Latem do obiadu gotuję grecki sosik. Jest kremowy i orzeźwiający

Na wakacjach w Grecji masz okazję skosztować wielu lekkich i pożywnych potraw, które o tej porze roku są na wagę złota. Jednym z takich dań jest zupa cytrynowa z kurczakiem o cudownej nazwie "awgolemono". Inspirując się nią, przygotuj pyszny i orzeźwiający sos do ryżu, kurczaka lub ryby.

Grecki sos cytrynowy jest doskonały do kurczaka lub rybyGrecki sos cytrynowy jest doskonały do kurczaka lub ryby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Podstawą awgolemono są jajka i cytryna. Do tego dochodzi bulion na bazie warzyw lub mięsa. Zawiesisty sos bywa serwowany w formie zupy, często z dodatkiem mięsa z kurczaka, pulpecików lub ryżu. Popularny jest również dodatek makaronu orzo. Niektórzy wzbogacają smak i kolor sosu odrobiną szafranu, inni doprawiają cynamonem i ostrym pieprzem. Danie jest znane również w kuchni tureckiej.

Greckie danie na przeziębienie i na ból głowy

Awgolemono można podawać w wersji na ciepło i na zimno. Bulion z dodatkiem soku z cytryny często jest przygotowywany jako remedium na przeziębienia, ale także na kaca. Kiedy poniesie się magia letniego wieczoru i posiadówka ze znajomymi przedłuży się do wschodu słońca, przygotuj grecką zupę lub sos, a szybko odzyskasz siły witalne. Nie bez powodu awdolemono nazywane jest grecką penicyliną.

Przepis na grecki sos cytrynowy

W bulionie możesz od razu ugotować ryż lub makaron orzo, który kształtem przypomina ziarenka ryżu.

Składniki:

  • 1 l bulionu drobiowego,
  • 3 jajka,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bulion zagotuj w garnku.
  2. W miseczce ubij jajka trzepaczką. Dodaj do nich sok z cytryny i łyżkę zimnej wody.
  3. Cały czas ubijając jajka, dodaj do nich pół szklanki gorącego bulionu.
  4. Zestaw garnek z bulionem z kuchenki i wymieszaj bulion z masą jajeczną do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej