PoradyJak wykorzystać papier po maśle? W ten sposób nie zmarnujesz jedzenia

Jak wykorzystać papier po maśle? W ten sposób nie zmarnujesz jedzenia

Jak wykorzystać papier po maśle? - Pyszności; Foto Canva.com
Jak wykorzystać papier po maśle? - Pyszności; Foto Canva.com

05.02.2023 16:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Masło to ten produkt, bez którego niezwykle ciężko jest sobie wyobrazić rzeczywistość w domowej kuchni. Jest podstawą kanapek, a także dodajemy je do wielu ciast, czy wspaniałych dań. Niezwykle ważne, oprócz samej kostki, jest opakowanie masła. Okazuje się, że można je wykorzystać na kilka praktycznych sposobów. Jak wykorzystać papier po maśle? Będziesz zaskoczony.

Nie wyrzucaj! Jak wykorzystać papier po maśle?

Co robisz z opakowaniem masła po przełożeniu kostki do maselniczki? Z pewnością wyrzucasz. Okazuje się jednak, że taki papier możesz z powodzeniem wykorzystać do innych celów w swojej domowej kuchni. Jak wykorzystać papier po maśle? W ten sposób możesz na przykład uniknąć marnowania jedzenia, zgodnie z ideą zero waste. Dobrze wiesz, że większość produktów spożywczych jest sprzedawana w opakowania plastikowych czy kartonowych. W ich przypadku można bardzo łatwo oddzielić produkt od opakowania.

Masło - Pyszności
Masło - Pyszności

Z masłem nie do końca tak jest. Resztki produktu, bardzo często pozostają na opakowaniu. Dlatego też papier po maśle możesz wykorzystać do natłuszczenia blaszki czy naczynia żaroodpornego, a także do samego pieczenia. Takie działanie będzie zgodnie z ideą zero waste, a ty w odpowiedni sposób wykorzystasz resztki masła, które będą znajdować się na papierku. Zmień swoje codzienne nawyki i miej wpływ na ilość produkowanych śmieci i przyczyń się do zapobiegania marnowania żywności. To bardzo proste — zacznij od siebie!

Jak przechowywać papier po maśle?

Są takie momenty, że ciasto pieczesz w zupełnie innym dniu, a papier po maśle jest gotowy do użycia. Co zrobić w takiej sytuacji, aby resztki masła, jak i sam papier, zachowały swoje właściwości? Wystarczy, że złożysz go na pół — tłustą stroną do wewnątrz i umieścisz w zamrażarce. Jak wykorzystać papier po maśle, gdy będzie ta właściwa pora? Jeśli zdecydujesz się piec ciasto lub przygotowywać inne danie, do którego niezbędna będzie blaszka lub naczynie żaroodporne, to wystarczy, że wyjmiesz papierek z zamrażarki i nasmarujesz nim blachę. Prawda, że proste?

Taki papierek możesz użyć do przygotowania zdrowego ciasta bez mąki i cukru. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: