PrzepisPrzekąskiKiedy goście już w drodze, chwytam za ciasto francuskie. W kwadrans mam genialną przekąskę

Kiedy goście już w drodze, chwytam za ciasto francuskie. W kwadrans mam genialną przekąskę

Wyścig z czasem to w kuchni dość częste zjawisko. Zwłaszcza wtedy, gdy gotuje się również dla zmierzających do nas z daleka gości. W takich momentach warto mieć pod ręką sprawdzone przepisy na ekspresowe przekąski. Jedną z nich - z ciasta francuskiego - chcę ci dzisiaj pokazać.

Ciasto francuskie i ser w ekspresowy sposób zamieniam w roladki.
Ciasto francuskie i ser w ekspresowy sposób zamieniam w roladki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | yanek

21.05.2024 | aktual.: 21.05.2024 15:32

Ciasto francuskie, przyznaję, to produkt spożywczy, po który sięgam wyjątkowo często. I nie robię tego wyłącznie przy okazji przygotowywania słodkich łakoci. Ten sprytny wynalazek (sięgający notabene aż XVII wieku) pozwala na skomponowanie ciekawych przekąsek w duchu zarówno słodkości, jak i wytrawnych smaków. I nie każ mi wybierać między jednymi a drugimi, bo to wyzwanie, któremu bym nie podołał.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Któregoś razu stwierdziłem, że lubię ciasto francuskie na tyle mocno, że powinienem zacząć przygotowywać jego domową wersję. Jeśli i ty chcesz to zrobić, kliknij tutaj po sprawdzony przepis. Jeśli nie — spokojnie, rozumiem to. W końcu, jak już zapowiadałem, chodzi o to, by było naprawdę szybko. A więc, do rzeczy: ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Jak ją przygotować? To bardzo proste. Poza głównym składnikiem wystarczy ci ser i jedno jajko. Pyszne roladki powstaną raz-dwa. Wystarczy dosłownie 15-20 minut!

Roladki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (dobrze jest znaleźć wersję "XXL"),
  • 250 g ulubionego sera żółtego w kostce,
  • 1 jajko.
Roladki z ciasta francuskiego to przekąska na ostatnią chwilę
Roladki z ciasta francuskiego to przekąska na ostatnią chwilę© Pexels | Felicity Tai

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto rozwałkowuję. Grubość, która będzie tu optymalna, wynosi około pół centymetra.
  2. Jajko wbijam do miski i roztrzepuję. Następnie za pomocą pędzelka rozsmarowuje po powierzchni ciasta francuskiego.
  3. Ser ścieram na tarce i rozkładam na powierzchni ciasta. U góry zostawiam pusty pasek do sklejenia całości.
  4. Zwijam roladki. Jeśli robiłeś kiedyś domowe sushi, na pewno pójdzie ci to jak z płatka.
  5. Przygotowane w ten sposób rulony kroję na kawałki i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Raz jeszcze smaruje je roztrzepanym jajkiem.
  6. Piekę 15 minut w 200 stopniach Celsjusza. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie