Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę

Pasta rybna z twarogiem, czyli tak zwana awanturka, była bardzo popularna w czasach PRL-u. Tym razem znalazłam przepis na równie prostą, ale o wiele bardziej kremową wersję z rybkami, z których nie trzeba wyjmować ości. Pasta jest odpowiednia dla seniorów i osób chorujących na cukrzycę.

Pasta do chleba ze szprotkamiPasta do chleba ze szprotkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W środku zamiast wędzonej makreli znajdują się szprotki, czyli wszystkim znane małe rybki, najczęściej sprzedawane w puszkach po kilka złotych. Rozgniatam je z twarogiem i jogurtem, dzięki którym pasta nabiera dodatkowych wartości odżywczych i przyjemnej, kremowej tekstury. Niepozorne szprotki dietetycy stawiają wysoko ponad wieloma dużymi rybami morskimi.

Nie śledzie, a twarożek. Po tatarsku smakuje jak najlepsza pasta kanapkowa

Wartości odżywcze pasty ze szprotek

Szprotki dostarczają pełnowartościowego białka oraz kwasów omega-3, a jedzone wraz z miękkimi ośćmi stanowią dobre źródło wapnia. W połączeniu z twarogiem, który również zawiera wapń, tworzą sycącą pastę o korzystnym profilu odżywczym. Gdy rozsmarujesz ją na kromce pełnoziarnistego chleba, otrzymasz posiłek, który dostarcza energii głównie z wolniej trawionych węglowodanów – to pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy, co szczególnie ważne w diecie osób starszych oraz dbających o gospodarkę cukrową.

W przeciwieństwie do dużych ryb morskich, szprotki zwierają niewielkie ilości metali ciężkich, dlatego są bezpiecznym wyborem na co dzień. Ich miękkie ości, delikatne mięso i naturalne tłuszcze sprawiają, że śniadaniowa pasta nie tylko dobrze smakuje, ale też dostarcza składników korzystnych dla pracy serca i mózgu. To prosty sposób na wprowadzenie większej ilości ryb do codziennej diety – bez skomplikowanych przepisów, drogich produktów i żmudnej obróbki. Pozornie zwykła kanapka z twarogiem i szprotkami to pełnowartościowy i pożywny posiłek, który sprawdza się zarówno na szybkie śniadanie, jak i na kolację.

Przepis na kremową pastę ze szprotkami

Do pasty możesz dodać dowolny ziołowy dodatek – oprócz szczypiorku świetnie pasują natka pietruszki, koperek, świeże listki bazylii lub kolendry.

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 1 puszka szprotek w oleju,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg przełóż do miski.
  2. Dodaj szprotki odsączone z oleju i jogurt. Rozdrobnij widelcem.
  3. Wrzuć posiekany szczypiorek, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
Wybrane dla Ciebie
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀