PrzepisProste przepisyWeź jabłka i płatki owsiane. Upieczesz słodkości, które nie pójdą w boczki

Weź jabłka i płatki owsiane. Upieczesz słodkości, które nie pójdą w boczki

Jabłka pod owsianą kruszonką to pyszny deser
Jabłka pod owsianą kruszonką to pyszny deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Magdalena Pomorska

04.10.2024 04:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Orzechowa, owsiana kruszonka to połowa idealnego deseru. W tym cieście, a mówiąc precyzyjnie crumble, ukrywam pod nią jesienne owoce. Stawiam na jabłka, czasem wymiennie z gruszkami. To szybki i banalny przepis.

Crumble, czyli ciasto bez spodu, to pyszna propozycja z piekarnika. W oryginalnej wersji robi się je z maślanej, klasycznej kruszonki. Jeśli jednak liczysz kalorie i chcesz spróbować nieco lżejszej wersji, zamień mąkę pszenną na płatki owsiane. Dorzuć do tego orzechy i deser w stylu fit zrobisz w mig.

W czym upiec crumble?

Do tego deseru z piekarnika najlepiej sprawdzi się naczynie żaroodporne. Nie wymaga wykładania papierem do pieczenia. Główna zaleta naczyń żaroodpornych to łatwość i wygoda użytkowania. Można w nich przyrządzać zdrowe i pyszne potrawy, a także przechowywać resztki bez potrzeby przekładania do innych pojemników. Są one odporne na wysokie temperatury, co pozwala na pieczenie, zapiekanie, a nawet duszenie potraw przez długi czas. Dzięki przezroczystym ściankom, możesz łatwo kontrolować proces gotowania, a także estetycznie serwować dania prosto na stół.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na crumble z owsianą kruszonką

Podstawowy zestaw składników to płatki owsiane i masło oraz słodzidło. Cukier możesz zamienić na syrop klonowy lub miód. Płatki owsiane z kolei możesz częściowo zblendować, ale nie na idealny pył. Masło powinno być schłodzone, ale nie za twarde, aby łatwo było utrzeć całość.

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych,
  • 100 g masła,
  • 80 g cukru trzcinowego,
  • 60 g obranych orzechów włoskich,
  • 800 g jabłek lub jabłek i gruszek.

Przygotowanie:

  1. W misce utrzyj płatki owsiane z masłem i cukrem.
  2. Owoce obierz i pokrój na większe kawałki.
  3. Naczynie natłuść masłem (najlepiej, żeby wykorzystać do tego papierek po maśle, który warto trzymać w zamrażalniku).
  4. Piekarnik rozgrzej do 185°C.
  5. Ułóż owoce, pokryj kruszonką z płatków.
  6. Orzechy posiekaj i rozrzuć na wierzch.
  7. Naczynie włóż do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut
  8. Crumble pod kruszonką z płatków owsianych podawaj na gorąco.
płatki owsianekruszonkadeser fit