Polał miodem i wstawił do piekarnika. Grecki przepis jest tak prosty, że możesz robić co tydzień

Ser feta świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek ze świeżymi warzywami lub owocami. Ale mało kto wie, że można go przygotować również w wersji na ciepło. Grecy zajadają się fetą pieczoną z miodem i nasionami. Możesz pomyśleć, że to nic takiego, ale gdy tylko spróbujesz takiej przystawki, nie będziesz mógł przestać o niej myśleć.

Feta pieczona z miodem i czarnym sezamemFeta pieczona z miodem i czarnym sezamem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

O pieczonej fecie z miodem i sezamem pisał także Rozkoszny, jednak jego przepis zawierał także sporą porcję oliwy. Znajomy po powrocie z greckich wakacji przywiózł uproszczoną wersję, która jest pozbawiona charakterystycznych dla oliwy wytrawnych aromatów. Wystarczy zalać ser miodem i zapiec w piekarniku do momentu zarumienienia. Dla przełamania słodyczy idealnie sprawdzi się czarny sezam, który jest dostępny w wielu sklepach azjatyckich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut

Jak podawać pieczoną fetę?

Doskonałym dodatkiem mogą być pieczone figi – wystarczy, że ułożysz je wokół sera, a przyjemnie się zapieką, oddając część słodyczy głównemu bohaterowi tej potrawy. Ser możesz ułożyć na świeżych listkach rukoli lub młodego szpinaku. Zamiast sezamu, możesz sięgnąć po orzechy włoskie. Do tego podaj grzanki, świeżą bagietkę lub grecką pitę.

Przepis na pieczoną fetę z miodem

Jedna kostka sera starczy na przekąskę dla dwóch osób. Ważne jest to, aby poszukać w sklepie prawdziwej greckiej fety, która ma bardziej zwartą konsystencję i inny smak niż "favita".

Składniki:

  • 200 g prawdziwej greckiej fety,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka czarnego sezamu.

Sposób przygotowania:

  1. Ser ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej miodem i posyp nasionami sezamu.
  2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 20–25 minut.
  3. Podawaj jako przystawkę przed daniem głównym, w towarzystwie dojrzałych owoców.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥