Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć

Jajecznica jest jednym z najpopularniejszych śniadań – smaczna, pożywna i sycąca, ale nawet ją można udoskonalić. Grecka wersja bije pozostałe na głowę i nie potrzebuję żadnej innej.

Grecka jajecznica z fetą i pomidoramiGrecka jajecznica z fetą i pomidorami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycyjna jajecznica jest dziecinnie prosta – na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dorzucamy posiekaną cebulę, wlewamy roztrzepane jajka i na końcu posypujemy szczypiorkiem. Chwila pracy i gotowe. Jednak grecka wersja, czyli strapatsada, jest nieco inna – wykorzystuje mniej oczywiste składniki, które nadają jej śródziemnomorski charakter i sprawiają, że śniadanie smakuje jak prosto z greckiej tawerny.

Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać

Jajecznica z fetą i pomidorami

Prawdziwym kluczem do sukcesu strapatsady jest główny dodatek, czyli ser feta. Jego wyraźnie słony smak świetnie współgra z jajkami i pomidorami, i nadaje śniadaniu greckiego charakteru. Co ważne, ser dodaje się w dwóch etapach – część fety trafia do masy jajecznej, natomiast druga część na wierzch jako wykończenie. Dzięki temu jajecznica staje się idealnie kremowa i apetycznie prezentuje się na talerzu.

Jeśli zależy ci na czasie, możesz spokojnie użyć pomidorów z puszki, ale osobiście polecam zupełnie inne rozwiązanie. Najlepszy efekt uzyskasz, jeśli skorzystasz ze świeżych, soczystych pomidorów, które zetrzesz na tarce. Sprawi to, że równomiernie się przysmażą i łatwiej wymieszają się z jajkami oraz fetą - wtedy smak pomidora lepiej przenika do całej potrawy.

Przepis na grecką jajecznicę

Składniki:

  • 3 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 120 g sera feta,
  • 5 jajek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Pomidory umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Ser feta pokrusz palcami, a natkę pietruszki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj.
  4. Jajka rozbij w misce, a następnie roztrzep je widelcem.
  5. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i połowę pokruszonego sera.
  6. Na średniej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i podsmaż delikatnie, aż stanie się szklista i lekko złocista.
  7. Dodaj starte pomidory i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż część wody odparuje.
  8. Wlej jajka z fetą i delikatnie mieszaj, aż masa się zetnie, ale nadal pozostanie puszysta.
  9. Na koniec posyp jajecznicę resztą sera i posiekaną natką pietruszki. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki