Ciasto francuskie lepsze niż ze sklepu. Kluczowa jest tylko jedna zasada

Przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego jest multum. Bez wahania stwierdzamy, że jego wynalezienie na zawsze odmieniło los kulinariów. Gdyby kiedyś zabrakło ci go w potrzebie, musisz wiedzieć jak zrobić domowe ciasto francuskie. To nie takie trudne, jak myślisz!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Uwierz nam - domowe ciasto francuskie przyda ci się nieraz. W końcu używamy tego produktu nie tylko do przygotowywania słodkości, ale również dań wytrawnych. To wręcz niesamowite, ile razy nam się już przydawało. Zresztą - na pewno widać to po filmach na naszym kanale na YouTube.

Poza sytuacjami, w których naprawdę jesteśmy zdani tylko na nasze umiejętności, bo sklepy zamknięte, a nas akurat naszło na rogale z ciasta francuskiego, to po prostu satysfakcjonująca sprawa, kiedy potrafimy wykonać całe danie od A do Z. Dziś dołączysz do grona tych kucharzy. Oto jak zrobić domowe ciasto francuskie w kilku prostych krokach.

Obrazek
Ciasto francuskie - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Vinastar Channel

Domowe ciasto francuskie

Składniki: 

  • 100 g niesolonego masła
  • 250 g margaryny
  • 200 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Ciepłe masło umieść w naczyniu. Dosyp do niego sól i wymieszaj - na przykład za pomocą rózgi kuchennej. Kiedy składniki się połączą, do tego samego naczynia dodaj mąkę i przez chwilę mieszaj.

Teraz wlej do przygotowanych składników wodę. Wymieszaj na początku za pomocą łopatki, a następnie wyrób ciasto dłońmi. Kiedy konsystencja masy będzie już jednolita, przykryj ją folią spożywczą i odstaw na około 20 minut.

Po tym czasie ciasto stanie się bardziej elastyczne. Wyrabiaj je wtedy jeszcze kilka minut. Następnie wyłóż je na blat i podziel na cztery równe części. Z każdej z nich uformuj kulę i przykryj folią, żeby nie wysychały.

Margarynę również podziel na 4 kawałki. Teraz postępuj następująco: wyjmuj po kawałku wyrobionej masy, rozpłaszcz je, na środek każdego ułóż po kawałku margaryny i zawiń je ciastem. Każdą przygotowaną w ten sposób część rozwałkuj na długie na około 40 centymetrów płaty. Powinny mieć one kształt prostokątów.

Teraz pozostaje ci już tylko zwinąć płaty w rulony. Kiedy skończysz, wyłóż je na blat i jeszcze raz rozwałkuj. Tak przygotowane ciasto jest już idealnie elastyczne. Złóż je na trzy razy i zawiń w folię. Możesz je teraz wykorzystać, jak tylko chcesz. Miłego gotowania!

A poniżej znajdziesz ciekawe sposoby na wykorzystanie ciasta francuskiego. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości