Babcia Stenia spod Wilna przez całą wiosnę robi tylko taką zupę. Smakuje jak marzenie

Kiedyś z chłodnikiem czekało się do maja, ale w tym roku pogoda jest już w kwietniu jak latem. Sezon można zacząć wcześniej i dobrze, bo to przepyszna zupa na zimno. Jest lekka, ma dużo białka, orzeźwia. Sprawdzi się także w diecie osób starszych. Moja babcia przygotowuje ją na okrągło.

Już się zaczyna sezon na chłodnik!Już się zaczyna sezon na chłodnik!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
Dorota Gepert

Chłodnik litewski to z pewnością najbardziej znana zupa na zimno. Jej głównym składnikiem jest botwinka, którą już od jakiegoś czasu można kupić na straganach. Historia powstania tej niezwykłej zupy sięga XVIII wieku, a dziś jest kulinarnym symbolem Litwy. Kiedyś była jedzona przede wszystkim podczas Wielkiego Postu, dziś nie ma mowy, by zabrakło jej na letnim przyjęciu. Przygotowuje ją też babcia Stenia, odwzorowując smak, który pamięta jeszcze dzieciństwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do kolorowej sałatki dodaję chrupiące ziemniaki. Lepszej kombinacji dawno nie jadłam

Zacznij od botwinki

Pierwszy krok do przygotowania chłodnika litewskiego to drobne posiekanie i obgotowanie botwinki. Można to zrobić w wodzie, ale będzie bardziej aromatyczna, gdy użyjesz delikatnego bulionu, np. warzywnego lub cielęcego. Ważne są też dwa rodzaje nabiału i użycie ich w odpowiednich proporcjach. Dobre połączenie to dwie porcje maślanki, kefiru czy zsiadłego mleka na jedną jogurtu czy kwaśnej śmietany.

Przepis to tylko inspiracja

Dodatki do chłodnika zmieniały się na przestrzeni lat. Teraz w przepisie nie może zabraknąć ogórków, rzodkiewek, świeżego koperku i szczypiorku. Można go podawać z młodymi ziemniakami, ale według mnie jajka na twardo są tu bezkonkurencyjne. Chłodnik z przepisu mojej babci jest gęsty i sycący. Jednak przygotowanie go tak, by był bardziej rzadki, to nic trudnego. Wystarczy dodać mniej warzyw, więcej nabiału. W przypadku chłodnika nie trzeba się trzymać sztywno przepisu.

Chłodnik litewski jak u babci

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 2 ogórki małosolne,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół cytryny,
  • łyżeczka chrzanu (opcjonalnie),
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody,
  • 500 ml maślanki,
  • 250 ml jogurtu lub śmietany,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:


  1. Drobno posiekaj botwinkę: łodyżki, liście i buraczki. Zalej je bulionem, tak by były przykryte. Gotuj 15 minut, dodaj sok z połowy cytryny i odstaw do ostygnięcia.
  2. Drobno posiekaj szczypiorek i koperek (zostaw połowę do podania). Zetrzyj na tarce rzodkiewki, a ogórki pokrój w kostkę. Dodaj te składniki do botwinki wraz z maślanką oraz jogurtem lub śmietaną.
  3. Dopraw chrzanem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Następnie dodaj do smaku sól i pieprz, wymieszaj. Chłodnik wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Podawaj jajkiem ugotowanym na twardo, posyp go szczypiorkiem i koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku