Znajomy przywiózł z Korfu mieszankę przypraw. Jak Grecy doprawiają słynną sałatkę?

Sałatka grecka w Polsce już dawno żyje swoim własnym życiem, powoli stając się bratnią duszą ryby po grecku, czyli coraz bardziej odbiegając od pierwowzoru. W popularnej u nas kompozycji pełno jest sałaty lodowej i sosu, który sprawia, że wszystkie składniki smakują tak samo. Zupełnie inną rolę pełnią oryginalne greckie dodatki, podkreślając naturalny smak warzyw.

Oryginalna sałatka greckaOryginalna sałatka grecka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Zarówno na Korfu, jak i na innych wyspach greckich, można kupić aromatyczne mieszanki przypraw, które po powrocie do domu pomagają odtworzyć smak wakacyjnych potraw. Ich skład może się różnić w zależności od miejsca zakupu, ponieważ często są to mieszanki przygotowywane przez małych przedsiębiorców, którzy wystawiają się na lokalnych targowiskach. Kiedy znajomy przywiózł taką przyprawę z Grecji, postanowiłam rozgryźć, co znajduje się w środku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z fit dodatkami. Główny składnik zrób na patelni lub zgrilluj

Jak Grecy doprawiają sałatkę?

Okazuje się, że w składzie greckiej mieszanki przypraw znajdują się proste składniki, takie jak oregano (to zioło jest zdecydowanie najbardziej wyczuwalne), mięta, bazylia czy tymianek. Wszystkie zioła są bardzo subtelne i delikatne, a ich zadaniem nie jest zdominowanie potrawy, tylko podkreślenie świeżych, naturalnych smaków.

Dla wielu osób dużym zaskoczeniem może być mięta, która rzadko jest dodawana do sałatek. Jednak to ona odpowiada za świeże i orzeźwiające nuty. Jak przyjrzysz się sztandarowym potrawom kuchni greckiej i bałkańskiej, natkniesz się na nią w wielu różnych potrawach i sosach, jak chociażby słynny tarator, czyli chłodnik z ogórka czy bułgarska sneżanka.

W greckiej przyprawie często znajdują się także domieszka suszonej cebuli, która dodaje odrobinę słodyczy, niewielka ilość suszonego czosnku i szczypta soli morskiej – dla podkreślenia naturalnego smaku ziół.

Przepis na sałatkę grecką

Sałatkę możesz podać jako przystawkę przed daniem głównym lub jako dodatek do grillowanego mięsa.

Składniki:

  • 2 pomidory,
  • 1 ogórek szklarniowy lub 2 ogórki gruntowe,
  • pół cebuli czerwonej,
  • 1 papryka,
  • 1 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • garść oliwek,
  • 200 g sera feta,
  • mieszanka suszonych ziół.

Sposób przygotowania:

  1. Z pomidorów wytnij gniazda nasienne i pokrój na półksiężyce. Ogórek pokrój w półplasterki (jeśli masz ogórki gruntowe, obierz je wcześniej ze skórki), cebulę w pióra, a paprykę w paski (po wykrojeniu nasion).
  2. Wymieszaj warzywa z oliwą, odrobiną soku z cytryny i mieszanką suszonych ziół.
  3. Dodaj garść oliwek, a na wierzch połóż grecki ser feta. Po wierzchu dodatkowo posyp ziołami.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥