Babcia Stenia spod Wilna przez całą wiosnę robi tylko taką zupę. Smakuje jak marzenie

Kiedyś z chłodnikiem czekało się do maja, ale w tym roku pogoda jest już w kwietniu jak latem. Sezon można zacząć wcześniej i dobrze, bo to przepyszna zupa na zimno. Jest lekka, ma dużo białka, orzeźwia. Sprawdzi się także w diecie osób starszych. Moja babcia przygotowuje ją na okrągło.

Już się zaczyna sezon na chłodnik!Już się zaczyna sezon na chłodnik!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
Dorota Gepert

Chłodnik litewski to z pewnością najbardziej znana zupa na zimno. Jej głównym składnikiem jest botwinka, którą już od jakiegoś czasu można kupić na straganach. Historia powstania tej niezwykłej zupy sięga XVIII wieku, a dziś jest kulinarnym symbolem Litwy. Kiedyś była jedzona przede wszystkim podczas Wielkiego Postu, dziś nie ma mowy, by zabrakło jej na letnim przyjęciu. Przygotowuje ją też babcia Stenia, odwzorowując smak, który pamięta jeszcze dzieciństwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do kolorowej sałatki dodaję chrupiące ziemniaki. Lepszej kombinacji dawno nie jadłam

Zacznij od botwinki

Pierwszy krok do przygotowania chłodnika litewskiego to drobne posiekanie i obgotowanie botwinki. Można to zrobić w wodzie, ale będzie bardziej aromatyczna, gdy użyjesz delikatnego bulionu, np. warzywnego lub cielęcego. Ważne są też dwa rodzaje nabiału i użycie ich w odpowiednich proporcjach. Dobre połączenie to dwie porcje maślanki, kefiru czy zsiadłego mleka na jedną jogurtu czy kwaśnej śmietany.

Przepis to tylko inspiracja

Dodatki do chłodnika zmieniały się na przestrzeni lat. Teraz w przepisie nie może zabraknąć ogórków, rzodkiewek, świeżego koperku i szczypiorku. Można go podawać z młodymi ziemniakami, ale według mnie jajka na twardo są tu bezkonkurencyjne. Chłodnik z przepisu mojej babci jest gęsty i sycący. Jednak przygotowanie go tak, by był bardziej rzadki, to nic trudnego. Wystarczy dodać mniej warzyw, więcej nabiału. W przypadku chłodnika nie trzeba się trzymać sztywno przepisu.

Chłodnik litewski jak u babci

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 2 ogórki małosolne,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół cytryny,
  • łyżeczka chrzanu (opcjonalnie),
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody,
  • 500 ml maślanki,
  • 250 ml jogurtu lub śmietany,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:


  1. Drobno posiekaj botwinkę: łodyżki, liście i buraczki. Zalej je bulionem, tak by były przykryte. Gotuj 15 minut, dodaj sok z połowy cytryny i odstaw do ostygnięcia.
  2. Drobno posiekaj szczypiorek i koperek (zostaw połowę do podania). Zetrzyj na tarce rzodkiewki, a ogórki pokrój w kostkę. Dodaj te składniki do botwinki wraz z maślanką oraz jogurtem lub śmietaną.
  3. Dopraw chrzanem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Następnie dodaj do smaku sól i pieprz, wymieszaj. Chłodnik wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Podawaj jajkiem ugotowanym na twardo, posyp go szczypiorkiem i koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀