Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Listopadowe i grudniowe spotkania przy stole mają swoje żelazne zasady, a jedną z nich jest obecność śledzia. Na Andrzejki, Wigilię czy rodzinne biesiady są pozycją obowiązkową. Warto czasem odejść do tradycyjnych smaków, jak śledzie po kaszubsku i te w śmietanie.
Śledzie po duńsku w korzennej, słodko-kwaśnej marynacie to propozycja, która zaskakuje aromatem i staje się dobrą przekąską na każdą imprezę. Ten przepis to prawdziwy hit na moim stole. Goście zawsze zajadają się nimi z zachwytem, a ich prośby o przepis są najlepszym dowodem na to, że Duńczycy i też potrafią przygotowywać śledzie w mistrzowskim stylu.
Hot dogi na wypasie. Zamiast kiełbaski postaw na klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym
Śledzie po duńsku
Skandynawowie to mistrzowie konserwacji, którzy do tego świetnie radzą sobie z rybami. W tym przypadku filety śledziowe zanurzyli w marynacie z rozgrzewającymi, korzennymi przyprawami. Słodko-kwaśna zalewa z nutą goździków, ziela angielskiego i kolendry to smak, który rozkocha w sobie miłośników śledzi. Jest jednocześnie inny niż tradycyjne polskie przepisu, ale przy tym nie jest przesadnie udziwniony.
To danie idealne dla tych, którzy nie lubią zostawiać przygotowań na ostatnią chwilę. Korzenne śledzie w zalewie powinny spędzić minimum tydzień, aby dobrze się przegryzły. Mają za to długi czas przydatności do spożycia, bo w lodówce stać mogą nawet do 3 miesięcy. Jednak prawda jest taka, że mała jest szansa na to, by stały tak długo - są tak smaczne, że znikają ze stołu w ciągu jednego wieczoru.
Składniki:
- 12 solonych filetów śledziowych,
- 1 czerwona cebula,
- 2 marchewki,
- kilka gałązek koperku.
Zalewa:
- 450 ml octu jabłkowego,
- 240 g cukru,
- 450 ml wody,
- 3-4 liście laurowe,
- 2 łyżki pieprzu w ziarnach,
- 1 łyżka nasion kolendry,
- 2 łyżki gorczycy,
- 10-15 ziaren ziela angielskiego,
- 10 goździków.
Sposób przygotowania:
- Filety śledziowe wymocz w mleku i wodzie, aż będą odpowiednio słone. Możesz odkroić kawałek i spróbować, czy są już dla ciebie odpowiednie.
- Cebulę i marchew pokrój w plasterki. Te z marchewki powinny być bardzo cienkie.
- Wszystkie składniki zalewy wlej do garnka i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
- Zdejmij garnek z palnika i odstaw do wystudzenia. Zalewa powinna mieć temperaturę pokojową.
- Filety śledziowe pokrój na mniejsze kawałki.
- Układaj w słoikach na zmianę z gałązkami kopru, plasterkami cebuli oraz marchewki.
- Zalej całość zalewą tak, aby przykryła wszystkie składniki.
- Szczelnie zakręć i odstaw do lodówki na minimum tydzień.
Po tym czasie wystarczy wyjąć śledzie z zalewy i przełożyć na talerz. Smacznego!