Zalej je wodą i pij małymi łyczkami. Ten napar natychmiast przyniesie ulgę

Pewnie nie wyobrażasz sobie swojej kuchni bez ziela angielskiego. Wraz ze swoim nieodłącznym towarzyszem - liściem laurowym, znajduje się w niezliczonej ilości dań. A co powiesz na to, by ziele te miało też swoje honorowe miejsce w twojej... apteczce? Napar z ziela angielskiego to przecież czyste zdrowie.

ObrazekNapar z ziela angielskiego - Pyszności; foto: archiwum własne

Pozwólcie, że jako wprowadzenie do tego artykułu przedstawimy wam pewną ciekawostkę. Otóż ziele angielskie nie pochodzi wcale z Anglii, mimo że jego popularność na starym kontynencie zawdzięcza właśnie Wyspom. Prawdziwym miejscem pochodzenia ziela angielskiego jest Ameryka Środkowa. Występowało tam w postaci wysuszonych owoców drzewa pimentowego.

Obrazek
Napar z ziela angielskiego - Pyszności; foto: archiwum własne

Po jego sprowadzeniu z Ameryki, szybko okazało się, że ziele ma całą masę zastosowań w światowej kuchni. Dodając je do zupy, sosów czy choćby bigosu, wyciągamy smak potraw i nadajemy im ziołowego aromatu. Dziś wiemy jednak, że to nie jedyny walor tej przyprawy. Ma również wiele właściwości zdrowotnych, a napar z ziela angielskiego to lek w czystej postaci.

Na co zastosować napar?

Napar z ziela angielskiego ma wiele właściwości. Jest źródłem witaminy A i C oraz niacyny.

Jego unikalną zawartością jest eugenol, który ma działanie przeciwbólowe i łagodzące stany reumatyczne. Napar działa również rozkurczowo, co sprawia, że znakomicie sprawdzi się na bóle menstruacyjne.

Ponieważ w zielu angielskim wykryto działanie antyseptyczne, napar może też pomóc na... nieświeży oddech. Skutecznie usuwa z jamy ustnej różnego rodzaju bakterie.

Obrazek
Napar - Pyszności; foto: Pexels

Kolejnym zastosowaniem naparu z ziela angielskiego jest walka z trądzikiem. Ziele angielskie hamuje bowiem stany zapalne skóry.

Jednak najsłynniejszym walorem tego naparu jest oczywiście jego niesamowity wpływ na trawienie. Wzmacnia produkcje soków trawiennych, niezbędnych do prawidłowego trawienia pokarmów.

Jak przygotować napar z ziela angielskiego?

Jest to zdecydowanie ostatni przepis, który mogłabyś uznać za trudny. Wystarczy rozdrobnić 1 łyżeczkę ziela angielskiego, wsypać ją do szklanki i zalać szklanką wrzątku.

Po 15 minutach przecedź napój. Tak przygotowany napar możesz już pić po trochu kilka razy dziennie.

Przepis na faszerowane skrzydełka z kurczaka znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy