Ewa Wachowicz wyciska sezon na szparagi jak cytrynkę. Podzieliła się ulubionymi przepisami

Ostatnio pisaliśmy, jak przygotowuje szparagi Kasia Cichopek z partnerem. Teraz mamy receptury Ewy Wachowicz, która przyznała, że również jest wielką fanką tych wiosennych warzyw. Pozostaje brać z niej przykład, bo to zdrowe i pyszne warzywa. A sezon na nie wcale nie jest taki długi!

zupa szparagowaEwa Wachowicz jest fanką zupy szparagowej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ewa Wachowicz była gościną podcastu "To właśnie weekend", w którym spotkała się z Beatą Tadlą. Właśnie podczas tej rozmowy zdradziła, które szparagi chętnie przygotowuje i je. - Najbardziej lubię zielone szparagi, bo... nie trzeba ich obierać. Gdybym jednak miała dokonać wyboru pod względem smakowym, to wybrałabym białe szparagi. One są najdelikatniejsze, najsmaczniejsze. Bardzo często robię z nich zupę. Niestety białe szparagi trzeba obrać i trzeba to zrobić bardzo delikatnie, żeby nam się nie połamały – tłumaczy Ewa Wachowicz, restauratorka i autorka programów i książek kulinarnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kupiłeś zielone szparagi i nie wiesz, co z nimi zrobić? Pomysł na szybki obiad prosto z piekarnika już czeka

Pyszne wspomnienie

Jednak za najsmaczniejsze kulinarna ekspertka uznała szparagi, które trudno kupić na straganach. Chodzi o dzikie szparagi. - Byłam kiedyś na Balearach i na tamtejszych wydmach rosną właśnie dzikie szparagi. Miałam okazję kilka z nich zebrać i zrobić je na ruszcie. Dodałam tylko trochę oliwy, przypraw, soli. To było coś najpyszniejszego na świecie – wspomina Ewa Wachowicz. W podobny sposób można przygotować zielone szparagi.

Przyda się lód

Szparagi, które możemy kupić, także mogą być wspomnieniem wiosennych posiłków. Jednak trzeba zwracać uwagę, by kupić je jak najświeższe, a potem odpowiednio przechowywać. - Bierzemy ręczniki papierowe albo lnianą ściereczkę, moczymy, żeby była wilgotna. Zawijamy szparagi w tę wilgotną ściereczkę i wkładamy do lodówki, tam, gdzie przechowujemy warzywa – radzi Ewa Wachowicz i dodaje jeszcze jeden pomysł. - Jeśli kupimy szparagi już lekko zwiędnięte, to możemy je wrzucić do miski z wodą, dodać troszeczkę kostek lodu i zostawić na parę godzin. Dzięki temu odzyskają trochę świeżości i jędrności.

Coś dla siebie, coś dla bliskich

Ulubiony przepis na szparagi Ewy Wachowicz jest bardzo prosty. - Gotujemy szparagi, ale takie al dente, aby były jędrne. Pamiętajmy, że te jędrne warzywa są lepiej przez nas przyswajalne, mniej kaloryczne i dają nam więcej witamin. Następnie robimy palone masło i dodajemy do niego szynkę parmeńską (ale może być też tylko z masłem)- zdradza Ewa Wachowicz. Dodała też, że jej rodzina uwielbia szparagi pod beszamelem, który przygotowuje na bazie mleka, mąki i masła. Takie wydanie jest zdecydowanie bardziej kaloryczne.

Liczy się kulinarna wyobraźnia

Bardzo efektowne danie, które także z tych warzyw przygotowuje Ewa Wachowicz to...zupa. Nie jest to jednak dobrze znana zupa krem. Restauratorka oddzielnie gotuje zielone i białe szparagi.

- Na talerz równocześnie z jednej strony wlewam biały wywar, a z drugiej zielony wywar. Później wszystko posypuję prażonymi migdałami. To coś pysznego! – zachwyca się Ewa Wachowicz.

Na koniec dorzuca jeszcze jeden pomysł: - Bardzo fajna jest też frittata ze szparagami. Bierzemy szparagi, podgotowujemy, zalewamy jajami, doprawionymi rzeżuchą, czy pietruszką, a potem zapiekamy w piecu albo na patelni. Jeśli chodzi o szparagi, to ogranicza nas tylko jedna rzecz... nasza wyobraźnia - podsumowała kulinarna ekspertka. Zgadzacie się z nią? Macie własne pomysły na szparagi?

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯