Kroję rabarbar i posypuję kruszonką. Rodzina prosi mnie o ten deser co drugi dzień

Crumble z rabarbarem to idealny deser na każdą okazję. Łączy w sobie słodką kruszonkę z kwaskowym rabarbarem, tworząc wyjątkowy smak, który zachwyci każdego. Jest to łatwy i szybki w przygotowaniu deser, który z pewnością stanie się twoim ulubionym.

Kroję rabarbar i posypuję kruszonką. Rodzina prosi mnie o ten deser co drugi dzieńKroję rabarbar i posypuję kruszonką. Rodzina prosi mnie o ten deser co drugi dzień
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Crumble z rabarbarem to niezwykłe połączenie kwaśnego smaku rabarbaru z chrupiącą, słodką kruszonką, które zdobywa serca smakoszy na całym świecie. To jeden z tych deserów, który często pojawia się w moim domu, bo po prostu smakuje wyjątkowo. Jak przygotować ten wyjątkowy deser?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy dowód na to, że pyszny deser można zrobić na zwykłej patelni

Crumble z rabarbarem to idealny deser na każdą okazję.

Przygotowanie crumble z rabarbarem jest banalnie proste. Wystarczy pokroić rabarbar, poddusić go z dodatkiem cukru, masła i skrobi, a następnie przykryć go pyszną kruszonką. Całość zapiekamy w piekarniku i gotowe!

Składniki na nadzienie rabarbarowe:

  • 750 g rabarbaru, pokrojonego na 1-centymetrowe kawałki,
  • 50 g drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej.

Sposób przygotowania:

  1. Aby uzyskać idealną kruszonkę, potrzebujemy 150 g mąki pszennej, 110 g miękkiego masła, cukru waniliowego i demerara.
  2. Mąkę mieszamy z masłem, tworząc chrupiącą konsystencję. Dodajemy cukier waniliowy i demerara, delikatnie mieszając, aż uzyskamy kruszonkę gotową do posypania nadzienia.
  3. Nadzienie rabarbarowe posypujemy przygotowaną kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Pieczemy przez około 35 minut, aż kruszonka stanie się złocista i chrupiąca, a rabarbar delikatnie się zrumieni.
  4. Pamiętaj, że podczas pieczenia może się zdarzyć, że trochę soczystego soku wypłynie na kruszonkę, co tylko dodaje smaku i aromatu temu wyjątkowemu deserowi.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości