Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Śliwki pod kruszonką to chyba najprostszy przepis na jesienny deser. Ale w jaki sposób wyczarować przysmak w wersji bez glutenu? Już podpowiadam, jaka inna mąka jest najlepsza na domową kruszonkę.
Kruszonkę możesz przygotować również z płatków owsianych i orzechów – wtedy będzie jeszcze bardziej chrupiąca i pełna wartości odżywczych. Jednak tym razem zależało mi na tym, aby kruszonka w wersji bezglutenowej była jak najbardziej zbliżona do tradycyjnej domowej kruszonki. Zmieszałam mąkę ryżową z kokosową i wyszła doskonała. Aromat podczas pieczenia wypełnił całą kuchnię.
Sernik z kakaową kruszonką w RegioJet
Przepis na śliwki pod kruszonką bezglutenową
Pod taką kruszonką możesz zapiec nie tylko śliwki, ale także jabłka, morele lub winogrona. Jesienią warto dodać szczyptę przypraw korzennych – możesz wybrać cynamon, kardamon, ziarenka wanilii lub mielone goździki. Deser najlepiej smakuje na ciepło z porcją lodów waniliowych lub sosem angielskim.
Składniki:
- 60 g mąki ryżowej,
- 60 g mąki kokosowej,
- 4 łyżki cukru,
- 75 g zimnego masła,
- 1 kg śliwek węgierek,
- 1 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp dwa rodzaje mąki i wymieszaj z cukrem. Następnie dodaj pokrojone nożem zimne masło i rozetrzyj składniki palcami. Przykryj kruszonkę folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 30 minut.
- W tym czasie przygotuj śliwki. Pokrój je na połówki i wyjmij ze środka pestki. Wymieszaj z cynamonem i przełóż do ceramicznej formy na tartę.
- Wyjmij kruszonkę z zamrażalnika i posyp nią śliwki.
- Wstaw do pieczenia w temperaturze 190 stopni Celsjusza na 20–25 minut. Wyjmij, kiedy kruszonka będzie rumiana.