Kroję rabarbar i posypuję kruszonką. Rodzina prosi mnie o ten deser co drugi dzień

Crumble z rabarbarem to idealny deser na każdą okazję. Łączy w sobie słodką kruszonkę z kwaskowym rabarbarem, tworząc wyjątkowy smak, który zachwyci każdego. Jest to łatwy i szybki w przygotowaniu deser, który z pewnością stanie się twoim ulubionym.

Kroję rabarbar i posypuję kruszonką. Rodzina prosi mnie o ten deser co drugi dzieńKroję rabarbar i posypuję kruszonką. Rodzina prosi mnie o ten deser co drugi dzień
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Crumble z rabarbarem to niezwykłe połączenie kwaśnego smaku rabarbaru z chrupiącą, słodką kruszonką, które zdobywa serca smakoszy na całym świecie. To jeden z tych deserów, który często pojawia się w moim domu, bo po prostu smakuje wyjątkowo. Jak przygotować ten wyjątkowy deser?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy dowód na to, że pyszny deser można zrobić na zwykłej patelni

Crumble z rabarbarem to idealny deser na każdą okazję.

Przygotowanie crumble z rabarbarem jest banalnie proste. Wystarczy pokroić rabarbar, poddusić go z dodatkiem cukru, masła i skrobi, a następnie przykryć go pyszną kruszonką. Całość zapiekamy w piekarniku i gotowe!

Składniki na nadzienie rabarbarowe:

  • 750 g rabarbaru, pokrojonego na 1-centymetrowe kawałki,
  • 50 g drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej.

Sposób przygotowania:

  1. Aby uzyskać idealną kruszonkę, potrzebujemy 150 g mąki pszennej, 110 g miękkiego masła, cukru waniliowego i demerara.
  2. Mąkę mieszamy z masłem, tworząc chrupiącą konsystencję. Dodajemy cukier waniliowy i demerara, delikatnie mieszając, aż uzyskamy kruszonkę gotową do posypania nadzienia.
  3. Nadzienie rabarbarowe posypujemy przygotowaną kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Pieczemy przez około 35 minut, aż kruszonka stanie się złocista i chrupiąca, a rabarbar delikatnie się zrumieni.
  4. Pamiętaj, że podczas pieczenia może się zdarzyć, że trochę soczystego soku wypłynie na kruszonkę, co tylko dodaje smaku i aromatu temu wyjątkowemu deserowi.

Wybrane dla Ciebie

Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki