Tak pozbędziesz się salmonelli z jajek. Samo WHO poleca ten sposób

Niestety nikt nie jest w stanie gołym okiem stwierdzić, czy na danym jajku znajdują się pałeczki salmonelli. To dlatego przy tym produkcie należy zachować szczególną ostrożność; skutki zakażenia są bowiem katastrofalne. Światowa Organizacja Zdrowia apeluje, by przed wykorzystaniem jajek wykonać jedną czynność.

ObrazekSalmonella na jajkach. Jak się jej pozbyć? - Pyszności; foto: Canva

Przedostawszy się do ludzkiego organizmu, salmonella powoduje prawdziwe spustoszenie. I chociaż nudności, bóle brzucha i wymioty są już dokuczliwymi objawami, to jeśli na nich się kończy, możemy uznać się za szczęściarzy. W skrajnych przypadkach salmonella powoduje bowiem zakażenie ogólnoustrojowe, zapalenie kości, szpiku, stawów, płuc i opon mózgowo-rdzeniowych. Brutalnie mówiąc: zagrożenie dla życia.

Obrazek
Salmonella może wystąpić na skorupkach jajek - Pyszności; foto: Canva

To dlatego nie należy lekceważyć możliwości wystąpienia pałeczek tej bakterii na skorupkach kurzych jajek. Tego produktu używamy przecież niemal na co dzień, a to potencjalnie zwiększa ryzyko, że prędzej czy później natkniemy się właśnie na salmonellę. Profilaktyczne działanie może temu zapobiec. W tej kwestii warto więc posłuchać wytycznych WHO, którego specjaliści doradzają, jak pozbyć się bakterii z jajek w domowych warunkach.

Salmonella na skorupkach — jak tego uniknąć?

W warunkach laboratoryjnych i profesjonalnych restauracjach skorupki jajek są naświetlane. Proces ten najskuteczniej usuwa wszystkie bakterie obecne na kurzych (i nie tylko) jajkach. Oczywistym jest jednak fakt, że nie w każdej kuchni znajdują się wystarczająco silne lampy UV, by osiągnąć taki efekt. Światowa Organizacja Zdrowia zdradza więc patenty na zastąpienie naświetlania; takie, które możemy zastosować we własnych domach.

Obrazek
Salmonella zostanie unicestwiona dzięki pasteryzacji - Pyszności; foto: Canva

Na początek jajka, o ile na ich skorupkach znajdują się widoczne zabrudzenia, należy delikatnie wyszorować miękką szczoteczką. Później przechodzimy do etapu mycia, ale nie pod bieżącą wodą, żeby nie roznieść potencjalnie się tam znajdujących bakterii. Następnie wkładamy jajka do metalowego naczynia, odczekujemy, aż nabiorą temperatury pokojowej (żeby skorupki nie pękły) i zalewamy je wrzątkiem. Specjaliści twierdzą, że 10 sekund takiej pasteryzacji wystarczy. Tak przygotowane jajka są już gotowe do wykorzystania w surowej postaci, na przykład do majonezu, kremu, czy tatara wołowego.

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą