Kroję rabarbar i posypuję kruszonką. Rodzina prosi mnie o ten deser co drugi dzień

Crumble z rabarbarem to idealny deser na każdą okazję. Łączy w sobie słodką kruszonkę z kwaskowym rabarbarem, tworząc wyjątkowy smak, który zachwyci każdego. Jest to łatwy i szybki w przygotowaniu deser, który z pewnością stanie się twoim ulubionym.

Kroję rabarbar i posypuję kruszonką. Rodzina prosi mnie o ten deser co drugi dzieńKroję rabarbar i posypuję kruszonką. Rodzina prosi mnie o ten deser co drugi dzień
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Crumble z rabarbarem to niezwykłe połączenie kwaśnego smaku rabarbaru z chrupiącą, słodką kruszonką, które zdobywa serca smakoszy na całym świecie. To jeden z tych deserów, który często pojawia się w moim domu, bo po prostu smakuje wyjątkowo. Jak przygotować ten wyjątkowy deser?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy dowód na to, że pyszny deser można zrobić na zwykłej patelni

Crumble z rabarbarem to idealny deser na każdą okazję.

Przygotowanie crumble z rabarbarem jest banalnie proste. Wystarczy pokroić rabarbar, poddusić go z dodatkiem cukru, masła i skrobi, a następnie przykryć go pyszną kruszonką. Całość zapiekamy w piekarniku i gotowe!

Składniki na nadzienie rabarbarowe:

  • 750 g rabarbaru, pokrojonego na 1-centymetrowe kawałki,
  • 50 g drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej.

Sposób przygotowania:

  1. Aby uzyskać idealną kruszonkę, potrzebujemy 150 g mąki pszennej, 110 g miękkiego masła, cukru waniliowego i demerara.
  2. Mąkę mieszamy z masłem, tworząc chrupiącą konsystencję. Dodajemy cukier waniliowy i demerara, delikatnie mieszając, aż uzyskamy kruszonkę gotową do posypania nadzienia.
  3. Nadzienie rabarbarowe posypujemy przygotowaną kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Pieczemy przez około 35 minut, aż kruszonka stanie się złocista i chrupiąca, a rabarbar delikatnie się zrumieni.
  4. Pamiętaj, że podczas pieczenia może się zdarzyć, że trochę soczystego soku wypłynie na kruszonkę, co tylko dodaje smaku i aromatu temu wyjątkowemu deserowi.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy