Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
To dodatek do wielu deserów, który nawet najprostsze ciasto potrafi zamienić w kulinarne dzieło sztuki. Warto zrobić jej nieco więcej i zamrozić, by później ekspresowo wyczarować deser.
Nie znam osoby, która nie lubiłaby kruszonki. Najlepsza jest ta maślana, chrupiąca, czasem wzbogacona o płatki migdałów czy szczyptę cynamonu. Chociaż przygotowanie jej jest proste i szybkie, to warto zrobić za jednym zamachem małą nadwyżkę. Dzięki temu stworzenie deseru dla niespodziewanych gości będzie jeszcze łatwiejsze.
Odrywane bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi borówkami. Z dodatkiem kruszonki i lukru
Jak zrobić idealną kruszonkę?
Kruszonka musi być sypka i krucha, nie może zlepić się w twardą masę. Kluczowe jest użycie zimnego masła i szybkie zagniatanie, by masło nie zdążyło się rozpuścić.
Składniki na dużą porcję:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g zimnego masła,
- 150 g cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub nasion wydrążonych z jednej laski.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj.
- Masło pokrój w małą kostkę i dodaj do suchych składników.
- Rozcieraj składniki palcami, ściskając je i krusząc. Pamiętaj, aby robić to jak najszybciej. Masło powinno oblepić mąkę, tworząc luźne grudki o różnej wielkości.
- Gdy nie ma już dużych kawałków masła, a cała masa jest sypka i grudkowata, kruszonka jest gotowa.
Mrożenie kruszonki
Kruszonka bardzo dobrze znosi mrożenie. Jej niska zawartość wody i tłusta baza sprawiają, że doskonale znosi niskie temperatury. Świeżo przygotowaną kruszonkę rozsyp cienką warstwą na płaskiej tacy lub talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Wstaw do zamrażarki na około 30–60 minut. Dzięki temu nie zlepi się w bryłę. Zamrożoną, sypką kruszonkę przesyp do szczelnego woreczka strunowego lub plastikowego pojemnika. Usuń jak najwięcej powietrza, zamknij i opisz datą.
Największą zaletą mrożonej kruszonki jest to, że możesz używać jej prosto z zamrażarki. Wystarczy wrzucić do naczynia żaroodpornego dowolne owoce, posypać obficie mrożoną kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piecz, aż owoce zmiękną, a kruszonka się zarumieni. Dzięki temu prosty deser wyczarujesz w kilka minut, bez brudzenia rąk i misek.
Upieczoną kruszonkę możesz dodać także do posypania budyniu, jogurtu z owocami lub owsianki, zastępując w ten sposób granolę. Oczywiście sprawdzi się też standardowo do drożdżowych ciast, bułeczek i innych wypieków.