PrzepisPrzekąskiBakłażany pozbawiam miąższu, faszeruję zdrową mieszanką i zapiekam. Nie ma lepszego obiadu na lato

Bakłażany pozbawiam miąższu, faszeruję zdrową mieszanką i zapiekam. Nie ma lepszego obiadu na lato

Faszerowane bakłażany - świetny pomysł na wegetariański obiad
Faszerowane bakłażany - świetny pomysł na wegetariański obiad
Źródło zdjęć: © Canva | olgna

22.07.2024 16:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pieczone, soczyste, doskonale smaczne i kompletnie... bezmięsne. Faszerowane bakłażany z tego przepisu mogą stanowić ciekawą przekąskę na wieczór z przyjaciółmi lub pełnoprawny obiad, który z całą pewnością posmakuje również twojej rodzinie. U mnie się to sprawdziło!

Jeśli o faszerowane warzywa chodzi, prym w kuchniach Polaków wiodą aktualnie cukinia, pomidor i papryka. Nie ma w tym nic dziwnego — te pozycje aż proszą się o to, by wypełnić je pysznym nadzieniem i, po krótkiej chwili spędzonej w piekarniku, skonsumować z trzęsącymi się uszami. Od niedawna wychodzę jednak z założenia, że to trio jest niekompletne i należałby skomponować zgrany kwartet. Do zacnego grona wspomnianych warzyw dodałem bakłażana. I nie żałuję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaki farsz pasuje do tego ciekawego, nadal postrzeganego w nieco "egzotycznych" normach warzywa? Receptura, którą jakiś czas temu odnalazłem, wskazywała między innymi na soczewicę, ser i koncentrat pomidorowy. Oczywiście nie zabraknie również innych warzyw i przypraw, które dopieszczą całość. Przepis jest absolutnie bezmięsny, ale — według moich obserwacji — powinien on posmakować nie tylko wegetarianom, ale także tym, dla których kotlet schabowy i mielone co niedziela jest niczym świętość.

Jeśli ten wstęp cię zaciekawił, to zapraszam do przepisu. To naprawdę bułka z masłem, a efekt przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania!

Faszerowane i pieczone bakłażany

Składniki:

  • 2 bakłażany, twarde, jędrne, o błyszczącej skórce,
  • 1 szklanka soczewicy,
  • 1 cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 małe pomidory,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: oregano, papryka słodka, trochę chilli, kumin, sól i pieprz
  • 100 g sera żółtego w kostce,
  • koperek,
  • natka pietruszki.
Faszerowane bakłażany posmakują także fanom kotleta
Faszerowane bakłażany posmakują także fanom kotleta© Canva | gkrphoto

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany kroję wzdłuż na pół i przy pomocy łyżki pozbywam się miąższu (nie wyrzucam!). Można zostawić go trochę po bokach, żeby farsz lepiej trzymał się w środku.
  2. Potem nacieram warzywa solą i odstawiam na pół godziny. Po tym czasie spłukuje je, wycieram ręcznikiem papierowym i piekę 20 minut w 190 stopniach.
  3. Soczewicę gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzam i studzę. Cebulę drobno siekam i podsmażam na patelni. Dodaję startą marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną paprykę i miąższ bakłażana. Doprawiam i całość podsmażam.
  4. Następnie podlewam warzywa koncentratem pomidorowym i dorzucam pomidory. Smażę kolejne 5 minut. Na koniec wsypuję soczewicę.
  5. Przygotowanym w ten sposób farszem wypełniam bakłażany. Przekładam je do naczynia żaroodpornego (wcześniej smaruje je tłuszczem), posypuję startym serem i ponownie piekę — tym razem 15 minut w 200 stopniach. Podaję jeszcze ciepłe, posypane zieleniną i pokrojone na mniejsze kawałki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także