Latem do obiadu gotuję grecki sosik. Jest kremowy i orzeźwiający
Na wakacjach w Grecji masz okazję skosztować wielu lekkich i pożywnych potraw, które o tej porze roku są na wagę złota. Jednym z takich dań jest zupa cytrynowa z kurczakiem o cudownej nazwie "awgolemono". Inspirując się nią, przygotuj pyszny i orzeźwiający sos do ryżu, kurczaka lub ryby.
Podstawą awgolemono są jajka i cytryna. Do tego dochodzi bulion na bazie warzyw lub mięsa. Zawiesisty sos bywa serwowany w formie zupy, często z dodatkiem mięsa z kurczaka, pulpecików lub ryżu. Popularny jest również dodatek makaronu orzo. Niektórzy wzbogacają smak i kolor sosu odrobiną szafranu, inni doprawiają cynamonem i ostrym pieprzem. Danie jest znane również w kuchni tureckiej.
Greckie danie na przeziębienie i na ból głowy
Awgolemono można podawać w wersji na ciepło i na zimno. Bulion z dodatkiem soku z cytryny często jest przygotowywany jako remedium na przeziębienia, ale także na kaca. Kiedy poniesie się magia letniego wieczoru i posiadówka ze znajomymi przedłuży się do wschodu słońca, przygotuj grecką zupę lub sos, a szybko odzyskasz siły witalne. Nie bez powodu awdolemono nazywane jest grecką penicyliną.
Przepis na grecki sos cytrynowy
W bulionie możesz od razu ugotować ryż lub makaron orzo, który kształtem przypomina ziarenka ryżu.
Składniki:
- 1 l bulionu drobiowego,
- 3 jajka,
- sok z 1 cytryny,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bulion zagotuj w garnku.
- W miseczce ubij jajka trzepaczką. Dodaj do nich sok z cytryny i łyżkę zimnej wody.
- Cały czas ubijając jajka, dodaj do nich pół szklanki gorącego bulionu.
- Zestaw garnek z bulionem z kuchenki i wymieszaj bulion z masą jajeczną do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.