Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni

Kiedy na deser podaję piankę od Magdy Gessler, wszyscy milkną. Każda łyżeczka to rozkosz, której towarzyszą błogie westchnienia. Na pierwszy rzut oka ciasto wygląda niepozornie, ale już po samej liście składników można zauważyć, że to prawdziwy rarytas.

Pianka z truskawkami od Magdy Gessler to poezjaPianka z truskawkami od Magdy Gessler to poezja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Chociaż nadal dużą popularnością cieszy się biszkopt z truskawkami i kremem mascarpone, warto wyjść poza ten schemat. Magda Gessler sezonowe truskawki otula pyszną kokosową pianką, w której delikatnie czuć nuty limonki. Lekki jak chmurka deser położony jest na spodzie z dodatkiem prażonych orzechów włoskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Przepis na piankę z truskawkami od Magdy Gessler

Ciasto przygotujesz w kwadratowej blaszce o boku długości 22 cm lub w tortownicy o średnicy 24 cm.

Składniki na spód:

  • 100 g orzechów włoskich,
  • 200 g herbatników,
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła.

Pianka z truskawkami:

  • 1 kg truskawek,
  • 500 ml śmietanki kokosowej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1 limonka.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmaż obrane z łupin orzechy włoskie. Gdy zaczną pachnieć, zdejmij je i drobno posiekaj.
  2. W blenderze zmiksuj herbatniki na piasek. Wymieszaj z posiekanymi orzechami i płynnym masłem. Taką masą wylep spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Wyjmij i odstaw do przestygnięcia.
  3. Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pozostaw na sitku do obcieknięcia.
  4. W 100 ml gorącej wody rozmieszaj żelatynę i odstaw do przestudzenia.
  5. W czystej dużej misce ubij śmietankę kokosową z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj startą skórkę z limonki, wyciśnięty sok i przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.
  6. Na ostudzony spód wyłóż połowę pianki kokosowej. Na niej połóż przekrojone na połówki truskawki i zalej pozostałą pianką. Po wierzchu możesz posypać pokruszonymi orzechami, płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.
  7. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz