Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykańska kuchnia potrafi zaskoczyć i to nie tylko ilością przetworzonego jedzenia. W tej szarlotce wylądował bowiem składnik, który na co dzień trafia raczej na kanapki.
Szarlotka niejedno ma imię. To deser multikulturowy, bo znaleźć go można w menu wielu restauracji i cukierni na całym świecie. Pod nazwą "apple pie", czyli ciasto jabłkowe, pojawia się także w Stanach Zjednoczonych. Trzeba jednak uważnie czytać całą nazwę, bo pojawia tam nieraz wzmianka o serze. Nie jest to jednak błąd w druku — szarlotkę podaje się z dodatkiem sera cheddar. Dla nas to kulinarna profanacja, ale są osoby, które doceniają ten nietypowy przepis.
Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników
Szarlotka z serem cheddar
Podczas gdy w Polsce panuje niepodzielne przekonanie o tym, że szarlotka to deser serwowany na ciepło, ewentualnie z bitą śmietaną lub lodami, w Stanach Zjednoczonych utarł się zwyczaj, który niejeden polski tradycjonalista uzna za przejaw szaleństwa.
Przepis ten pochodzi z czasów, gdy ser był w Stanach był produktem lokalnym i domowym, niemal tak powszechnym jak jabłka. Istnieje nawet stare powiedzenie, które doskonale oddaje tę tradycję: "an apple pie without the cheese is like a kiss without a squeeze", czyli szarlotka bez sera jest jak pocałunek bez uścisku.
Ser w szarlotce najczęściej pojawiał się na jej wierzchu, tworząc swego rodzaju zamiennik kruszonki. Przyjemnie się topił, otulając pachnące cynamonem jabłka. Połączenie sera z owocami nie jest tak naprawdę niczym zaskakującym - wszak na desce serów nieraz pojawia się owocowa konfitura.
Przepis na amerykańską szarlotkę
Zazwyczaj używa się ostrego, dojrzałego cheddara, aby jego smak był wystarczająco wyrazisty, by przebić się przez słodycz i cynamon. Ser dodaje się pod koniec pieczenia, układa się go na jeszcze ciepłym kawałku ciasta lub serwuje jako gruby plaster obok deseru. Tłuszcz zawarty w serze równoważy kwasowość jabłek i dodaje głębi smakowi, jednocześnie podnosząc doznania smakowe. Ser ma za zadanie działać jak przyprawa, a nie jako dodatek.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 227 g zimnego masła,
- 1 łyżeczka soli,
- pół szklanki zimnej wody
Nadzienie:
- 6-7 dużych jabłek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki lub skrobi kukurydzianej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta soli.
Do podania:
- ser cheddar.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj zimne masło i siekaj nożem lub rozcieraj palcami, aż mieszanka będzie przypominać gruby piasek.
- Stopniowo dodawaj zimną wodę, aż ciasto się połączy.
- Podziel ciasto na dwie części (jedna nieco większa na spód), zawiń w folię i chłodź minimum 30 minut.
- W dużej misce wymieszaj pokrojone w cienkie plastry jabłka z cukrem, mąką, cynamonem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i szczyptą soli.
- Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy ok. 23 cm. Przełóż nadzienie jabłkowe do formy.
- Rozwałkuj drugą część ciasta na wierzch - można zrobić z niego kratkę lub ułożyć pełny placek. Zrób kilka nacięć.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 30-40 minut, aż ciasto będzie złociste, a jabłka miękkie.
- Wyjmij z piekarnika i nieco przestudź.
- Na wierzchu każdego kawałka plaster sera cheddar.
Ser lekko się roztopi, otulając ciasto. To połączenie zaskakujące, ale wciąż zjednuje sobie fanów. Smacznego!