Weź jabłka i płatki owsiane. Upieczesz słodkości, które nie pójdą w boczki
Orzechowa, owsiana kruszonka to połowa idealnego deseru. W tym cieście, a mówiąc precyzyjnie crumble, ukrywam pod nią jesienne owoce. Stawiam na jabłka, czasem wymiennie z gruszkami. To szybki i banalny przepis.
04.10.2024 04:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Crumble, czyli ciasto bez spodu, to pyszna propozycja z piekarnika. W oryginalnej wersji robi się je z maślanej, klasycznej kruszonki. Jeśli jednak liczysz kalorie i chcesz spróbować nieco lżejszej wersji, zamień mąkę pszenną na płatki owsiane. Dorzuć do tego orzechy i deser w stylu fit zrobisz w mig.
W czym upiec crumble?
Do tego deseru z piekarnika najlepiej sprawdzi się naczynie żaroodporne. Nie wymaga wykładania papierem do pieczenia. Główna zaleta naczyń żaroodpornych to łatwość i wygoda użytkowania. Można w nich przyrządzać zdrowe i pyszne potrawy, a także przechowywać resztki bez potrzeby przekładania do innych pojemników. Są one odporne na wysokie temperatury, co pozwala na pieczenie, zapiekanie, a nawet duszenie potraw przez długi czas. Dzięki przezroczystym ściankom, możesz łatwo kontrolować proces gotowania, a także estetycznie serwować dania prosto na stół.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na crumble z owsianą kruszonką
Podstawowy zestaw składników to płatki owsiane i masło oraz słodzidło. Cukier możesz zamienić na syrop klonowy lub miód. Płatki owsiane z kolei możesz częściowo zblendować, ale nie na idealny pył. Masło powinno być schłodzone, ale nie za twarde, aby łatwo było utrzeć całość.
Składniki:
- 200 g płatków owsianych,
- 100 g masła,
- 80 g cukru trzcinowego,
- 60 g obranych orzechów włoskich,
- 800 g jabłek lub jabłek i gruszek.
Przygotowanie:
- W misce utrzyj płatki owsiane z masłem i cukrem.
- Owoce obierz i pokrój na większe kawałki.
- Naczynie natłuść masłem (najlepiej, żeby wykorzystać do tego papierek po maśle, który warto trzymać w zamrażalniku).
- Piekarnik rozgrzej do 185°C.
- Ułóż owoce, pokryj kruszonką z płatków.
- Orzechy posiekaj i rozrzuć na wierzch.
- Naczynie włóż do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut
- Crumble pod kruszonką z płatków owsianych podawaj na gorąco.