Zapiekam z burakiem i fetą. Domowa konfitura robi za pyszny sosik
Jeśli myślisz o szybkiej imprezowej przekąsce z dodatkiem warzyw sezonowych, mam dla ciebie coś ekstra. Ciasto francuskie zapiekane z burakiem i serem feta – to może i brzmi banalnie, ale z konfiturą figową zamienia się w prawdziwy rarytas. Każdy kęs jest rozkoszą dla podniebienia.
Chociaż modę na przekąski z ciasta francuskiego mamy już za sobą, warto ponownie sięgnąć po praktyczny arkusz z ciastem maślanym, bo z tymi dodatkami komponuje się nadzwyczaj wyszukanie. Wszystko za sprawą konfitury figowej, która jest bardzo popularna w krajach basenu Morza Śródziemnego.
Konfiturę możesz przygotować na szybko
Jeśli nie chcesz tracić czasu na szukanie dobrej konfitury figowej w sklepie, najlepiej takiej z kawałkami owoców, sięgnij po prostsze rozwiązanie. Kup świeże figi, pokrój je na kawałki i podsmaż na maśle z dodatkiem miodu. Owoce szybko zmiękną, puszczą soki i utworzą doskonały sosik. Smaż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji i pamiętaj o mieszaniu, aby figi się nie przypaliły.
Przepis na ciasto francuskie z burakami, fetą i konfiturą figową
Ciastka są pełne wielu różnych smaków, które pasują do siebie na zasadzie kontrastu. Lubisz nieoczywiste połączenia? Połóż na wierzch świeże lub podsmażone listki szałwii. Twoi znajomi będą oczarowani taką niecodzienną przekąską.
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 100 g konfitury figowej,
- 2–3 pieczone buraki,
- 200 g sera feta
- opcjonalnie: rozkłócone jajko do posmarowania brzegów ciasta, liście świeżej szałwii lub tymianku.
Sposób przygotowania:
- Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i podziel na równe części – ja podzieliłam na 6 prostokątów. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy pomiędzy ciastkami.
- Na każde połóż warstwę konfitury figowej.
- Pokrój pieczone buraki w plasterki i ułóż po kilka kawałków na prostokąt. Krawędzie ciasta możesz posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20–25 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp pokruszonym serem. Udekoruj listkami szałwii lub tymianku.
Możesz także zapiec ciastka razem z pokruszonym serem feta. Polej odrobiną miodu i posyp sezamem, jak w przypadku oryginalnej greckiej przekąski.