Do kurczaka robię ten orientalny sos. Nawet u Chińczyka nie zjesz tak pysznego dania

Ten przepis to szybki sposób na zrobienie dania, które smakuje jak z dobrej azjatyckiej restauracji. Wyjątkowy sos i prosta receptura sprawiają, że wraca się do niego częściej, niż planowano.

Kurczak w orzechowym sosieKurczak w orzechowym sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Są potrawy, które robi się z marszu, bez długich przygotowań i filozofii. Ten kurczak w sosie orzechowym to jedno z takich dań – orientalny w smaku, aksamitny w konsystencji, a do tego świetnie komponuje się z makaronem. Kluczem do sukcesu jest sos – kremowy, intensywny, oparty na orzeszkach piniowych, czosnku i parmezanie. Danie gotowe w pół godziny, a smakuje tak, że spokojnie zawstydzi niejeden chiński bar.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Ten przepis nie tylko wygląda jak z orientalnej restauracji, ale też tak smakuje, a co najlepsze, zrobisz go w pół godziny, bez żadnych egzotycznych sztuczek. Kluczem jest sos orzechowy z dodatkiem cytryny. To właśnie ten kontrast między aksamitną strukturą, a świeżą cytrynową nutą sprawia, że o tym daniu trudno zapomnieć. Dobrze doprawiony kurczak, podprażone orzeszki i makaron penne razem tworzą coś, co spokojnie mogłoby być specjalnością dnia w dobrym bistro. A ty możesz je mieć na własnym stole w 30 minut.

Kurczak w orzechowym sosie krok po kroku

Składniki:

  • 400 g makaronu penne,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 75 g orzeszków piniowych,
  • 75 g tartego parmezanu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła,
  • ząbek czosnku,
  • skórka z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekany szczypiorek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron penne al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go, ale zachowaj około 1 szklanki wody z gotowania, bo przyda się do sosu.
  2. Umyj i osusz pierś z kurczaka, a następnie pokrój ją w niewielkie kawałki. Oprósz solą i pieprzem.
  3. Czosnek drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z masłem, wrzuć czosnek i kurczaka. Smaż przez około 5–6 minut, mieszając, aż mięso się zarumieni.
  4. W osobnym naczyniu podpraż orzeszki piniowe przez kilka minut, mają lekko się zarumienić i uwolnić aromat. Następnie dodaj je do kurczaka razem ze startą skórką z cytryny.
  5. Wlej do całości zachowaną wcześniej wodę z makaronu i gotuj jeszcze 2–3 minuty na wolnym ogniu. W tym czasie sos się zagęści, a smaki dobrze się połączą.
  6. Zdejmij patelnię z ognia, wrzuć ugotowany makaron i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj parmezan i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
  7. Podawaj danie na ciepło, posypując wierzch posiekanym szczypiorkiem. Możesz dodać też kroplę soku z cytryny dla większej świeżości.

Danie świetnie smakuje również na drugi dzień, wystarczy przechować je w lodówce i odgrzać na patelni. Kurczak w orzechowym sosie to opcja dla tych, którzy szukają intensywnych, orientalnych smaków bez zbędnych kombinacji i długiego gotowania. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟