Ciasto francuskie lepsze niż ze sklepu. Kluczowa jest tylko jedna zasada

Przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego jest multum. Bez wahania stwierdzamy, że jego wynalezienie na zawsze odmieniło los kulinariów. Gdyby kiedyś zabrakło ci go w potrzebie, musisz wiedzieć jak zrobić domowe ciasto francuskie. To nie takie trudne, jak myślisz!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Uwierz nam - domowe ciasto francuskie przyda ci się nieraz. W końcu używamy tego produktu nie tylko do przygotowywania słodkości, ale również dań wytrawnych. To wręcz niesamowite, ile razy nam się już przydawało. Zresztą - na pewno widać to po filmach na naszym kanale na YouTube.

Poza sytuacjami, w których naprawdę jesteśmy zdani tylko na nasze umiejętności, bo sklepy zamknięte, a nas akurat naszło na rogale z ciasta francuskiego, to po prostu satysfakcjonująca sprawa, kiedy potrafimy wykonać całe danie od A do Z. Dziś dołączysz do grona tych kucharzy. Oto jak zrobić domowe ciasto francuskie w kilku prostych krokach.

Obrazek
Ciasto francuskie - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Vinastar Channel

Domowe ciasto francuskie

Składniki: 

  • 100 g niesolonego masła
  • 250 g margaryny
  • 200 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Ciepłe masło umieść w naczyniu. Dosyp do niego sól i wymieszaj - na przykład za pomocą rózgi kuchennej. Kiedy składniki się połączą, do tego samego naczynia dodaj mąkę i przez chwilę mieszaj.

Teraz wlej do przygotowanych składników wodę. Wymieszaj na początku za pomocą łopatki, a następnie wyrób ciasto dłońmi. Kiedy konsystencja masy będzie już jednolita, przykryj ją folią spożywczą i odstaw na około 20 minut.

Po tym czasie ciasto stanie się bardziej elastyczne. Wyrabiaj je wtedy jeszcze kilka minut. Następnie wyłóż je na blat i podziel na cztery równe części. Z każdej z nich uformuj kulę i przykryj folią, żeby nie wysychały.

Margarynę również podziel na 4 kawałki. Teraz postępuj następująco: wyjmuj po kawałku wyrobionej masy, rozpłaszcz je, na środek każdego ułóż po kawałku margaryny i zawiń je ciastem. Każdą przygotowaną w ten sposób część rozwałkuj na długie na około 40 centymetrów płaty. Powinny mieć one kształt prostokątów.

Teraz pozostaje ci już tylko zwinąć płaty w rulony. Kiedy skończysz, wyłóż je na blat i jeszcze raz rozwałkuj. Tak przygotowane ciasto jest już idealnie elastyczne. Złóż je na trzy razy i zawiń w folię. Możesz je teraz wykorzystać, jak tylko chcesz. Miłego gotowania!

A poniżej znajdziesz ciekawe sposoby na wykorzystanie ciasta francuskiego. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil