Chili con carne w lżejszej wersji. Tak pyszne, że do garnka ustawi się kolejka

Chili con carne z kurczakiem to lżejsza i nowocześniejsza wersja znanej teksańskiej potrawy, która zyskała popularność na całym świecie. Jest to danie z kurczakiem, łączące intensywny smak, sycące składniki i prostotę wykonania. To świetna propozycja na szybki obiad lub kolację, zwłaszcza gdy zależy ci na lekkim, ale konkretnym posiłku.

Chili con carne można zrobić z mięsem z kurczakaChili con carne można zrobić z mięsem z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sławomir Fajer

Potrawę możesz przygotować na jednej patelni lub w garnku, a jej smak doskonale uzupełniają dodatki, takie jak ryż, kasza, pieczone bataty, a nawet chrupiące nachosy. Jeśli chcesz wzbogacić smak, podaj chili z jogurtem greckim, posiekaną kolendrą lub plasterkami awokado.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę

Chili con carne z mięsem z kurczaka możesz jeść nawet na diecie

Mięso z kurczaka dostarcza dobrze przyswajalne białko i jest bogate w witaminy z grupy B, cynk, fosfor oraz selen, czyli pierwiastki wspierające odporność, kondycję skóry i prawidłową pracę układu nerwowego. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu to doskonały wybór dla osób dbających o sylwetkę.

Fasola, która jest ważnym elementem tego dania, to jedno z najbardziej wartościowych roślinnych źródeł białka. Oprócz tego zawiera błonnik rozpuszczalny, który obniża poziom cholesterolu we krwi oraz wspiera perystaltykę jelit. Znajdująca się w niej witamina B1 poprawia koncentrację, wspomaga układ nerwowy i działa przeciwstarzeniowo. Co ciekawe, regularne spożywanie roślin strączkowych stabilizuje poziom cukru we krwi oraz zmniejsza ryzyko chorób serca.

Przepis na chili con carne z kurczakiem

Chili con carne z kurczakiem to nie tylko świetny sposób na szybki i wartościowy posiłek, ale też okazja do wprowadzenia do codziennej diety większej ilości błonnika, białka i antyoksydantów. To danie, które może śmiało konkurować z klasyczną wersją z wołowiną. Jest lżejsze, ale również pełne smaku. Jak zrobić lekkie chili con carne? Poznaj prosty przepis na potrawę z kurczakiem!

Składniki:

  • 1 średni filet z kurczaka (200 g),
  • 3 łyżki czerwonej fasoli konserwowej (60 g),
  • 1 opakowanie pomidorów konserwowych (400 g),
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej (30 g),
  • 1 mała cebula (50 g),
  • 1 ząbek czosnku (5 g),
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (4 g),
  • chili,
  • wędzona słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

chilli con carne z kurczakiem
Pokrój mięso

Krok 1. Mięso oczyść i bardzo drobno pokrój. 

chilli con carne z kurczakiem 2
Smaż cebulę i czosnek z przyprawami

Krok 2. Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj. W garnku rozgrzej olej i wrzuć warzywa. Dodaj odrobinę chili i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż cebula się zeszkli.

chilli con carne z kurczakiem 3
Dodaj pomidory i mięso

Krok 3. Następnie dodaj pomidory konserwowe (razem z sokiem) i mięso. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut. Co chwilę mieszaj. 

chilli con carne z kurczakiem 4
Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę oraz pozostałe przyprawy

Krok 4. Pod koniec gotowania dodaj odcedzoną kukurydzę i fasolę. Dopraw do smaku wędzoną słodką papryką, ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 

Chilli con carne z kurczakiem przepis
Przełóż gotowe chili con carne na talerz

Krok 5. Przełóż na talerz. 

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇