Polał miodem i wstawił do piekarnika. Grecki przepis jest tak prosty, że możesz robić co tydzień
Ser feta świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek ze świeżymi warzywami lub owocami. Ale mało kto wie, że można go przygotować również w wersji na ciepło. Grecy zajadają się fetą pieczoną z miodem i nasionami. Możesz pomyśleć, że to nic takiego, ale gdy tylko spróbujesz takiej przystawki, nie będziesz mógł przestać o niej myśleć.
O pieczonej fecie z miodem i sezamem pisał także Rozkoszny, jednak jego przepis zawierał także sporą porcję oliwy. Znajomy po powrocie z greckich wakacji przywiózł uproszczoną wersję, która jest pozbawiona charakterystycznych dla oliwy wytrawnych aromatów. Wystarczy zalać ser miodem i zapiec w piekarniku do momentu zarumienienia. Dla przełamania słodyczy idealnie sprawdzi się czarny sezam, który jest dostępny w wielu sklepach azjatyckich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut
Jak podawać pieczoną fetę?
Doskonałym dodatkiem mogą być pieczone figi – wystarczy, że ułożysz je wokół sera, a przyjemnie się zapieką, oddając część słodyczy głównemu bohaterowi tej potrawy. Ser możesz ułożyć na świeżych listkach rukoli lub młodego szpinaku. Zamiast sezamu, możesz sięgnąć po orzechy włoskie. Do tego podaj grzanki, świeżą bagietkę lub grecką pitę.
Przepis na pieczoną fetę z miodem
Jedna kostka sera starczy na przekąskę dla dwóch osób. Ważne jest to, aby poszukać w sklepie prawdziwej greckiej fety, która ma bardziej zwartą konsystencję i inny smak niż "favita".
Składniki:
- 200 g prawdziwej greckiej fety,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka czarnego sezamu.
Sposób przygotowania:
- Ser ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej miodem i posyp nasionami sezamu.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 20–25 minut.
- Podawaj jako przystawkę przed daniem głównym, w towarzystwie dojrzałych owoców.