Weź jabłka i płatki owsiane. Upieczesz słodkości, które nie pójdą w boczki

Orzechowa, owsiana kruszonka to połowa idealnego deseru. W tym cieście, a mówiąc precyzyjnie crumble, ukrywam pod nią jesienne owoce. Stawiam na jabłka, czasem wymiennie z gruszkami. To szybki i banalny przepis.

Jabłka pod owsianą kruszonką to pyszny deserJabłka pod owsianą kruszonką to pyszny deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Magdalena Pomorska

Crumble, czyli ciasto bez spodu, to pyszna propozycja z piekarnika. W oryginalnej wersji robi się je z maślanej, klasycznej kruszonki. Jeśli jednak liczysz kalorie i chcesz spróbować nieco lżejszej wersji, zamień mąkę pszenną na płatki owsiane. Dorzuć do tego orzechy i deser w stylu fit zrobisz w mig.

W czym upiec crumble?

Do tego deseru z piekarnika najlepiej sprawdzi się naczynie żaroodporne. Nie wymaga wykładania papierem do pieczenia. Główna zaleta naczyń żaroodpornych to łatwość i wygoda użytkowania. Można w nich przyrządzać zdrowe i pyszne potrawy, a także przechowywać resztki bez potrzeby przekładania do innych pojemników. Są one odporne na wysokie temperatury, co pozwala na pieczenie, zapiekanie, a nawet duszenie potraw przez długi czas. Dzięki przezroczystym ściankom, możesz łatwo kontrolować proces gotowania, a także estetycznie serwować dania prosto na stół.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwinie pieczone z cynamonem i kruszonką

Przepis na crumble z owsianą kruszonką

Podstawowy zestaw składników to płatki owsiane i masło oraz słodzidło. Cukier możesz zamienić na syrop klonowy lub miód. Płatki owsiane z kolei możesz częściowo zblendować, ale nie na idealny pył. Masło powinno być schłodzone, ale nie za twarde, aby łatwo było utrzeć całość.

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych,
  • 100 g masła,
  • 80 g cukru trzcinowego,
  • 60 g obranych orzechów włoskich,
  • 800 g jabłek lub jabłek i gruszek.

Przygotowanie:

  1. W misce utrzyj płatki owsiane z masłem i cukrem.
  2. Owoce obierz i pokrój na większe kawałki.
  3. Naczynie natłuść masłem (najlepiej, żeby wykorzystać do tego papierek po maśle, który warto trzymać w zamrażalniku).
  4. Piekarnik rozgrzej do 185°C.
  5. Ułóż owoce, pokryj kruszonką z płatków.
  6. Orzechy posiekaj i rozrzuć na wierzch.
  7. Naczynie włóż do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut
  8. Crumble pod kruszonką z płatków owsianych podawaj na gorąco.

Wybrane dla Ciebie

Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni