To klasyczne ciasto z truskawkami i galaretką piekę kilka razy w sezonie. Inaczej rodzina bym mi nie darowała
Często jest tak, że gdy mówimy "ciasto z truskawkami", myślimy właśnie o nim. Puszysty biszkopt, śmietankowy krem i truskawki zatopione w galaretce -wszyscy znamy ten deser i mało kto go nie lubi. Z reguły wygrywa z nowościami. Mam swój sprawdzony przepis na takie ciasto.
22.05.2024 18:06
Sezon na desery z truskawkami rozkręca się z każdym dniem. Chciałam zrobić coś nowego, zaskoczyć rodzinę, ale jak co roku dopominają się ciasta z tymi owocami i galaretką. Na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz tego lata, bo sprawdza się na podwieczorek z najbliższymi i większe imprezy.
Duet doskonały
Galaretka i truskawki to zgrany duet. Bez żadnych dodatków mogą być świetnym deserem, ale gdy jeszcze dodamy biszkopt i krem, lepszego ciasta na ciepłe dni nie ma. Duża w tym zasługa właśnie galaretki, która nie bez powodu jest często wykorzystywana w wiosennych i letnich słodkościach. Chłodna, orzeźwiająca, owocowa sprawdza się zarówno nie tylko w ciastach, ale także sernikach i tortach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na gorący dzień
Możliwości na zastosowanie galaretki jest mnóstwo. Jedna z najprostszych to właśnie biszkopt z kremem, truskawkami i galaretką. Jeśli więc macie ochotę na coś słodkiego z truskawkami w gorący dzień, polecam ten przepis. Jedyny minus? Ciasta nie da się zjeść od razu, desery z galaretką wymagają trochę cierpliwości. Jest też pewien plus. Gdy planujemy takie ciasto na spotkanie w rodzinnym gronie, można zrobić je wcześniej. Potem wystarczy wyjąć je z lodówki. Spodziewajcie się słów zachwytu.
Ciasto z galaretką i truskawkami
Składniki:
Na biszkopt:
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 3/4 szklanki mąki tortowej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli.
Do nasączenia:
- 3/4 szklanki wody,
- cukier puder do smaku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- lub lekka herbata z cytryną.
Na krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%,
- 500 g serka mascarpone,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 1/4 szklanki wody.
Wierzchnia warstwa:
- 2 opakowania galaretki truskawkowej lub przezroczystej,
- 800 ml gorącej wody,
- ok. 450-500 g truskawek.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od upieczenia biszkoptu. Białka oddziel od żółtek. Białka miksuj razem ze szczyptą soli, tak by powstała sztywna piana. Pod koniec miksowania dodawaj po łyżce cukru.
- Gdy masa będzie gęsta, zmniejsz obroty miksera do minimum i dokładaj po jednym żółtku.
- Na koniec w kilku niedużych porcjach dodaj wymieszane mąki. Delikatnie wymieszaj masę.
- Przełóż ją do formy wyłożonej papierem. Piecz przez ok. 35 minut w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu wystudź biszkopt.
- Przygotuj nasączenie mieszając wszystkie składniki.
- Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, wystudź i włóż do lodówki.
- Żelatynę zalej wodą i zostaw do napęcznienia. Śmietankę razem z mascarpone zmiksuj na gęsty krem, potem dodaj cukier puder oraz ostudzoną żelatynę.
- Biszkopt nasącz, a następnie rozłóż na nim krem.
- Poukładaj kawałki truskawek i zalej tężejącą galaretką. Ciasto schładzaj przez 2-3 godziny w lodówce.