Warzywa do obiadu robię z przepisu Jamiego Olivera. Tak pyszne, że znikają szybciej niż mięso

Pieczenie wydobywa z warzyw pełnię smaków i aromatów, zachowując jednocześnie ich cenne składniki odżywcze. Tak przetworzona cebula, papryka czy cukinia mogą być pysznym dodatkiem do innych potraw, ale również samodzielnym daniem. Jamie Oliver ma ciekawy pomysł, jak uczynić je jeszcze pyszniejszymi.

Pieczone warzywaPieczone warzywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jamiego Olivera nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Brytyjczyk od lat jest jednym z najpopularniejszych szefów kuchni, udowadniającym, że gotowanie może być ekscytującą przygodą. Miliony widzów telewizyjnych i internautów korzystają z jego nieskomplikowanych przepisów, w których wykorzystuje łatwo dostępne składniki i produkty pochodzące od lokalnych dostawców.

Pieczone warzywa to jeden z ulubionych specjałów Jamiego Olivera. Jego zdaniem w ten sposób można przetworzyć niemal wszystko, zyskując jeszcze więcej smaków i aromatów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona karkówka, która sprawdzi się na sylwestra. Mięso tak kruche, że rozpływa się w ustach

Warto brać z niego przykład, gdyż warzywa stanowią podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej rekomendowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Te produkty powinny dominować w naszej codziennej diecie, ponieważ dostarczają wielu cennych i niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników oraz przyczyniają się do ograniczenia ryzyka rozwoju chorób układu krążenia (nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, niewydolności serca), cukrzycy, a także wielu nowotworów.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by każdego dnia spożywać przynajmniej pięć porcji warzyw. Przynajmniej część warto konsumować w postaci pieczonej. Wykorzystując trik Jamiego Olivera, marchewka, papryka czy dynia, nabiorą niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Jak wzbogacić smak pieczonych warzyw

Dodatkiem, który podkręci smak pieczonych warzyw są nasiona kolendry. To skarbnica olejków eterycznych, zwłaszcza linalolu, który wykazuje właściwości przeciwzapalne, uspokajające, przeciwlękowe i rozluźniające. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu poprawia perystaltykę jelit, pomaga uporać się z bólami brzucha, wzdęciami czy biegunką. Pobudza też apetyt.

Ziarna kolendry są skarbnicą witaminy C i innych przeciwutleniaczy, które nie tylko wzmacniają odporność, ale również neutralizują szkodliwą aktywność wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu oraz rozwój wielu poważnych schorzeń, w tym nowotworów.

Zawarte w nasionach związki mogą pomóc w obniżeniu poziom złego cholesterolu LDL, co pozwala kontrolować proces trawienia lipidów oraz chronić przed chorobami układu krążenia. Składniki ziaren kolendry wspomagają też wydzielanie insuliny, sprzyjając utrzymaniu poziomu glukozy na odpowiednim poziomie.

Nieprzypadkowo pozyskiwany z nasion olejek jest tak chętnie stosowany w kosmetyce. Wykazuje m.in. pozytywny wpływ na zdrowie włosów, zapobiegając ich wypadaniu oraz pobudzając cebulki do wzrostu nowych.

Przepis na sukces

Jamie Oliver proponuje zestaw złożony z cebuli, czerwonej papryki, dyni piżmowej, pora, cukinii, bakłażana i pomidora. Wszystkie warzywa kroimy na dość duże kawałki i rozkładamy na blasze do pieczenia. Dodajemy kilka ząbków czosnku, gałązkę świeżego tymianku i rozmarynu, a także zmielone ziarna kolendry (2-3 łyżeczki). Najlepiej zmielić je samodzielnie.

Wszystko oprószamy solą i pieprzem, mieszamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pieczemy około 50 minut. Po tym czasie warzywa powinny być idealnie miękkie, a jednocześnie odrobinę zwęglone, co – zdaniem Jamiego Olivera – doda im tylko charakteru.

Oczywiście w ten sposób można przygotować niemal wszystkie warzywa, idealnie sprawdzą się np. ziemniaki, marchewka, pasternak, brokuły, kalafior, brukselka czy kapusta. Na blachę warto też dorzucić kilka pieczarek.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku