełóż gorący ketchup do czystych, wyparzonych słoików.
- Dobrze zakręć i pasteryzuj przez 20 minut.
Domowy ketchup z cukinii możesz wykorzystać jako dodatek do dań z grilla, dip do przekąsek, sos do burgerów lub kanapek czy też składniki sosów i jednogarnkowych dań, jak gulasze. Smacznego!