Kiedy goście już w drodze, chwytam za ciasto francuskie. W kwadrans mam genialną przekąskę

Wyścig z czasem to w kuchni dość częste zjawisko. Zwłaszcza wtedy, gdy gotuje się również dla zmierzających do nas z daleka gości. W takich momentach warto mieć pod ręką sprawdzone przepisy na ekspresowe przekąski. Jedną z nich - z ciasta francuskiego - chcę ci dzisiaj pokazać.

Ciasto francuskie i ser w ekspresowy sposób zamieniam w roladki. Ciasto francuskie i ser w ekspresowy sposób zamieniam w roladki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | yanek

Ciasto francuskie, przyznaję, to produkt spożywczy, po który sięgam wyjątkowo często. I nie robię tego wyłącznie przy okazji przygotowywania słodkich łakoci. Ten sprytny wynalazek (sięgający notabene aż XVII wieku) pozwala na skomponowanie ciekawych przekąsek w duchu zarówno słodkości, jak i wytrawnych smaków. I nie każ mi wybierać między jednymi a drugimi, bo to wyzwanie, któremu bym nie podołał.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski śląskie zapiekane z sosem pomidorowym robię przynajmniej raz w tygodniu

Któregoś razu stwierdziłem, że lubię ciasto francuskie na tyle mocno, że powinienem zacząć przygotowywać jego domową wersję. Jeśli i ty chcesz to zrobić, kliknij tutaj po sprawdzony przepis. Jeśli nie — spokojnie, rozumiem to. W końcu, jak już zapowiadałem, chodzi o to, by było naprawdę szybko. A więc, do rzeczy: ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Jak ją przygotować? To bardzo proste. Poza głównym składnikiem wystarczy ci ser i jedno jajko. Pyszne roladki powstaną raz-dwa. Wystarczy dosłownie 15-20 minut!

Roladki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (dobrze jest znaleźć wersję "XXL"),
  • 250 g ulubionego sera żółtego w kostce,
  • 1 jajko.
Roladki z ciasta francuskiego to przekąska na ostatnią chwilę
Roladki z ciasta francuskiego to przekąska na ostatnią chwilę © Pexels | Felicity Tai

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto rozwałkowuję. Grubość, która będzie tu optymalna, wynosi około pół centymetra.
  2. Jajko wbijam do miski i roztrzepuję. Następnie za pomocą pędzelka rozsmarowuje po powierzchni ciasta francuskiego.
  3. Ser ścieram na tarce i rozkładam na powierzchni ciasta. U góry zostawiam pusty pasek do sklejenia całości.
  4. Zwijam roladki. Jeśli robiłeś kiedyś domowe sushi, na pewno pójdzie ci to jak z płatka.
  5. Przygotowane w ten sposób rulony kroję na kawałki i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Raz jeszcze smaruje je roztrzepanym jajkiem.
  6. Piekę 15 minut w 200 stopniach Celsjusza. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"