Do kurczaka robię ten orientalny sos. Nawet u Chińczyka nie zjesz tak pysznego dania

Ten przepis to szybki sposób na zrobienie dania, które smakuje jak z dobrej azjatyckiej restauracji. Wyjątkowy sos i prosta receptura sprawiają, że wraca się do niego częściej, niż planowano.

Kurczak w orzechowym sosieKurczak w orzechowym sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Są potrawy, które robi się z marszu, bez długich przygotowań i filozofii. Ten kurczak w sosie orzechowym to jedno z takich dań – orientalny w smaku, aksamitny w konsystencji, a do tego świetnie komponuje się z makaronem. Kluczem do sukcesu jest sos – kremowy, intensywny, oparty na orzeszkach piniowych, czosnku i parmezanie. Danie gotowe w pół godziny, a smakuje tak, że spokojnie zawstydzi niejeden chiński bar.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Ten przepis nie tylko wygląda jak z orientalnej restauracji, ale też tak smakuje, a co najlepsze, zrobisz go w pół godziny, bez żadnych egzotycznych sztuczek. Kluczem jest sos orzechowy z dodatkiem cytryny. To właśnie ten kontrast między aksamitną strukturą, a świeżą cytrynową nutą sprawia, że o tym daniu trudno zapomnieć. Dobrze doprawiony kurczak, podprażone orzeszki i makaron penne razem tworzą coś, co spokojnie mogłoby być specjalnością dnia w dobrym bistro. A ty możesz je mieć na własnym stole w 30 minut.

Kurczak w orzechowym sosie krok po kroku

Składniki:

  • 400 g makaronu penne,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 75 g orzeszków piniowych,
  • 75 g tartego parmezanu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła,
  • ząbek czosnku,
  • skórka z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekany szczypiorek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron penne al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go, ale zachowaj około 1 szklanki wody z gotowania, bo przyda się do sosu.
  2. Umyj i osusz pierś z kurczaka, a następnie pokrój ją w niewielkie kawałki. Oprósz solą i pieprzem.
  3. Czosnek drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z masłem, wrzuć czosnek i kurczaka. Smaż przez około 5–6 minut, mieszając, aż mięso się zarumieni.
  4. W osobnym naczyniu podpraż orzeszki piniowe przez kilka minut, mają lekko się zarumienić i uwolnić aromat. Następnie dodaj je do kurczaka razem ze startą skórką z cytryny.
  5. Wlej do całości zachowaną wcześniej wodę z makaronu i gotuj jeszcze 2–3 minuty na wolnym ogniu. W tym czasie sos się zagęści, a smaki dobrze się połączą.
  6. Zdejmij patelnię z ognia, wrzuć ugotowany makaron i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj parmezan i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
  7. Podawaj danie na ciepło, posypując wierzch posiekanym szczypiorkiem. Możesz dodać też kroplę soku z cytryny dla większej świeżości.

Danie świetnie smakuje również na drugi dzień, wystarczy przechować je w lodówce i odgrzać na patelni. Kurczak w orzechowym sosie to opcja dla tych, którzy szukają intensywnych, orientalnych smaków bez zbędnych kombinacji i długiego gotowania. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀