Znajomy przywiózł z Korfu mieszankę przypraw. Jak Grecy doprawiają słynną sałatkę?
Sałatka grecka w Polsce już dawno żyje swoim własnym życiem, powoli stając się bratnią duszą ryby po grecku, czyli coraz bardziej odbiegając od pierwowzoru. W popularnej u nas kompozycji pełno jest sałaty lodowej i sosu, który sprawia, że wszystkie składniki smakują tak samo. Zupełnie inną rolę pełnią oryginalne greckie dodatki, podkreślając naturalny smak warzyw.
Zarówno na Korfu, jak i na innych wyspach greckich, można kupić aromatyczne mieszanki przypraw, które po powrocie do domu pomagają odtworzyć smak wakacyjnych potraw. Ich skład może się różnić w zależności od miejsca zakupu, ponieważ często są to mieszanki przygotowywane przez małych przedsiębiorców, którzy wystawiają się na lokalnych targowiskach. Kiedy znajomy przywiózł taką przyprawę z Grecji, postanowiłam rozgryźć, co znajduje się w środku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca sałatka z fit dodatkami. Główny składnik zrób na patelni lub zgrilluj
Jak Grecy doprawiają sałatkę?
Okazuje się, że w składzie greckiej mieszanki przypraw znajdują się proste składniki, takie jak oregano (to zioło jest zdecydowanie najbardziej wyczuwalne), mięta, bazylia czy tymianek. Wszystkie zioła są bardzo subtelne i delikatne, a ich zadaniem nie jest zdominowanie potrawy, tylko podkreślenie świeżych, naturalnych smaków.
Dla wielu osób dużym zaskoczeniem może być mięta, która rzadko jest dodawana do sałatek. Jednak to ona odpowiada za świeże i orzeźwiające nuty. Jak przyjrzysz się sztandarowym potrawom kuchni greckiej i bałkańskiej, natkniesz się na nią w wielu różnych potrawach i sosach, jak chociażby słynny tarator, czyli chłodnik z ogórka czy bułgarska sneżanka.
W greckiej przyprawie często znajdują się także domieszka suszonej cebuli, która dodaje odrobinę słodyczy, niewielka ilość suszonego czosnku i szczypta soli morskiej – dla podkreślenia naturalnego smaku ziół.
Przepis na sałatkę grecką
Sałatkę możesz podać jako przystawkę przed daniem głównym lub jako dodatek do grillowanego mięsa.
Składniki:
- 2 pomidory,
- 1 ogórek szklarniowy lub 2 ogórki gruntowe,
- pół cebuli czerwonej,
- 1 papryka,
- 1 łyżki oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- garść oliwek,
- 200 g sera feta,
- mieszanka suszonych ziół.
Sposób przygotowania:
- Z pomidorów wytnij gniazda nasienne i pokrój na półksiężyce. Ogórek pokrój w półplasterki (jeśli masz ogórki gruntowe, obierz je wcześniej ze skórki), cebulę w pióra, a paprykę w paski (po wykrojeniu nasion).
- Wymieszaj warzywa z oliwą, odrobiną soku z cytryny i mieszanką suszonych ziół.
- Dodaj garść oliwek, a na wierzch połóż grecki ser feta. Po wierzchu dodatkowo posyp ziołami.