Latem do obiadu gotuję grecki sosik. Jest kremowy i orzeźwiający

Na wakacjach w Grecji masz okazję skosztować wielu lekkich i pożywnych potraw, które o tej porze roku są na wagę złota. Jednym z takich dań jest zupa cytrynowa z kurczakiem o cudownej nazwie "awgolemono". Inspirując się nią, przygotuj pyszny i orzeźwiający sos do ryżu, kurczaka lub ryby.

Grecki sos cytrynowy jest doskonały do kurczaka lub rybyGrecki sos cytrynowy jest doskonały do kurczaka lub ryby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Podstawą awgolemono są jajka i cytryna. Do tego dochodzi bulion na bazie warzyw lub mięsa. Zawiesisty sos bywa serwowany w formie zupy, często z dodatkiem mięsa z kurczaka, pulpecików lub ryżu. Popularny jest również dodatek makaronu orzo. Niektórzy wzbogacają smak i kolor sosu odrobiną szafranu, inni doprawiają cynamonem i ostrym pieprzem. Danie jest znane również w kuchni tureckiej.

Greckie danie na przeziębienie i na ból głowy

Awgolemono można podawać w wersji na ciepło i na zimno. Bulion z dodatkiem soku z cytryny często jest przygotowywany jako remedium na przeziębienia, ale także na kaca. Kiedy poniesie się magia letniego wieczoru i posiadówka ze znajomymi przedłuży się do wschodu słońca, przygotuj grecką zupę lub sos, a szybko odzyskasz siły witalne. Nie bez powodu awdolemono nazywane jest grecką penicyliną.

Przepis na grecki sos cytrynowy

W bulionie możesz od razu ugotować ryż lub makaron orzo, który kształtem przypomina ziarenka ryżu.

Składniki:

  • 1 l bulionu drobiowego,
  • 3 jajka,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bulion zagotuj w garnku.
  2. W miseczce ubij jajka trzepaczką. Dodaj do nich sok z cytryny i łyżkę zimnej wody.
  3. Cały czas ubijając jajka, dodaj do nich pół szklanki gorącego bulionu.
  4. Zestaw garnek z bulionem z kuchenki i wymieszaj bulion z masą jajeczną do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀