Wrzuć kilka kulek do garnka z wodą. Ryż do gołąbków wyjdzie pyszny, jak nigdy wcześniej
Ryż w gołąbkach nie musi być tylko pustym dodatkiem do mięsa. Sam w sobie również może być bardzo aromatyczny, jeśli do gotowania wrzucisz kilka ziarenek popularnej przyprawy. Zwróć również uwagę na proporcje wody do ryżu – zbyt duża ilość sprawi, że zamiast kształtnych ziarenek otrzymasz ryżową papkę.
Mało kto skupia się na tym etapie przygotowywania gołąbków, uznając ten element za mało istotny. Jednak dobrze ugotowany ryż sprawi, że wnętrze gołąbków będzie nie tylko sycące, ale także pełne smaku. Przyprawą, która nadaje mu charakteru, a jej aromat idealnie komponuje się z gołąbkami, jest ziele angielskie. Jednak uważaj na ilość dodatku, wystarczy dosłownie kilka ziarenek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc
Aromatyczny ryż do gołąbków
Ziele angielskie to przyprawa o głębokim korzennym aromacie i lekko pikantnych nutach. Te małe kuleczki potrafią być bardzo intensywne w smaku, o czym prawdopodobnie każdy z nas przekonał się przynajmniej raz w życiu, kiedy przypadkiem przegryzł ziarno. Dlatego zadbaj o to, by po ugotowaniu ryżu, wyłowić z niego ziele angielskie.
Ryż ugotowany z niewielkim dodatkiem ziela angielskiego delikatnie przechodzi jego aromatem. Nabiera ostrości, która równoważy słodkie nuty. Korzenny aromat wzbogaca również smak mięsa – zarówno wieprzowego, jak i wołowego, które nie jest najbardziej oczywistym wyborem, ale również pasuje do gołąbków. W ten sposób całość staje się o wiele bardziej apetyczna.
Jak ugotować ryż z dodatkiem ziela angielskiego?
- Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj 3 kulki ziela angielskiego i łyżeczkę soli.
- Odmierz szklankę ryżu i wypłucz ziarna pod bieżącą wodą.
- Gdy woda w garnku się zagotuje, wsyp ryż i gotuj przez 10 minut – czas dotyczy zwykłego białego ryżu, w przypadku innych rodzajów ryżu trzymaj się instrukcji na opakowaniu.
- Wyjmij ziele angielskie, a ryż pozostaw jeszcze przez 5 min pod przykrywką.
- Po tym czasie przełóż ryż do większej miski i wymieszaj z mięsem mielonym.
Inne pomysły na dodatek do gołąbków
Ryż w gołąbkach możesz zamienić na inny dodatek, na przykład kaszę gryczaną, kaszę jęczmienną lub komosę ryżową. Ciekawym zamiennikiem ryżu może być drobno posiekany kalafior, który po zmieszaniu z mięsem będzie przypominał ryż, a jednocześnie wzbogaci potrawę o dodatkowe korzyści zdrowotne. W gołąbkach bezmięsnych świetnie sprawdzi się soczewica – wymieszana z warzywami z powodzeniem zastąpi mięso.