WAŻNE
TERAZ

Ależ sensacja! Blamaż Legii przy Łazienkowskiej

Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis

Listopadowe i grudniowe spotkania przy stole mają swoje żelazne zasady, a jedną z nich jest obecność śledzia. Na Andrzejki, Wigilię czy rodzinne biesiady są pozycją obowiązkową. Warto czasem odejść do tradycyjnych smaków, jak śledzie po kaszubsku i te w śmietanie.

Pyszne śledzie po duńskuPyszne śledzie po duńsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Śledzie po duńsku w korzennej, słodko-kwaśnej marynacie to propozycja, która zaskakuje aromatem i staje się dobrą przekąską na każdą imprezę. Ten przepis to prawdziwy hit na moim stole. Goście zawsze zajadają się nimi z zachwytem, a ich prośby o przepis są najlepszym dowodem na to, że Duńczycy i też potrafią przygotowywać śledzie w mistrzowskim stylu.

Hot dogi na wypasie. Zamiast kiełbaski postaw na klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym

Śledzie po duńsku

Skandynawowie to mistrzowie konserwacji, którzy do tego świetnie radzą sobie z rybami. W tym przypadku filety śledziowe zanurzyli w marynacie z rozgrzewającymi, korzennymi przyprawami. Słodko-kwaśna zalewa z nutą goździków, ziela angielskiego i kolendry to smak, który rozkocha w sobie miłośników śledzi. Jest jednocześnie inny niż tradycyjne polskie przepisu, ale przy tym nie jest przesadnie udziwniony.

To danie idealne dla tych, którzy nie lubią zostawiać przygotowań na ostatnią chwilę. Korzenne śledzie w zalewie powinny spędzić minimum tydzień, aby dobrze się przegryzły. Mają za to długi czas przydatności do spożycia, bo w lodówce stać mogą nawet do 3 miesięcy. Jednak prawda jest taka, że mała jest szansa na to, by stały tak długo - są tak smaczne, że znikają ze stołu w ciągu jednego wieczoru.

Składniki:

  • 12 solonych filetów śledziowych,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 marchewki,
  • kilka gałązek koperku.

Zalewa:

  • 450 ml octu jabłkowego,
  • 240 g cukru,
  • 450 ml wody,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 2 łyżki pieprzu w ziarnach,
  • 1 łyżka nasion kolendry,
  • 2 łyżki gorczycy,
  • 10-15 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 goździków.

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe wymocz w mleku i wodzie, aż będą odpowiednio słone. Możesz odkroić kawałek i spróbować, czy są już dla ciebie odpowiednie.
  2. Cebulę i marchew pokrój w plasterki. Te z marchewki powinny być bardzo cienkie.
  3. Wszystkie składniki zalewy wlej do garnka i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
  4. Zdejmij garnek z palnika i odstaw do wystudzenia. Zalewa powinna mieć temperaturę pokojową.
  5. Filety śledziowe pokrój na mniejsze kawałki.
  6. Układaj w słoikach na zmianę z gałązkami kopru, plasterkami cebuli oraz marchewki.
  7. Zalej całość zalewą tak, aby przykryła wszystkie składniki.
  8. Szczelnie zakręć i odstaw do lodówki na minimum tydzień.

Po tym czasie wystarczy wyjąć śledzie z zalewy i przełożyć na talerz. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie