Ciasto francuskie lepsze niż ze sklepu. Kluczowa jest tylko jedna zasada

Przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego jest multum. Bez wahania stwierdzamy, że jego wynalezienie na zawsze odmieniło los kulinariów. Gdyby kiedyś zabrakło ci go w potrzebie, musisz wiedzieć jak zrobić domowe ciasto francuskie. To nie takie trudne, jak myślisz!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
SKOMENTUJ

Uwierz nam - domowe ciasto francuskie przyda ci się nieraz. W końcu używamy tego produktu nie tylko do przygotowywania słodkości, ale również dań wytrawnych. To wręcz niesamowite, ile razy nam się już przydawało. Zresztą - na pewno widać to po filmach na naszym kanale na YouTube.

Poza sytuacjami, w których naprawdę jesteśmy zdani tylko na nasze umiejętności, bo sklepy zamknięte, a nas akurat naszło na rogale z ciasta francuskiego, to po prostu satysfakcjonująca sprawa, kiedy potrafimy wykonać całe danie od A do Z. Dziś dołączysz do grona tych kucharzy. Oto jak zrobić domowe ciasto francuskie w kilku prostych krokach.

Obrazek
Ciasto francuskie - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Vinastar Channel

Domowe ciasto francuskie

Składniki: 

  • 100 g niesolonego masła
  • 250 g margaryny
  • 200 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Ciepłe masło umieść w naczyniu. Dosyp do niego sól i wymieszaj - na przykład za pomocą rózgi kuchennej. Kiedy składniki się połączą, do tego samego naczynia dodaj mąkę i przez chwilę mieszaj.

Teraz wlej do przygotowanych składników wodę. Wymieszaj na początku za pomocą łopatki, a następnie wyrób ciasto dłońmi. Kiedy konsystencja masy będzie już jednolita, przykryj ją folią spożywczą i odstaw na około 20 minut.

Po tym czasie ciasto stanie się bardziej elastyczne. Wyrabiaj je wtedy jeszcze kilka minut. Następnie wyłóż je na blat i podziel na cztery równe części. Z każdej z nich uformuj kulę i przykryj folią, żeby nie wysychały.

Margarynę również podziel na 4 kawałki. Teraz postępuj następująco: wyjmuj po kawałku wyrobionej masy, rozpłaszcz je, na środek każdego ułóż po kawałku margaryny i zawiń je ciastem. Każdą przygotowaną w ten sposób część rozwałkuj na długie na około 40 centymetrów płaty. Powinny mieć one kształt prostokątów.

Teraz pozostaje ci już tylko zwinąć płaty w rulony. Kiedy skończysz, wyłóż je na blat i jeszcze raz rozwałkuj. Tak przygotowane ciasto jest już idealnie elastyczne. Złóż je na trzy razy i zawiń w folię. Możesz je teraz wykorzystać, jak tylko chcesz. Miłego gotowania!

A poniżej znajdziesz ciekawe sposoby na wykorzystanie ciasta francuskiego. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie