Słodko-kwaśna rozkosz na jesienne dni. Idealnie pasuje do każdego obiadu

Jesień to czas, gdy w kuchni królują rozgrzewające, aromatyczne smaki. Jeśli masz ochotę na coś prostego, a jednocześnie wyjątkowego, spróbuj połączyć dwa klasyki – kapustę kiszoną z dynią. To słodko-kwaśna rozkosz na jesienne dni, która pasuje do każdego obiadu.

Kapusta kiszona z dynią pasuje do każdego obiaduKapusta kiszona z dynią pasuje do każdego obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dmytro
Karol Wiak

Nie wiem, jak u ciebie, ale u mnie co roku przychodzi taki moment, gdy lodówka pełna jest jesiennych zapasów – dyni, jabłek i kiszonej kapusty. I wtedy zaczynam kombinować, co by tu ugotować, żeby nie było nudno. Tak właśnie powstała kapusta kiszona z dynią – danie, które na stałe weszło do mojego jesiennego repertuaru.

Kapusta kiszona z dynią – słodko-kwaśne połączenie do obiadu

Jeśli do tej pory kapusta kiszona z dynią wydawała ci się nieco ekstrawaganckim pomysłem – spokojnie, nie jesteś sam. Ja też długo podchodziłem do tego połączenia z rezerwą. Do czasu, aż pewnej jesieni zostało mi trochę pieczonej dyni po obiedzie, a w spiżarni czekała domowa kiszona kapusta. Połączyłem je… i przepadłem.

Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika

Ten duet to coś pomiędzy smacznym jesiennym daniem, a zdrową bombą witaminową, która doskonale pasuje do każdego obiadu. Kapusta kiszona wnosi charakterystyczny, lekko kwaśny akcent, a dynia – delikatną słodycz i kremową konsystencję. W efekcie powstaje potrawa o głębokim, zrównoważonym smaku, która pasuje zarówno do ziemniaków i kotletów, jak i do pieczonych warzyw czy wegańskich pasztetów.

Niektórzy dodają do niej trochę jabłka lub cebuli, żeby wydobyć jeszcze więcej aromatu – i faktycznie, to działa. Danie staje się wtedy bardziej wyraziste i nabiera domowego charakteru. A jeśli w twojej kuchni lubisz eksperymentować, kapusta kiszona z dynią może stać się twoim nowym jesiennym klasykiem – takim, który robisz raz, a potem co roku do niego wracasz.

Przepis na kapustę kiszoną z dynią

Jesienią zawsze mam w spiżarni zapas kapusty i parę dorodnych dyń hokkaido. To zestaw obowiązkowy, bo wiem, że z ich połączenia powstaje coś naprawdę wyjątkowego. Kapusta kiszona z dynią to danie, które łączy prostotę i głęboki smak — wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, by kuchnia wypełniła się aromatem, który trudno pomylić z czymkolwiek innym.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 300 g dyni hokkaido,
  • 1 małe jabłko (ok. 100 g),
  • 30 g smalcu wegetariańskiego (może być też masło lub oliwa z oliwek),
  • 5 g oleju rzepakowego – do dyni,
  • 1 czerwona cebula,
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną najpierw opłucz, żeby złagodzić kwaśny smak – chyba że lubisz intensywniejsze nuty. Dynię obierz (choć hokkaido można zostawić ze skórką), pokrój w kostkę, skrop olejem i piecz przez ok. 30 minut w 180°C, aż się lekko zrumieni i zmięknie.
  2. W tym czasie na patelni rozgrzej smalec wegetariański i zeszklij drobno posiekaną cebulę z jabłkiem. Gdy staną się miękkie i aromatyczne, dodaj odciśniętą kapustę i delikatnie ją podsmaż. Wlej ok. 100 ml wody i duś wszystko na małym ogniu, aż płyn odparuje.
  3. Na końcu wmieszaj upieczoną dynię i dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.

Efekt? Kapusta kiszona z dynią jest jednocześnie słodkawa i lekko kwaśna, miękka, ale z przyjemnie wyczuwalnymi kawałkami dyni. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie składniki dobrze się "przegryzą". Można ją podać jako dodatek do obiadu, ale równie dobrze sprawdzi się solo – z pajdą świeżego chleba.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska