Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Najpopularniejsza potrawa z sezonowych warzyw pojawia się w wielu różnych odsłonach. Niektórzy wolą na słodko z lanymi kluskami, inni gustują w orientalnych akcentach, a jeszcze inni w pikantnych dodatkach. Tym razem sprawdziłam, co warto dodać do zupy dyniowej, aby wspomóc odporność organizmu i zadbać o odpowiedni poziom cholesterolu.
Dynia lubi dodatki, ponieważ sama w sobie zawiera niewiele smaku – za to świetnie chłonie aromat przypraw. Strukturalny miąższ sprawnie wiąże i zatrzymuje smaki oraz aromaty, stanowiąc pobudzającą zmysły podstawę dla wielu różnych potraw i deserów. Warto dobrać takie dodatki, które wzmocnią prozdrowotne właściwości dyni.
Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać
Co dodać do zupy dyniowej na lepszą odporność?
Przyprawą, która idealnie komponuje się ze smakiem dyni, a dodatkowo podkreśla jej pomarańczowy kolor, jest kurkuma – przyprawa znana z silnych właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Jest doskonałym wsparciem dla organizmu w czasie obniżonej odporności, pomaga zapobiegać infekcjom i przyspiesza powrót do zdrowia po chorobie.
Smak zupy dyniowej warto podkręcić poprzez dodatek imbiru. W zestawieniu z cynamonem lub gałką muszkatołową tworzy mieszankę, bez której nie ma jesieni. Imbir ma charakterystyczny ostry smak i pełno właściwości zdrowotnych: działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a do tego wspiera metabolizm, co pomaga w kontrolowaniu zdrowej wagi ciała.
Ostatnim obowiązkowym dodatkiem na odporność jest czosnek – przy czym warto wybrać ten polski, który zawiera więcej allicyny (o tym, jak go rozpoznać piszę w osobnym artykule). To głównie ten składnik działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Czosnek jest od wieków stosowany w medycynie naturalnej – pomaga zarówno w budowaniu odporności organizmu, jak i podczas leczenia infekcji.
Dodatki, które pomagają zbić cholesterol
Już sama dynia zawiera dużą ilość błonnika, który nie tylko wspiera trawienie, ale także pomaga wyregulować poziom cukru i cholesterolu LDL we krwi. To korzystne działanie wzmocnisz, posypując zupę pestkami dyni – możesz je wcześniej podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, aby zrobiły się bardziej kruche i aromatyczne. Pestki dyni zawierają zdrowe kwasy omega-3, cynk i witaminę E, dzięki czemu nie tylko wspierają układ krążenia, ale także wzmacniają skórę i włosy.
Do obniżenia poziomu cholesterolu może przyczynić się także olej z pestek dyni lub oliwa – wybierz dodatek, który bardziej lubisz i polej nim krem dyniowy. Zamiast śmietany czy mleka kokosowego, warto wybrać jogurt naturalny, który nie zawiera tłuszczów nasyconych.
Trzeba pamiętać o tym, że chociaż zupa dyniowa sama w sobie nie przyczynia się do podniesienia poziomu cholesterolu LDL we krwi, to już dodatki takie jak masło, śmietana czy mleko kokosowe mogą trochę namieszać. Wybierz jogurt bogaty w białko, na przykład grecki, który nada zupie kremową konsystencję, a jednocześnie zadba o prawidłowy poziom cukru i sprawną pracę układu krążenia.