WAŻNE
TERAZ

Tylko w WP: Ministra o nowych uprawnieniach inspekcji pracy

Zapiekam z burakiem i fetą. Domowa konfitura robi za pyszny sosik

Jeśli myślisz o szybkiej imprezowej przekąsce z dodatkiem warzyw sezonowych, mam dla ciebie coś ekstra. Ciasto francuskie zapiekane z burakiem i serem feta – to może i brzmi banalnie, ale z konfiturą figową zamienia się w prawdziwy rarytas. Każdy kęs jest rozkoszą dla podniebienia.

Ciasto francuskie smaruję konfiturą figową i zapiekam z seremCiasto francuskie smaruję konfiturą figową i zapiekam z serem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chociaż modę na przekąski z ciasta francuskiego mamy już za sobą, warto ponownie sięgnąć po praktyczny arkusz z ciastem maślanym, bo z tymi dodatkami komponuje się nadzwyczaj wyszukanie. Wszystko za sprawą konfitury figowej, która jest bardzo popularna w krajach basenu Morza Śródziemnego.

Konfiturę możesz przygotować na szybko

Jeśli nie chcesz tracić czasu na szukanie dobrej konfitury figowej w sklepie, najlepiej takiej z kawałkami owoców, sięgnij po prostsze rozwiązanie. Kup świeże figi, pokrój je na kawałki i podsmaż na maśle z dodatkiem miodu. Owoce szybko zmiękną, puszczą soki i utworzą doskonały sosik. Smaż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji i pamiętaj o mieszaniu, aby figi się nie przypaliły.

Przepis na ciasto francuskie z burakami, fetą i konfiturą figową

Ciastka są pełne wielu różnych smaków, które pasują do siebie na zasadzie kontrastu. Lubisz nieoczywiste połączenia? Połóż na wierzch świeże lub podsmażone listki szałwii. Twoi znajomi będą oczarowani taką niecodzienną przekąską.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 100 g konfitury figowej,
  • 2–3 pieczone buraki,
  • 200 g sera feta
  • opcjonalnie: rozkłócone jajko do posmarowania brzegów ciasta, liście świeżej szałwii lub tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i podziel na równe części – ja podzieliłam na 6 prostokątów. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy pomiędzy ciastkami.
  2. Na każde połóż warstwę konfitury figowej.
  3. Pokrój pieczone buraki w plasterki i ułóż po kilka kawałków na prostokąt. Krawędzie ciasta możesz posmarować rozkłóconym jajkiem.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20–25 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarnika posyp pokruszonym serem. Udekoruj listkami szałwii lub tymianku.

Możesz także zapiec ciastka razem z pokruszonym serem feta. Polej odrobiną miodu i posyp sezamem, jak w przypadku oryginalnej greckiej przekąski.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀