Bakłażany pozbawiam miąższu, faszeruję zdrową mieszanką i zapiekam. Nie ma lepszego obiadu na lato

Pieczone, soczyste, doskonale smaczne i kompletnie... bezmięsne. Faszerowane bakłażany z tego przepisu mogą stanowić ciekawą przekąskę na wieczór z przyjaciółmi lub pełnoprawny obiad, który z całą pewnością posmakuje również twojej rodzinie. U mnie się to sprawdziło!

Faszerowane bakłażany - świetny pomysł na wegetariański obiadFaszerowane bakłażany - świetny pomysł na wegetariański obiad
Źródło zdjęć: © Canva | olgna

Jeśli o faszerowane warzywa chodzi, prym w kuchniach Polaków wiodą aktualnie cukinia, pomidor i papryka. Nie ma w tym nic dziwnego — te pozycje aż proszą się o to, by wypełnić je pysznym nadzieniem i, po krótkiej chwili spędzonej w piekarniku, skonsumować z trzęsącymi się uszami. Od niedawna wychodzę jednak z założenia, że to trio jest niekompletne i należałby skomponować zgrany kwartet. Do zacnego grona wspomnianych warzyw dodałem bakłażana. I nie żałuję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stripsy z kurczaka przygotowuję w pięciu smakach. Każdy znajdzie ulubieńca

Jaki farsz pasuje do tego ciekawego, nadal postrzeganego w nieco "egzotycznych" normach warzywa? Receptura, którą jakiś czas temu odnalazłem, wskazywała między innymi na soczewicę, ser i koncentrat pomidorowy. Oczywiście nie zabraknie również innych warzyw i przypraw, które dopieszczą całość. Przepis jest absolutnie bezmięsny, ale — według moich obserwacji — powinien on posmakować nie tylko wegetarianom, ale także tym, dla których kotlet schabowy i mielone co niedziela jest niczym świętość.

Jeśli ten wstęp cię zaciekawił, to zapraszam do przepisu. To naprawdę bułka z masłem, a efekt przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania!

Faszerowane i pieczone bakłażany

Składniki:

  • 2 bakłażany, twarde, jędrne, o błyszczącej skórce,
  • 1 szklanka soczewicy,
  • 1 cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 małe pomidory,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: oregano, papryka słodka, trochę chilli, kumin, sól i pieprz
  • 100 g sera żółtego w kostce,
  • koperek,
  • natka pietruszki.
Faszerowane bakłażany posmakują także fanom kotleta
Faszerowane bakłażany posmakują także fanom kotleta © Canva | gkrphoto

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany kroję wzdłuż na pół i przy pomocy łyżki pozbywam się miąższu (nie wyrzucam!). Można zostawić go trochę po bokach, żeby farsz lepiej trzymał się w środku.
  2. Potem nacieram warzywa solą i odstawiam na pół godziny. Po tym czasie spłukuje je, wycieram ręcznikiem papierowym i piekę 20 minut w 190 stopniach.
  3. Soczewicę gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzam i studzę. Cebulę drobno siekam i podsmażam na patelni. Dodaję startą marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną paprykę i miąższ bakłażana. Doprawiam i całość podsmażam.
  4. Następnie podlewam warzywa koncentratem pomidorowym i dorzucam pomidory. Smażę kolejne 5 minut. Na koniec wsypuję soczewicę.
  5. Przygotowanym w ten sposób farszem wypełniam bakłażany. Przekładam je do naczynia żaroodpornego (wcześniej smaruje je tłuszczem), posypuję startym serem i ponownie piekę — tym razem 15 minut w 200 stopniach. Podaję jeszcze ciepłe, posypane zieleniną i pokrojone na mniejsze kawałki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser