Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba

Ta pasta to prosty sposób na to, by urozmaicić śniadania i zadbać o to, by w menu częściej pojawiała się ryba.

Pasta rybna na śniadaniePasta rybna na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pasta rybna to niezawodny klasyk, ale moja wersja idzie o krok dalej. Łączę delikatnego śledzie i wyrazistą makrelę w jednej miseczce. To połączenie tak pyszne i sycące, że potrafi zniknąć ze stołu w mgnieniu oka, a niektórzy zajadają je nawet bez pieczywa. Pożywna, kremowa pasta, wzbogacona chrupkością kiszonego ogórka, to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia.

Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany

Pasta rybna na kanapki

Sekret wyjątkowego smaku tej pasty tkwi w zbalansowaniu tłustych, ale różnych w smaku ryb. Wędzona makrela dostarcza intensywnego, dymnego aromatu, jest też bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które są kluczowe dla serca i mózgu. Na dodatek jest miękka i łatwo się rozdrabnia. Śledź wprowadza delikatniejszą, ale równie wyrazistą słono-kwaśną nutę.

Połączenie tych dwóch ryb z dodatkiem majonezu tworzy kremową, ale bogatą bazę. Ważną rolę odgrywa tutaj także bardzo drobno pokrojony lub starty ogórek kiszony. Świetnie przełamuje tłustość ryb, dodaje chrupkości i wprowadza kwaskowatą, świeżą nutę. Dzięki wysokiej zawartości białka oraz zdrowych tłuszczów ta pasta zapewnia energię na długie godziny i uczucie sytości.

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 2 płaty śledzi solonych matjas,
  • 2-3 jajka,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • pół cebuli,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekany szczypiorek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oddzielam mięso z makreli, usuwając z niej skórę oraz ości.
  2. Filety śledziowe wymocz w mleku lub wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli.
  3. Makrelę oraz filety bardzo drobno posiekaj nożem.
  4. Jajka ugotuj na twardo, obierz, posiekaj i dodaj do ryby.
  5. Dorzuć pokrojonego ogórka, majonez oraz musztardę i dokładnie wymieszaj, aby powstała kremowa pasta.
  6. Dopraw do smaku solą oraz dużą ilością pieprzu. Z solą jednak nie przesadzaj, bo same ryby mają już jej smak.
  7. Gotową pastę schłodź w lodówce i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Pasta z makreli i śledzia świetnie sprawdzi się na świeżym pieczywie i na tostach. Dobrze smakuje także następnego dnia, gdy smaki się przegryzą. Jeśli chcesz ją odchudzić, możesz część majonezu zastąpić jogurtem naturalnym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟