Do kurczaka robię ten orientalny sos. Nawet u Chińczyka nie zjesz tak pysznego dania

Ten przepis to szybki sposób na zrobienie dania, które smakuje jak z dobrej azjatyckiej restauracji. Wyjątkowy sos i prosta receptura sprawiają, że wraca się do niego częściej, niż planowano.

Kurczak w orzechowym sosieKurczak w orzechowym sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Są potrawy, które robi się z marszu, bez długich przygotowań i filozofii. Ten kurczak w sosie orzechowym to jedno z takich dań – orientalny w smaku, aksamitny w konsystencji, a do tego świetnie komponuje się z makaronem. Kluczem do sukcesu jest sos – kremowy, intensywny, oparty na orzeszkach piniowych, czosnku i parmezanie. Danie gotowe w pół godziny, a smakuje tak, że spokojnie zawstydzi niejeden chiński bar.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Ten przepis nie tylko wygląda jak z orientalnej restauracji, ale też tak smakuje, a co najlepsze, zrobisz go w pół godziny, bez żadnych egzotycznych sztuczek. Kluczem jest sos orzechowy z dodatkiem cytryny. To właśnie ten kontrast między aksamitną strukturą, a świeżą cytrynową nutą sprawia, że o tym daniu trudno zapomnieć. Dobrze doprawiony kurczak, podprażone orzeszki i makaron penne razem tworzą coś, co spokojnie mogłoby być specjalnością dnia w dobrym bistro. A ty możesz je mieć na własnym stole w 30 minut.

Kurczak w orzechowym sosie krok po kroku

Składniki:

  • 400 g makaronu penne,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 75 g orzeszków piniowych,
  • 75 g tartego parmezanu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła,
  • ząbek czosnku,
  • skórka z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekany szczypiorek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron penne al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go, ale zachowaj około 1 szklanki wody z gotowania, bo przyda się do sosu.
  2. Umyj i osusz pierś z kurczaka, a następnie pokrój ją w niewielkie kawałki. Oprósz solą i pieprzem.
  3. Czosnek drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z masłem, wrzuć czosnek i kurczaka. Smaż przez około 5–6 minut, mieszając, aż mięso się zarumieni.
  4. W osobnym naczyniu podpraż orzeszki piniowe przez kilka minut, mają lekko się zarumienić i uwolnić aromat. Następnie dodaj je do kurczaka razem ze startą skórką z cytryny.
  5. Wlej do całości zachowaną wcześniej wodę z makaronu i gotuj jeszcze 2–3 minuty na wolnym ogniu. W tym czasie sos się zagęści, a smaki dobrze się połączą.
  6. Zdejmij patelnię z ognia, wrzuć ugotowany makaron i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj parmezan i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
  7. Podawaj danie na ciepło, posypując wierzch posiekanym szczypiorkiem. Możesz dodać też kroplę soku z cytryny dla większej świeżości.

Danie świetnie smakuje również na drugi dzień, wystarczy przechować je w lodówce i odgrzać na patelni. Kurczak w orzechowym sosie to opcja dla tych, którzy szukają intensywnych, orientalnych smaków bez zbędnych kombinacji i długiego gotowania. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej