Kroję na plastry i zanurzam w cieście. Wiosenny obiad w kwadrans

Szukasz pomysłu na szybki, zdrowy i pyszny obiad? Mamy dla ciebie idealną propozycję! Kotlety z młodej kapusty to idealna propozycja na wiosenne danie, które zrobisz w mgnieniu oka. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników, a cała procedura zajmie ci zaledwie 15 minut!

Kroję na plastry i zanurzam w cieście. Wiosenny obiad w kwadransKroję na plastry i zanurzam w cieście. Wiosenny obiad w kwadrans
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Marzysz o lekkim i oryginalnym daniu na wiosenny obiad? Mamy dla ciebie idealną propozycję - pyszne kotlety z młodej kapusty. Wystarczy zaledwie 15 minut, aby przygotować ten wyjątkowy posiłek, który zaskoczy twoich bliskich. Poznaj prosty przepis na kotlety z kapusty i ciesz się smakiem wiosny!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fenomenalne roladki z kiszonym ogórkiem to gotowa receptura na smaczny obiad dla całej rodziny

Te pyszne kotlety to nie tylko ekspresowa propozycja na pyszny posiłek, ale również świetna alternatywa dla mięsnych dań. Są bogate w witaminy i minerały, a przy tym niskokaloryczne i lekkostrawne. To idealny wybór dla osób dbających o linię i zdrowe odżywianie.

Szybki przepis na kotlety z kapusty

Składniki:

  • 1 nieduża główka młodej kapusty,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • słodka, mielona papryka,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Aby nasze kotlety były chrupiące i pyszne, wystarczy kilka prostych kroków:

  1. Przygotuj kapustę: Dokładnie umyj główkę młodej kapusty i pokrój ją w plastry o grubości około 2 cm. Posyp solą i pieprzem do smaku.
  2. Przygotuj ciasto: W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, sól, pieprz i paprykę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
  3. Smaż kotlety: Na patelni rozgrzej olej. Plastry kapusty obtocz dokładnie w cieście i smaż na złoty kolor z obu stron, po około 3-4 minuty na stronę.

Kotlety z młodej kapusty doskonale komponują się z różnymi dodatkami. Świetnym uzupełnieniem będzie klasyczne puree ziemniaczane, ale możesz też zaserwować je z kaszą gryczaną lub ryżem. Do kotletów idealnie pasują również sosy, takie jak ziołowy na bazie śmietany lub jogurtowo-czosnkowy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii