Polał miodem i wstawił do piekarnika. Grecki przepis jest tak prosty, że możesz robić co tydzień

Ser feta świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek ze świeżymi warzywami lub owocami. Ale mało kto wie, że można go przygotować również w wersji na ciepło. Grecy zajadają się fetą pieczoną z miodem i nasionami. Możesz pomyśleć, że to nic takiego, ale gdy tylko spróbujesz takiej przystawki, nie będziesz mógł przestać o niej myśleć.

Feta pieczona z miodem i czarnym sezamemFeta pieczona z miodem i czarnym sezamem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

O pieczonej fecie z miodem i sezamem pisał także Rozkoszny, jednak jego przepis zawierał także sporą porcję oliwy. Znajomy po powrocie z greckich wakacji przywiózł uproszczoną wersję, która jest pozbawiona charakterystycznych dla oliwy wytrawnych aromatów. Wystarczy zalać ser miodem i zapiec w piekarniku do momentu zarumienienia. Dla przełamania słodyczy idealnie sprawdzi się czarny sezam, który jest dostępny w wielu sklepach azjatyckich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut

Jak podawać pieczoną fetę?

Doskonałym dodatkiem mogą być pieczone figi – wystarczy, że ułożysz je wokół sera, a przyjemnie się zapieką, oddając część słodyczy głównemu bohaterowi tej potrawy. Ser możesz ułożyć na świeżych listkach rukoli lub młodego szpinaku. Zamiast sezamu, możesz sięgnąć po orzechy włoskie. Do tego podaj grzanki, świeżą bagietkę lub grecką pitę.

Przepis na pieczoną fetę z miodem

Jedna kostka sera starczy na przekąskę dla dwóch osób. Ważne jest to, aby poszukać w sklepie prawdziwej greckiej fety, która ma bardziej zwartą konsystencję i inny smak niż "favita".

Składniki:

  • 200 g prawdziwej greckiej fety,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka czarnego sezamu.

Sposób przygotowania:

  1. Ser ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej miodem i posyp nasionami sezamu.
  2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 20–25 minut.
  3. Podawaj jako przystawkę przed daniem głównym, w towarzystwie dojrzałych owoców.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza