Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Ta pasta to prosty sposób na to, by urozmaicić śniadania i zadbać o to, by w menu częściej pojawiała się ryba.
Pasta rybna to niezawodny klasyk, ale moja wersja idzie o krok dalej. Łączę delikatnego śledzie i wyrazistą makrelę w jednej miseczce. To połączenie tak pyszne i sycące, że potrafi zniknąć ze stołu w mgnieniu oka, a niektórzy zajadają je nawet bez pieczywa. Pożywna, kremowa pasta, wzbogacona chrupkością kiszonego ogórka, to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia.
Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany
Pasta rybna na kanapki
Sekret wyjątkowego smaku tej pasty tkwi w zbalansowaniu tłustych, ale różnych w smaku ryb. Wędzona makrela dostarcza intensywnego, dymnego aromatu, jest też bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które są kluczowe dla serca i mózgu. Na dodatek jest miękka i łatwo się rozdrabnia. Śledź wprowadza delikatniejszą, ale równie wyrazistą słono-kwaśną nutę.
Połączenie tych dwóch ryb z dodatkiem majonezu tworzy kremową, ale bogatą bazę. Ważną rolę odgrywa tutaj także bardzo drobno pokrojony lub starty ogórek kiszony. Świetnie przełamuje tłustość ryb, dodaje chrupkości i wprowadza kwaskowatą, świeżą nutę. Dzięki wysokiej zawartości białka oraz zdrowych tłuszczów ta pasta zapewnia energię na długie godziny i uczucie sytości.
Składniki:
- 1 wędzona makrela,
- 2 płaty śledzi solonych matjas,
- 2-3 jajka,
- 2 ogórki kiszone,
- 2-3 łyżki majonezu,
- pół cebuli,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- sól i pieprz do smaku,
- posiekany szczypiorek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie oddzielam mięso z makreli, usuwając z niej skórę oraz ości.
- Filety śledziowe wymocz w mleku lub wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli.
- Makrelę oraz filety bardzo drobno posiekaj nożem.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz, posiekaj i dodaj do ryby.
- Dorzuć pokrojonego ogórka, majonez oraz musztardę i dokładnie wymieszaj, aby powstała kremowa pasta.
- Dopraw do smaku solą oraz dużą ilością pieprzu. Z solą jednak nie przesadzaj, bo same ryby mają już jej smak.
- Gotową pastę schłodź w lodówce i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Pasta z makreli i śledzia świetnie sprawdzi się na świeżym pieczywie i na tostach. Dobrze smakuje także następnego dnia, gdy smaki się przegryzą. Jeśli chcesz ją odchudzić, możesz część majonezu zastąpić jogurtem naturalnym. Smacznego!