Zrobiłam domowy keczup z cukinii. Przez jeden składnik wszystkie ciotki błagały o ten przepis

Ketchup to jeden z uwielbianych dodatków do kanapek, frytek, zapiekanek czy innych potraw. Przepadają za nim dzieci, kochają dorośli, a fani pikantnego spierają się o wyższość nad łagodnym. Chociaż kojarzy się głównie z pomidorami, to w ostatnim czasie na popularności zyskuje również ten przygotowany z cukinii.

Ketchup z cukinii - PysznościKetchup z cukinii - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Hanna
Ewa Malinowska

Ketchup z cukinii to smaczna alternatywa dla tradycyjnego ketchupu pomidorowego. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Poza smakiem ogromnym walorem domowego ketchupu jest jego skład. W sklepowych gotowcach znaleźć można zbędne dodatki, takie jak skrobia modyfikowana czy guma guar, które są jedynie zagęszczaczem obniżającym jakość i koszt produkcji. Przygotowany we własnej kuchni ketchup jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy. Od kiedy trafiłam na przepis z cukinią, nie kupiłam w sklepie ani jednej butelki.


Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karniowickie szarpańce. Przepis na specjalność kuchni małopolskiej

Ketchup z cukinii - prosty przepis

Przepis na ketchup z cukinii powstał jako odpowiedź na klęskę urodzaju. Zaradne gospodynie, chcąc w pełni wykorzystać zbiory cukinii, zabrały się za przetwarzanie. Dzięki swojej prostocie i zdrowym składnikom szybko zyskał na popularności, szczególnie w sezonie letnim, kiedy cukinii jest pod dostatkiem. Chociaż przepis wydaje się być bardzo podobny, to każdy dodaje coś od siebie.

Domowy ketchup
Domowy ketchup © Adobe Stock

Sekretem mojego przepisu jest odpowiednie doprawienie. Ostra i słodka papryka świetnie wydobywają smak ketchupu z cukinii. Dodaję również goździki, które wprowadzają ciekawy, korzenny aromat dania.

Składniki:

  • 3 kg cukinii,
  • 3-4 cebule,
  • 1 jabłko,
  • 750 g koncentratu pomidorowego,
  • 8 łyżek oliwy,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 goździki,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na tarce zetrzyj cukinię, dodaj do niej 3 łyżki soli i przemieszaj. Odstaw na 3 godziny. W tym czasie warzywo puści wodę.
  2. Cebulę drobno posiekaj, jabłko pokrój w kostkę.
  3. Do garnka wlej oliwę, wrzuć ziele angielskie, liście laurowe oraz goździki i podsmażaj, aż się zeszkli.
  4. Dodaj jabłka i smaż chwilę. Usuń z garnka liście laurowe, ziele angielskie oraz passatę.
  5. Dodaj cukinię i duś, aż będzie miękka.
  6. Dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, słodką i ostrą paprykę, oregano oraz sól i pieprz. Wymieszaj i gotuj przez 20-25 minut.
  7. Zblenduj i przełóż gorący ketchup do czystych, wyparzonych słoików.
  8. Dobrze zakręć i pasteryzuj przez 20 minut.

Domowy ketchup z cukinii możesz wykorzystać jako dodatek do dań z grilla, dip do przekąsek, sos do burgerów lub kanapek czy też składniki sosów i jednogarnkowych dań, jak gulasze. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇