Wrzuć kilka kulek do garnka z wodą. Ryż do gołąbków wyjdzie pyszny, jak nigdy wcześniej

Ryż w gołąbkach nie musi być tylko pustym dodatkiem do mięsa. Sam w sobie również może być bardzo aromatyczny, jeśli do gotowania wrzucisz kilka ziarenek popularnej przyprawy. Zwróć również uwagę na proporcje wody do ryżu – zbyt duża ilość sprawi, że zamiast kształtnych ziarenek otrzymasz ryżową papkę.

Gołąbki podaj klasycznie z sosem pomidorowym lub grzybowymGołąbki podaj klasycznie z sosem pomidorowym lub grzybowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Mało kto skupia się na tym etapie przygotowywania gołąbków, uznając ten element za mało istotny. Jednak dobrze ugotowany ryż sprawi, że wnętrze gołąbków będzie nie tylko sycące, ale także pełne smaku. Przyprawą, która nadaje mu charakteru, a jej aromat idealnie komponuje się z gołąbkami, jest ziele angielskie. Jednak uważaj na ilość dodatku, wystarczy dosłownie kilka ziarenek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku

Aromatyczny ryż do gołąbków

Ziele angielskie to przyprawa o głębokim korzennym aromacie i lekko pikantnych nutach. Te małe kuleczki potrafią być bardzo intensywne w smaku, o czym prawdopodobnie każdy z nas przekonał się przynajmniej raz w życiu, kiedy przypadkiem przegryzł ziarno. Dlatego zadbaj o to, by po ugotowaniu ryżu, wyłowić z niego ziele angielskie.

Ryż ugotowany z niewielkim dodatkiem ziela angielskiego delikatnie przechodzi jego aromatem. Nabiera ostrości, która równoważy słodkie nuty. Korzenny aromat wzbogaca również smak mięsa – zarówno wieprzowego, jak i wołowego, które nie jest najbardziej oczywistym wyborem, ale również pasuje do gołąbków. W ten sposób całość staje się o wiele bardziej apetyczna.

Jak ugotować ryż z dodatkiem ziela angielskiego?

  1. Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj 3 kulki ziela angielskiego i łyżeczkę soli.
  2. Odmierz szklankę ryżu i wypłucz ziarna pod bieżącą wodą.
  3. Gdy woda w garnku się zagotuje, wsyp ryż i gotuj przez 10 minut – czas dotyczy zwykłego białego ryżu, w przypadku innych rodzajów ryżu trzymaj się instrukcji na opakowaniu.
  4. Wyjmij ziele angielskie, a ryż pozostaw jeszcze przez 5 min pod przykrywką.
  5. Po tym czasie przełóż ryż do większej miski i wymieszaj z mięsem mielonym.

Inne pomysły na dodatek do gołąbków

Ryż w gołąbkach możesz zamienić na inny dodatek, na przykład kaszę gryczaną, kaszę jęczmienną lub komosę ryżową. Ciekawym zamiennikiem ryżu może być drobno posiekany kalafior, który po zmieszaniu z mięsem będzie przypominał ryż, a jednocześnie wzbogaci potrawę o dodatkowe korzyści zdrowotne. W gołąbkach bezmięsnych świetnie sprawdzi się soczewica – wymieszana z warzywami z powodzeniem zastąpi mięso.

Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥