Weź jabłka i płatki owsiane. Upieczesz słodkości, które nie pójdą w boczki

Orzechowa, owsiana kruszonka to połowa idealnego deseru. W tym cieście, a mówiąc precyzyjnie crumble, ukrywam pod nią jesienne owoce. Stawiam na jabłka, czasem wymiennie z gruszkami. To szybki i banalny przepis.

Jabłka pod owsianą kruszonką to pyszny deserJabłka pod owsianą kruszonką to pyszny deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Magdalena Pomorska

Crumble, czyli ciasto bez spodu, to pyszna propozycja z piekarnika. W oryginalnej wersji robi się je z maślanej, klasycznej kruszonki. Jeśli jednak liczysz kalorie i chcesz spróbować nieco lżejszej wersji, zamień mąkę pszenną na płatki owsiane. Dorzuć do tego orzechy i deser w stylu fit zrobisz w mig.

W czym upiec crumble?

Do tego deseru z piekarnika najlepiej sprawdzi się naczynie żaroodporne. Nie wymaga wykładania papierem do pieczenia. Główna zaleta naczyń żaroodpornych to łatwość i wygoda użytkowania. Można w nich przyrządzać zdrowe i pyszne potrawy, a także przechowywać resztki bez potrzeby przekładania do innych pojemników. Są one odporne na wysokie temperatury, co pozwala na pieczenie, zapiekanie, a nawet duszenie potraw przez długi czas. Dzięki przezroczystym ściankom, możesz łatwo kontrolować proces gotowania, a także estetycznie serwować dania prosto na stół.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwinie pieczone z cynamonem i kruszonką

Przepis na crumble z owsianą kruszonką

Podstawowy zestaw składników to płatki owsiane i masło oraz słodzidło. Cukier możesz zamienić na syrop klonowy lub miód. Płatki owsiane z kolei możesz częściowo zblendować, ale nie na idealny pył. Masło powinno być schłodzone, ale nie za twarde, aby łatwo było utrzeć całość.

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych,
  • 100 g masła,
  • 80 g cukru trzcinowego,
  • 60 g obranych orzechów włoskich,
  • 800 g jabłek lub jabłek i gruszek.

Przygotowanie:

  1. W misce utrzyj płatki owsiane z masłem i cukrem.
  2. Owoce obierz i pokrój na większe kawałki.
  3. Naczynie natłuść masłem (najlepiej, żeby wykorzystać do tego papierek po maśle, który warto trzymać w zamrażalniku).
  4. Piekarnik rozgrzej do 185°C.
  5. Ułóż owoce, pokryj kruszonką z płatków.
  6. Orzechy posiekaj i rozrzuć na wierzch.
  7. Naczynie włóż do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut
  8. Crumble pod kruszonką z płatków owsianych podawaj na gorąco.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej