WAŻNE
TERAZ

Autostrada zablokowana po karambolu. Zginęła kobieta

Tak pozbędziesz się salmonelli z jajek. Samo WHO poleca ten sposób

Niestety nikt nie jest w stanie gołym okiem stwierdzić, czy na danym jajku znajdują się pałeczki salmonelli. To dlatego przy tym produkcie należy zachować szczególną ostrożność; skutki zakażenia są bowiem katastrofalne. Światowa Organizacja Zdrowia apeluje, by przed wykorzystaniem jajek wykonać jedną czynność.

ObrazekSalmonella na jajkach. Jak się jej pozbyć? - Pyszności; foto: Canva

Przedostawszy się do ludzkiego organizmu, salmonella powoduje prawdziwe spustoszenie. I chociaż nudności, bóle brzucha i wymioty są już dokuczliwymi objawami, to jeśli na nich się kończy, możemy uznać się za szczęściarzy. W skrajnych przypadkach salmonella powoduje bowiem zakażenie ogólnoustrojowe, zapalenie kości, szpiku, stawów, płuc i opon mózgowo-rdzeniowych. Brutalnie mówiąc: zagrożenie dla życia.

Obrazek
Salmonella może wystąpić na skorupkach jajek - Pyszności; foto: Canva

To dlatego nie należy lekceważyć możliwości wystąpienia pałeczek tej bakterii na skorupkach kurzych jajek. Tego produktu używamy przecież niemal na co dzień, a to potencjalnie zwiększa ryzyko, że prędzej czy później natkniemy się właśnie na salmonellę. Profilaktyczne działanie może temu zapobiec. W tej kwestii warto więc posłuchać wytycznych WHO, którego specjaliści doradzają, jak pozbyć się bakterii z jajek w domowych warunkach.

Salmonella na skorupkach — jak tego uniknąć?

W warunkach laboratoryjnych i profesjonalnych restauracjach skorupki jajek są naświetlane. Proces ten najskuteczniej usuwa wszystkie bakterie obecne na kurzych (i nie tylko) jajkach. Oczywistym jest jednak fakt, że nie w każdej kuchni znajdują się wystarczająco silne lampy UV, by osiągnąć taki efekt. Światowa Organizacja Zdrowia zdradza więc patenty na zastąpienie naświetlania; takie, które możemy zastosować we własnych domach.

Obrazek
Salmonella zostanie unicestwiona dzięki pasteryzacji - Pyszności; foto: Canva

Na początek jajka, o ile na ich skorupkach znajdują się widoczne zabrudzenia, należy delikatnie wyszorować miękką szczoteczką. Później przechodzimy do etapu mycia, ale nie pod bieżącą wodą, żeby nie roznieść potencjalnie się tam znajdujących bakterii. Następnie wkładamy jajka do metalowego naczynia, odczekujemy, aż nabiorą temperatury pokojowej (żeby skorupki nie pękły) i zalewamy je wrzątkiem. Specjaliści twierdzą, że 10 sekund takiej pasteryzacji wystarczy. Tak przygotowane jajka są już gotowe do wykorzystania w surowej postaci, na przykład do majonezu, kremu, czy tatara wołowego.

Wybrane dla Ciebie
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇