Kiedy goście już w drodze, chwytam za ciasto francuskie. W kwadrans mam genialną przekąskę
Wyścig z czasem to w kuchni dość częste zjawisko. Zwłaszcza wtedy, gdy gotuje się również dla zmierzających do nas z daleka gości. W takich momentach warto mieć pod ręką sprawdzone przepisy na ekspresowe przekąski. Jedną z nich - z ciasta francuskiego - chcę ci dzisiaj pokazać.
21.05.2024 | aktual.: 21.05.2024 15:32
Ciasto francuskie, przyznaję, to produkt spożywczy, po który sięgam wyjątkowo często. I nie robię tego wyłącznie przy okazji przygotowywania słodkich łakoci. Ten sprytny wynalazek (sięgający notabene aż XVII wieku) pozwala na skomponowanie ciekawych przekąsek w duchu zarówno słodkości, jak i wytrawnych smaków. I nie każ mi wybierać między jednymi a drugimi, bo to wyzwanie, któremu bym nie podołał.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Któregoś razu stwierdziłem, że lubię ciasto francuskie na tyle mocno, że powinienem zacząć przygotowywać jego domową wersję. Jeśli i ty chcesz to zrobić, kliknij tutaj po sprawdzony przepis. Jeśli nie — spokojnie, rozumiem to. W końcu, jak już zapowiadałem, chodzi o to, by było naprawdę szybko. A więc, do rzeczy: ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Jak ją przygotować? To bardzo proste. Poza głównym składnikiem wystarczy ci ser i jedno jajko. Pyszne roladki powstaną raz-dwa. Wystarczy dosłownie 15-20 minut!
Roladki z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (dobrze jest znaleźć wersję "XXL"),
- 250 g ulubionego sera żółtego w kostce,
- 1 jajko.
Sposób przygotowania:
- Ciasto rozwałkowuję. Grubość, która będzie tu optymalna, wynosi około pół centymetra.
- Jajko wbijam do miski i roztrzepuję. Następnie za pomocą pędzelka rozsmarowuje po powierzchni ciasta francuskiego.
- Ser ścieram na tarce i rozkładam na powierzchni ciasta. U góry zostawiam pusty pasek do sklejenia całości.
- Zwijam roladki. Jeśli robiłeś kiedyś domowe sushi, na pewno pójdzie ci to jak z płatka.
- Przygotowane w ten sposób rulony kroję na kawałki i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Raz jeszcze smaruje je roztrzepanym jajkiem.
- Piekę 15 minut w 200 stopniach Celsjusza. Gotowe!