WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni

Kiedy na deser podaję piankę od Magdy Gessler, wszyscy milkną. Każda łyżeczka to rozkosz, której towarzyszą błogie westchnienia. Na pierwszy rzut oka ciasto wygląda niepozornie, ale już po samej liście składników można zauważyć, że to prawdziwy rarytas.

Pianka z truskawkami od Magdy Gessler to poezjaPianka z truskawkami od Magdy Gessler to poezja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Chociaż nadal dużą popularnością cieszy się biszkopt z truskawkami i kremem mascarpone, warto wyjść poza ten schemat. Magda Gessler sezonowe truskawki otula pyszną kokosową pianką, w której delikatnie czuć nuty limonki. Lekki jak chmurka deser położony jest na spodzie z dodatkiem prażonych orzechów włoskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto z truskawkami. Przepis na lekki i efektowny deser

Przepis na piankę z truskawkami od Magdy Gessler

Ciasto przygotujesz w kwadratowej blaszce o boku długości 22 cm lub w tortownicy o średnicy 24 cm.

Składniki na spód:

  • 100 g orzechów włoskich,
  • 200 g herbatników,
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła.

Pianka z truskawkami:

  • 1 kg truskawek,
  • 500 ml śmietanki kokosowej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1 limonka.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmaż obrane z łupin orzechy włoskie. Gdy zaczną pachnieć, zdejmij je i drobno posiekaj.
  2. W blenderze zmiksuj herbatniki na piasek. Wymieszaj z posiekanymi orzechami i płynnym masłem. Taką masą wylep spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Wyjmij i odstaw do przestygnięcia.
  3. Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pozostaw na sitku do obcieknięcia.
  4. W 100 ml gorącej wody rozmieszaj żelatynę i odstaw do przestudzenia.
  5. W czystej dużej misce ubij śmietankę kokosową z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj startą skórkę z limonki, wyciśnięty sok i przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.
  6. Na ostudzony spód wyłóż połowę pianki kokosowej. Na niej połóż przekrojone na połówki truskawki i zalej pozostałą pianką. Po wierzchu możesz posypać pokruszonymi orzechami, płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.
  7. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne