Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna

Amerykańska kuchnia potrafi zaskoczyć i to nie tylko ilością przetworzonego jedzenia. W tej szarlotce wylądował bowiem składnik, który na co dzień trafia raczej na kanapki.

Szarlotka z dodatkiem seraSzarlotka z dodatkiem sera
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Szarlotka niejedno ma imię. To deser multikulturowy, bo znaleźć go można w menu wielu restauracji i cukierni na całym świecie. Pod nazwą "apple pie", czyli ciasto jabłkowe, pojawia się także w Stanach Zjednoczonych. Trzeba jednak uważnie czytać całą nazwę, bo pojawia tam nieraz wzmianka o serze. Nie jest to jednak błąd w druku — szarlotkę podaje się z dodatkiem sera cheddar. Dla nas to kulinarna profanacja, ale są osoby, które doceniają ten nietypowy przepis.

Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników

Szarlotka z serem cheddar

Podczas gdy w Polsce panuje niepodzielne przekonanie o tym, że szarlotka to deser serwowany na ciepło, ewentualnie z bitą śmietaną lub lodami, w Stanach Zjednoczonych utarł się zwyczaj, który niejeden polski tradycjonalista uzna za przejaw szaleństwa.

Przepis ten pochodzi z czasów, gdy ser był w Stanach był produktem lokalnym i domowym, niemal tak powszechnym jak jabłka. Istnieje nawet stare powiedzenie, które doskonale oddaje tę tradycję: "an apple pie without the cheese is like a kiss without a squeeze", czyli szarlotka bez sera jest jak pocałunek bez uścisku.

Szarlotka z dodatkiem sera
Szarlotka z dodatkiem sera © Adobe Stock | brent Hofacker

Ser w szarlotce najczęściej pojawiał się na jej wierzchu, tworząc swego rodzaju zamiennik kruszonki. Przyjemnie się topił, otulając pachnące cynamonem jabłka. Połączenie sera z owocami nie jest tak naprawdę niczym zaskakującym - wszak na desce serów nieraz pojawia się owocowa konfitura.

Przepis na amerykańską szarlotkę

Zazwyczaj używa się ostrego, dojrzałego cheddara, aby jego smak był wystarczająco wyrazisty, by przebić się przez słodycz i cynamon. Ser dodaje się pod koniec pieczenia, układa się go na jeszcze ciepłym kawałku ciasta lub serwuje jako gruby plaster obok deseru. Tłuszcz zawarty w serze równoważy kwasowość jabłek i dodaje głębi smakowi, jednocześnie podnosząc doznania smakowe. Ser ma za zadanie działać jak przyprawa, a nie jako dodatek.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 227 g zimnego masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół szklanki zimnej wody

Nadzienie:

  • 6-7 dużych jabłek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki lub skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli.

Do podania:

  • ser cheddar.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj zimne masło i siekaj nożem lub rozcieraj palcami, aż mieszanka będzie przypominać gruby piasek.
  2. Stopniowo dodawaj zimną wodę, aż ciasto się połączy.
  3. Podziel ciasto na dwie części (jedna nieco większa na spód), zawiń w folię i chłodź minimum 30 minut.
  4. W dużej misce wymieszaj pokrojone w cienkie plastry jabłka z cukrem, mąką, cynamonem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i szczyptą soli.
  5. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy ok. 23 cm. Przełóż nadzienie jabłkowe do formy.
  6. Rozwałkuj drugą część ciasta na wierzch - można zrobić z niego kratkę lub ułożyć pełny placek. Zrób kilka nacięć.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 30-40 minut, aż ciasto będzie złociste, a jabłka miękkie.
  8. Wyjmij z piekarnika i nieco przestudź.
  9. Na wierzchu każdego kawałka plaster sera cheddar.

Ser lekko się roztopi, otulając ciasto. To połączenie zaskakujące, ale wciąż zjednuje sobie fanów. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca